Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 71 04.04.2011 5

642-2011 (710)

Oy Turun Energia-Åbo Energi Ab:s begäran om koncerndirektiv för en regional energilösning

Sammandrag:

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab har enligt Åbo stads koncerndirektiv av Åbo stadsstyrelses koncernsektion begärt ett förhandsställningstagande till den energi-lösning som planeras för Åboregionen. Med hänsyn betydelsen beslöt stadsstyrelsens koncernsektion 1.3.2011 överföra ärendet till stadsstyrelsen. Stadsstyrelsen har fått ta emot en av 28 fullmäktigeledamöter undertecknad begäran enligt 54 § i kommunallagen om att ärendet ska behandlas av fullmäktige. Föreslås att stadsfullmäktige antecknar beredningsskedet i ärendet för kännedom.

Sfm § 71

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)

Fullm. Olavi Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Jarmo Laivoranta, följande ändring:

”Jag föreslår att det andra stycket i beslutsförslaget stryks.”

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Olavi Mäenpääs förslag till ändring blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 44 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 23 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Olavi Mäenpääs förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Fullm. Elina Rantanen framställde, understödd av fullm. Katri Sarlund, följande klämförslag:

”De grönas och centerns grupper föreslår att till beslutet fogas en kläm som förutsätter att det vid beredningen av en regional energilösning för beslut i fullmäktige säkerställs att Åbo Energi inte vidtar sådana ägarlösningar som resulterar i att Åbo stad förlorar sin beslutanderätt i energilösningarna samt att lösningen syftar till kolneutralitet i Åboregionen.”

Fullm. Jarmo Rosenlöf framställde, understödd av fullm. Jukka Mikkola, följande klämförslag:

”Dessutom föreslår vi i en kläm att följande ärenden särskilt beaktas i den fortsatta beredningen:

- ändring av ägarfördelningen i Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy gällande Fortum, Nådendal, Reso och S:t Karins samt Åbo Energi

- inskrivningen i delägaravtalet om byggande av ett nytt kraftverk bör innefatta mål om att användningen av kol minskas i väsentlig grad, att möjligheterna att använda naturgas utreds samt att användningen av inhemska bränslen utökas

- eventuella arrangemang i parternas ägar- och hyresförhållanden i fråga om de nuvarande kraftverken

- utvidgande av förteckningen i delägaravtalet över ärenden som förutsätter enhälliga styrelsebeslut så, att bl.a. besluten om valet av bränslen och övriga strategiska lösningar fattas enhälligt.”

BeslutStadsfullmäktige beslöt anteckna beredningsskedet i fråga om den regionala energilösningen för kännedom.

Dessutom beslöt fullmäktige konstatera att stadsstyrelsens beredning överensstämmer med fullmäktiges strategiska linjedragningar.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Elina Rantanens och fullm. Jarmo Rosenlöfs klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 71
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Äänestyslista