Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige8221.05.20128

9408-2009 (065, 001)

Godkännande av strukturmodellen för Åbo stadsregion 2035

Sammandrag:

För Åbo stadsregion har en strukturmodell 2035 utarbetats som ska främja hållbar utveckling och öka regionens attraktionskraft och vars viktigaste mål och resultat är en gemensam syn på de huvudsakliga linjedragningarna för stadsregionens sam-hällsstruktur på lång sikt. Syftet med strukturmodellen är att översiktligt styra den framtida planeringen av markanvändningen i kommunerna, och meningen är att strukturmodellen ska användas som utgångspunkt för landskaps- och generalplane-ringen och som en grundläggande utredning som beskriver markanvändningsstra-tegin vid planläggning.

Sfm § 82

Föredragning (på finska) Sfm 21.05.2012 § 82

Bilaga 1Strukturmodellen för Åbo stadsregion 2035, slutrapporten 2.4.2012 (på finska)

BilagaStrukturmodellen för Åbo stadsregion 2035, karta, förändringsområdena inom markanvändningen på kärnstadsområdet (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna den 2.4.2012 daterade strukturmodellen för Åbo stadsregion.

BeslutFörslaget godkändes.

Perho framställde, understödd av Hellstén, följande klämförslag:

Åbo stads öar är en del av hela stadens attraktionskraft och erbjuder en naturlig tillväxtriktning och sådana lockande boendemöjligheter som folk önskar. Därför framställer stadsfullmäktige i form av en kläm att den av stadsfullmäktige redan godkända delgeneralplanen och de mål som ingår i den ska följas i fråga om öarna, om inte stadsfullmäktige beslutar annorlunda.

Artesola framställde, understödd av Muukkonen, följande klämförslag:

Vid den fortsatta behandlingen av strukturmodellen ska särskilt beaktas att det bevaras tillräckligt med rekreations- och grönområden samt att alla bostadsområden utvecklas på ett likvärdigt sätt. Tillräcklig service ska tryggas i alla centra som utvecklas, och servicen får inte heller försvagas inom periferiområdena.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen klämförslagen.


Bilagor:

Sfm § 82
Bilaga 1:Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 -loppuraportti
Bilaga 2:Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035, kartta, ydinkaupunkialueen maankäytön muutosalueet