Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige12018.06.20129

12826-2011 (613, 021)

Fullmäktigeledamöternas förslag om folkomröstning om den planerade parkeringsan-läggningen under Salutorget

Sammandrag:

Sammanlagt 21 fullmäktigeledamöter och fyra ersättare har lagt fram ett förslag enigt 54 § i kommunallagen om att stadsfullmäktige ska sammankallas i brådskande ordning föra att besluta om en folkomröstning om en underjordisk parkeringsanläggning under Salutorget. Stadsfullmäktige har i sin nuvarande sammansättning 2009 beslutat att det inte ska ordnas någon folkomröstning om detaljplanen för Salutorget och parkeringsanläggningen under torget. Stadsstyrelsen har 11.6.2012 beslu-tat föreslå för stadsfullmäktige att det ska ordnas en rådgivande folkomröstning.

Sfm § 120

Bakgrundsmaterial 1Framställningen om att stadsfullmäktige ska sammankallas i brådskande ordning 4.6.2012 (på finska)

Bakgrundsmaterial 2Centralvalnämndens bedömning av kostnaderna för en folkomröstning (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att det ordnas en rådgivande kommunal folkomröstning om huruvida åboborna vill att det ska byggas en underjordisk parkerings­anläggning under Salutorget.

BeslutStadsfullmäktige beslöt att det inte ordnas någon rådgivande folkomröstning om huruvida åboborna vill att det ska byggas en underjordisk parkeringsanläggning under Salutorget.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Laivoranta framställde, understödd av Perho, det ändringsförslag som efter omröstning blev stadsfullmäktiges beslut.

Då diskussionen avslutats, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Laivorantas ändringsförslag vunnit. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 28 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 37 fullmäktigeledamöter understödde Laivorantas ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev Laivorantas förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1                               Omröstningsförteckning (på finska)

Lehmusto anmälde jäv och deltog inte i sammanträdet under den tid ärendet behandlades.