Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige6425.03.20139

11747-2012 (614)

Utfärdande av byggförbud och åtgärdsbegränsning på Satava-Kakskerta (byggförbud nr 132)

Sammandrag:

Miljö- och planläggningsnämnden beslöt 4.12.2012 förkasta miljö- och planlägg-ningsbyråns förslag enligt vilket byggförbud ska utfärdas för Satava-Kakskerta-området och åtgärdsbegränsning på 200 meter på strandområdena för en tid av fem år. Ärendet har upptagits till behandling i stadsstyrelsen, eftersom det är stadsfull-mäktige som har beslutanderätt i fråga om godkännande eller förkastande av bygg-förbud. Föreslås att fullmäktige utfärdar byggförbud för två år på de områden på Satava-Kakskerta som inte är detaljplanerade.

Sfm § 64

Bilaga 1Karta över byggförbudet, nr 132 (Satava–Kakskertaområdet), 28.2.2013

(på finska)

Stadsstyrelsens  förslag

Stadsfullmäktige beslutar att på de områden som är utmärkta på den av generalplanekontoret 28.2.2013 daterade kartan över Satava–Kakskerta, med undantag av de detaljplanerade områdena, utfärdas byggförbud för en tid av två år och att uppförande av byggprojekt under denna tid förutsätter beviljande av undantagslov.

Byggförbudet gäller inte projekt som har i kraft varande beslut om undantag eller avgörande om planeringsbehov eller för vilka bygglov utan beslut om undantag eller avgörande om planeringsbehov hade kunnat beviljas före utfärdandet av byggförbudet.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Leppä anmälde jäv och var fr.o.m. kl. 19.00 frånvarande från sammanträdet under den tid ärendet behandlades. 

Laaksonen föreslog, understödd av Li Andersson, att förutom byggförbudet utfärdas åtgärdsbegränsning på en bredd av 200 meter på strandområdet på det område som är utmärkt på kartan (tillägg i slutet av första stycket i beslutsförslaget).

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja", om "nej" vinner har Laaksonens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 46 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 20 fullmäktigeledamöter understödde Laaksonens ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2                               Omröstningsförteckning (på finska)

Då behandlingen av ärendet avslutades kl. 19.05 upphörde Leppäs jäv och han intog sin plats i fullmäktige.


Bilagor:

Sfm § 64
Bilaga 1:Rakennuskieltokartta nro 132 (Satava-Kakskerran alue), 28.2.2013
Bilaga 2:Äänestyslista