Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 161 29.08.2011 15

642-2011 (710)

Energilösningen för Åboregionen

Sammandrag:

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab har enligt Åbo stads koncernanvisningar begärt ett förhandsställningstagande av Åbo stadsstyrelses koncernsektion om den energilösning som planeras för Åboregionen. Stadsstyrelsens koncernsektion beslöt 1.3.2011 med hänsyn till betydelsen överföra ärendet till stadsstyrelsen. Stadsstyrelsen har fått en av 28 fullmäktigeledamöter undertecknad begäran enligt 54 § i kommunallagen om att ärendet ska tas upp till behandling i stadsfullmäktige. Före-slås för stadsfullmäktige att ägaren meddelar Åbo Energi sitt förhandsställningstagande, dvs. att bolaget kan genomföra den regionala energilösningen enligt det förhandlingsresultat som uppnåtts mellan staden, Fortum och Åbo Energi.

Sfm § 161

Föredragning och beslutsförslag _på finska_ Sfm.pdf § 161

Bilaga 1Delägaravtal gällande Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy (förhandlingsresultat) (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att ägaren som sitt förhandsställningstagande meddelar Åbo Energi att Åbo Energi kan genomföra den regionala energilösningen enligt föredragningen.

Stadsfullmäktiges beslut

Ärendet bordlades.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet:

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)

Fullm. Olavi Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Jarmo Rosenlöf, att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits, konstaterade ordföranden att ett förslag om bordläggningen enligt arbetsordningen förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter, då ett ärende är uppe till behandling för första gången, och framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Olavi Mäenpääs förslag om bordläggning röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 22 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet, 45 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Olavi Mäenpääs förslag om bordläggning, och därför konstaterade ordföranden att förslaget om bordläggning fått det understöd på minst 17 fullmäktigeledamöter som arbetsordningen förutsätter, och således bordlades ärendet till nästa sammanträde.


Bilagor:

Sfm § 161
Bilaga 1:Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy:tä koskeva osakassopimus (neuvottelutulos)
Bilaga 2:Äänestyslistat