Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige5825.03.20133

2802-2006 (613, 627, 021)

Förslag till ändring av detaljplan och tomtindelning/ändring av tomtindelningen i stadsdelarna Mälikkälä och Ruohonpää; "Suikkila gård" (36/2006)

Sammandrag: -

Sfm § 58

Bordlagt 25.2.2013 § 48.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Saarinen anmälde jäv och var fr.o.m. kl. 18.16 frånvarande från sammanträdet under den tid ärendet behandlades. I stället för Saarinen som anmält jäv inkallade ordföranden ersättaren Nieminen. 

Sundqvist framställde, understödd av Li Andersson, följande remissförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar remittera det 16.6.2011 daterade, 5.1.2012, 14.2.2012 och 13.4.2012 ändrade och 27.9.2012 justerade förslaget till ändring av detaljplanen för en del av Pirttilähdegatan i stadsdelen Mälikkälä och kvarteren 28-30, delar av Gustavsvägen, Satakuntavägen och Pirttilähdegatan samt park-, lekplats- och idrottsplatsområdena i stadsdelen Ruohonpää till ny beredning så, att förslaget till ändring av detaljplanen utarbetas enligt det alternativa utkastet 3.

Motivering

En av detaljplanekontoret utarbetad plan enligt det alternativa utkastet 3 beaktar miljön samt anpassningen av byggnaderna och gatorna till terrängen bättre än det framlagda planförslaget. I det alternativa utkastet 3 beaktas de nuvarande byggnaderna och strukturen på området, då storleken och höjden på de nya byggnaderna utformas. Planbestämmelserna förutsätter också att ytstrukturen på fasaderna uppförs på platsen. Dessa utformar tillsammans med lösningarna för att anpassa parkeringsplatserna till landskapet en trevlig boendemiljö och en attraktionskraftig stadsbild. En byggrätt enligt en plan som baserar sig på det alternativa utkastet 3 (26 900 m2-vy) för planområdet beaktar bättre det riktgivande talet (23 000 m2-vy) för området i det av Åbo stadsfullmäktige 5.10.2009 godkända bostads- och markanvändningsprogrammet än det nu framlagda planförslaget (ca 40 000 m2-vy, överskrider siffran i bostads- och markanvändningsprogrammet med ca 70 %). En placering av byggnaderna enligt det alternativa utkastet 3 tryggar bättre Suikkila gårds historiska värde på området än den placering av byggnaderna som ingår i detaljplaneförslaget. I planförslaget beaktas inte Museicentralens utlåtande, där det konstateras att det nya området för flervåningshus sträcker sig för nära Suikkila gård och att det sjuvåningshus som placerats närmast gården bör strykas i planen eller byggas med ett lägre antal våningar. Eftersom planområdet finns längs en kollektivtrafikinriktad centralaxel som effektivt ska byggas ut är det skäl att lätta på bestämmelsen om antalet bilplatser från 1 bilplats/75 m2-vy som framläggs i det alternativa utkastet 3. Detta minskar kostnaderna för byggandet av bilplatser och främjar samtidigt användningen av kollektivtrafik.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner har Sundqvists remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 43 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 24 fullmäktigeledamöter understödde Sundqvists remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Sandelin föreslog, understödd av Oksanen, att beslutsförslaget förkastas.

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 43 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 24 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag om förkastande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 5                               Omröstningsförteckningarna 1-2 (på finska)

Då behandlingen av ärendet avslutades kl. 18.55, upphörde Saarinens jäv och han intog sin plats i fullmäktige. Samtidigt avlägsnade sig ersättaren Nieminen från fullmäktige.


Bilagor:

Sfm § 58
Bilaga 5:Äänestyslistat 1-2