Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige21628.11.20116

11728-2011 (041)

Förslag till budget för 2012 och ekonomiplan för 2012 - 2015

Sammandrag:

Enligt 65 § i kommunallagen ska kommunfullmäktige före utgången av året godkänna en budget för kommunen för det följande kalenderåret. I samband med att budgeten godkänns ska fullmäktige också godkänna en ekonomiplan för tre eller flera år (planeperiod). Budgetåret är planeperiodens första år. I budgeten och ekonomiplanen godkänns målen för kommunens verksamhet och ekonomi. Budgeten och ekonomiplanen ska göras upp så att förutsättningarna för skötseln av kommunens uppgifter tryggas. I budgeten intas de anslag och beräknade inkomster som verksamhetsmålen förutsätter samt visas hur finansieringsbehovet ska täckas. Stadsstyrelsen behandlade vid sammanträdena 24.10.2011 under § 479 och 31.10.2011 under § 502 förslaget till stadens budget för 2012 och ekonomiplan för 2012€2015 samt kompletterade förslaget 7.11.2011 under § 516.

Sfm § 216

Föredragning och beslutsförslag (på finska) § 216

Bilaga 1Stadsstyrelsens förslag till budget för 2012 och ekonomiplan för 2012 - 2015 (utdelat till fullmäktigeledamöterna 17.11.2011) (på finska)

Bakgrundsmaterial 1Motiveringsdelen till stadsstyrelsens förslag till budget (utdelad till fullmäktigeledamöterna 17.11.2011) (på finska)

Materialet kan studeras via länken www.turku.fi/Talousarvio

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att bifogade förslag till budget för 2012 och ekonomiplan för 2012 - 2015 godkänns.

Stadsfullmäktiges beslut

Stadsfullmäktige beslöt att stadsstyrelsens förslag till budget för 2012 och ekonomiplan för 2012 - 2015 godkänns med beaktande av de godkända ändringsförslagen nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes, meddelade ordförande Lehtinen att fullmäktige först för en allmän debatt, som inleds av stadsstyrelsens ordförande, därefter följer gruppanförandena i gruppernas storleksordning och därefter övriga anföranden. Ordföranden meddelade att han med stöd av 18 § i stadsfullmäktiges arbetsordning begränsar gruppanförandena vid behandlingen av ärendet till högst 10 minuter och övriga anföranden till högst 5 minuter. Replikerna begränsas till högst 1 minut. Efter den allmänna debatten behandlas de ändringar som föreslås i budgetförslaget och förslaget till ekonomiplan.

Efter den allmänna debatten övergick stadsfullmäktige till att behandla de ändringar som föreslagits i stadsstyrelsens förslag till budget och ekonomiplan. Ordförande Lehtinen konstaterade följande i fråga om behandlingen av ärendet:

Stadsstyrelsens förslag (den blå boken, bilaga 1) och motiveringsdelen ligger till grund för behandlingen. De förslag till ändringar som fullmäktigegrupperna meddelat på förhand har sammanställts till en sammandragsförteckning som utdelats vid sammanträdet. Om det framläggs andra ändringsförslag utöver de som ingår i sammandragsförteckningen, ska de inlämnas skriftligen.

Då ändringsförslagen behandlats, anses stadsfullmäktige ha godkänt hela budgeten för 2012 och ekonomiplanen för 2012 - 2015. De poster där ändringsförslag inte framlagts anses ha blivit godkända enligt stadsstyrelsens förslag. Stadsfullmäktige godkänner samtidigt strukturen i budgeten och den utgör grund för fördelningen av förvaltningarnas anslag och inkomstposter.

Behandlingen av de föreslagna ändringarna

Ordförande Lehtinen föreslog att de förslag till ändringar som framställts behandlas ett åt gången så, att varje ändringsförslag ställs mot stadsstyrelsens förslag. I fråga om skolorna Kakskerran koulu och Pansion koulu har flera ändringsförslag framlagts och således behandlas de i följande ordning: i fråga om skolan Kakskerran koulu röstar fullmäktige först om Yrittiahos och Laivorantas förslag som ställs mot varandra och därefter röstar fullmäktige om det vinnande förslaget och Perhos förslag, och därefter om det vinnande förslaget och stadsstyrelsens förslag.

I fråga om skolan Pansion koulu röstar fullmäktige om Laivorantas förslag som ställs mot Perhos förslag och därefter om det vinnande förslaget och stadsstyrelsens förslag.

Behandlingsordningen godkändes.

Ändringsförslag 1

Fullm. Maija Perho framställde på basis av fullmäktigegruppernas förhandlingsresultat, understödd av fullm. Jarmo Rosenlöf, följande textändringar för 2012 i de organ som lyder under stadsstyrelsen, basservicenämnden, direk­tionen för lokalitetsaffärsverket och direktionen för fastighetsaffärsverket:

Stadsstyrelsen:

För organiserandet och sammanförandet av kurators- och psykologtjänsterna (social- och hälsovården, undervisningen) under en och samma förvaltning utarbetas en plan så, att skolelever och studerande kan garanteras ändamålsenliga kurators- och mentalvårdstjänster.

Före utgången februari 2012 ska en plan om organiserandet av dagvården framläggas för beslut. Samtidigt ska systemet med servicecheckar utvärderas och utvecklas så, att det svarar mot den förändrade efterfrågan och det långsiktiga utvecklandet av serviceproduktionen samt resurserna utvärderas med beaktande av det rådande ekonomiska läget och hela stadens synvinkel.

Inom hela undervisningsväsendet utvärderas utvecklingsåtgärderna inom avtalsstyrningen på nytt.

De åtgärder som är nödvändiga på basis av utvärderingen av sammanslagningen av social- och hälsovården framläggs för beslut inom ramen för förnyandet av verksamhetsmodellen.

Skolan Kakskerran koulu byggs. Tidtabellen avgörs i samband med utarbetandet av budgeten för 2013, dock så att skolan tidigareläggs från det som planerats.

För skolan Pansion koulu utarbetas en projektplan. I samband med att arbetet med projektplanen inleds avgörs skolarrangemangen på området inom ramen för hela skolnätverket.

Bidragen och beslutsnivåerna utreds som helhet.

Utreds om investeringsstödet kan utvidgas till att också omfatta andra serviceproducenter än dagvården.

Verksamheten i personalkassan bibehålls.

Granskningen av antalet årsverken och personalplaneringen genomförs enligt de mål som ingår i avtalet mellan fullmäktigegrupperna.

De olika lösningarna vid utvecklandet av stadens centrum (cykelvägar, parkarrangemang) beräknas genomföras enligt tidtabellen och med beaktande av effekterna för företagen.

Möjligheterna att sänka boendekostnaderna utreds.

Genomförandet av bostadsprogrammet för personer med utvecklingsstörningar effektiveras.

Med staten eftersträvas en avsiktsförklaring för att minska den långvariga bostadslösheten.

TVT-Asunnot ges i uppdrag att utreda om nya hyresbostäder till överkomligt pris kan byggas så, att räntestöd och startbidrag kan utnyttjas.

Basservicenämnden

Servicecheckarna inom äldreomsorgen framläggs för beslut.

Tjänsterna inom hemvården främjas så, att olika alternativa servicelösningar utvecklas.

De tilläggsresurser som anvisats basservicenämnden i samband med nämndbehandlingen ska användas för barnskyddet, utökande av det effektiverade serviceboendet, utökande av den egna produktionen inom tandvården samt mentalvårdstjänsterna.

Grunderna för kostnadsstrukturen inom den egna verksamheten utreds.

Lokalitetsaffärsverket:

Det akuta reparationsbehovet i skolan Pansion koulu utreds och åtgärdas.

Fastighetsaffärsverket:

En plan för hinderfri rörlighet på Gamla Stortorget framläggs för beslut.

En tidtabell utarbetas för planeringen av landskapet i Idrottsparken.

Fullmäktigegruppernas förhandlingsresultat om ändringarna i budgeten för 2012 godkändes enhälligt med undantag för de poster, där ett annat särskilt ändringsförslag lagts fram. Fullmäktige beslöt behandla dessa förslag senare.

Ändringsförslag 2

Stadsstyrelsen s. 26

Fullm. Perho föreslog, understödd av fullm. Rosenlöf, följande ändring: Skolan Kakskerran koulu byggs. Tidtabellen avgörs i samband med utarbetandet av budgeten för 2013, dock så att skolan tidigareläggs från det som planerats.

 

Fullm. Laivorantas föreslog, understödd av fullm. Hihnala, följande ändring: Lokalitetsaffärsverket/investeringsprogrammet, Undervisningsväsendet: Skolfastigheten på Kakskerta byggs 2012-2014. Anslaget ökas med 200.000 euro 2012, 3.000.000 euro 2013 och 2.100.000 euro 2014.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Perhos förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Laivorantas ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick Perhos förslag 64 röster och Laivorantas ändringsförslag 3 röster, och således konstaterade ordföranden att Perhos förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna. Härefter konstaterade ordföranden att Perhos förslag enhälligt godkänns som stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 3

I omröstningen.

Fullm. Yrittiaho föreslog, understödd av fullm. Heikkilä, följande ändring:

För högstadiet i Pansio uppförs en nybyggnad och lågstadieskolan renoveras under ekonomiplaneperioden enligt det förslag som nämnden för fostran och undervisning lagt fram (30.3.2011 § 57). En projektplan utarbetas och framläggs för beslut i början av 2012.

Fullm. Laivoranta föreslog, understödd av fullm. Hihnala, följande ändring: Lokalitetsaffärsverket/investeringsprogrammet, Undervisningsväsendet: För skolan Pansion koulu utarbetas en projektplan och en lågstadieskola byggs (eller skolan renoveras) 2012-2014. Anslaget ökas med 200.000 euro 2012, 3.000.000 euro 2013 och 5.900.000 euro 2014.

Fullm. Perho föreslog, understödd av fullm. Rosenlöf, följande ändring: För skolan Pansion koulu utarbetas en projektplan. I samband med att arbetet med projektplanen inleds avgörs skolarrangemangen på området inom ramen för hela skolnätverket.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Laivorantas förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Yrittiahos förslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick fullm. Laivorantas förslag 4 röster och fullm. Yrittiahos förslag 25 röster, 38 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således konstaterade ordföranden att fullm. Yrittiahos förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna i detta skede.

II omröstningen

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Perhos förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Yrittiahos förslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick Perhos förslag 61 röster och Yrittiahos förslag 6 röster, och således konstaterade ordföranden att Perhos förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna. Härefter konstaterade ordföranden att Perhos förslag enhälligt godkänns som stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 4

Stadsstyrelsen s. 26:

Fullm. Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Rostedt, följande ändring:

Följande tillägg i texten: Åbo stad avsätter varje år över 38 milj. euro för integreringskostnader och andra kostnader för flyktingar, asylsökande och andra invandrare. Sådana åtgärder måste omedelbart vidtas som leder till en betydande minskning av dessa årliga kostnader som i oproportionerligt hög grad belastar stadens ekonomi.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Mäenpääs ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 64 röster och ändringsförslaget 3 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 5

Stadsstyrelsen s. 26.

Fullm. Laivoranta föreslog, understödd av fullm. Hihnala, följande ändring: Stadsfullmäktiges beslut om budget och ekonomiplan för 2012 - 2015 kompletteras med följande: Fullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen genast vidtar arbetet med sådana verksamhetsplaner som behövs för att uppnå balans i ekonomin och våren 2012 framlägger planerna för behandling i fullmäktige.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Laivorantas ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 64 röster och ändringsförslaget 3 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 6

Stadsstyrelsen s. 27

Fullm. Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Rostedt, följande ändring: Anslaget för Eviva-projektet minskas 2012 med 500.000 euro.

 

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Mäenpääs ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 65 röster och ändringsförslaget 2 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 7

Fastighetsaffärsverket s. 136

Fullm. Laivoranta föreslog, understödd av fullm. Hihnala, följande ändring: Utvecklandet av centrum/100117/salutorget/investeringskostnaderna minskas 2012 med 400.000 euro, 2013 med 4.000.000 euro och 2014 med 7.000.000 euro.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Laivorantas ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 64 röster och ändringsförslaget 3 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 8

Fastighetsaffärsverket s. 136

Fullm. Laivoranta föreslog, understödd av fullm. Hihnala, följande ändring: Fastighetsaffärsverket/investeringsprogrammet/huvudsakliga trafiklederna.

Följande mening tilläggs: Innefattar stadens finansieringsandel av planeringskostnaderna för den lätta trafikleden längs Säkylävägen.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Laivorantas ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 64 röster och ändringsförslaget 3 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 9

Fastighetsaffärsverket s. 137

Fullm. Laivoranta föreslog, understödd av fullm. Hihnala, följande ändring: Fastighetsaffärsverket: Utvecklandet av centrum/100155/Aura å, strandkajen på sträckan Nunnegatan - Aurabron/investeringskostnaderna minskas 2013 med 2.000.000 euro och 2014 med 1.000.000 euro.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Laivorantas ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 64 röster och ändringsförslaget 3 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.

Ändringsförslag 10

Nämnden för fostran och undervisning s. 91

Fullm. Yrittiaho föreslog, understödd av fullm. Heikkilä, följande ändring:

Förslag 1 (s. 91)

Anslag och inkomstposter

Den nuvarande servicenivån bibehålls:

-       verksamhetsintäkter 19 653 974

-      verksamhetskostnader 218 298 274

-       verksamhetsbidrag 198 644 300

Verksamhetskostnaderna höjs med 5 096 250 euro, varav 1,3 miljoner anvisas för att bl.a. minska gruppstorlekarna inom den grundläggande utbildningen. De beräknade inkomsterna ökas med 1 miljon (statens stöd för gruppstorlekarna). Nettoeffekt 4 096 250 euro.

Täcks genom en höjning av skatteinkomsterna. Kommunalskatten +2,1 miljoner euro, samfundsskatten + 1,1 miljoner euro. Räkenskapsperioden uppvisar ett överskott på 0,1 miljoner euro.

De mål och mätetal som stadsfullmäktige fastställer som bindande (s. 87) ändras så, att punkt 3 lyder: ”Timresursen inom den grundläggande utbildningsservicen möjliggör tillräckligt små gruppstorlekar. Mätetal: Klassernas storlek i årskurserna 1-6. Målvärde 2012 - 2015. 19”

Förslag 2 (s. 87):

De mål och mätetal som stadsfullmäktige fastställer som bindande: Punkt 1 stryks. Motivering: Den privata dagvårdens andel ska inte utökas.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som inte godkänner detta och således understöder fullm. Yrittiahos ändringsförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, fick stadsstyrelsens förslag 64 röster och ändringsförslaget 3 röster, och således konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag fått den erforderliga majoriteten av rösterna och blivit stadsfullmäktiges beslut.


Bilagor:

Sfm § 216
Bilaga 1:Kaupunginhallituksen ehdotus vuoden 2012 talousarvioksi ja vuosien 2012 - 2015 taloussuunnitelmaksi (jaettu valtuutetuille 17.11.2011), arkistoidaan erikseen
Bilaga 2:Äänestyslistat