Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 17 24.01.2011 17

2656-2010 (011, 70)

Bolagisering av produktionsaffärsverken

Sammandrag:

Stadsstyrelsen har 17.1.2011 under § 27 beslutat föreslå för stadsfullmäktige att verksamheterna vid affärsverken för fastighetsservicen, husväsendet, grönområdena och kommunaltekniken bolagiseras och att Åbo Fastighetsservice Ab, Åbo Husväsende Ab och Åbo Kommunalteknik Ab grundas och att handlingarna om grundandet av företagen framläggs för godkännande i fullmäktige.

Sfm § 17

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)

Fullm. Johannes Yrttiaho föreslog, understödd av fullm. Pasi Heikkilä, att förslaget förkastas.

Fullm. Pirjo Rinne föreslog, understödd av fullm. Seppo Koski, följande ändring:

”Vid bolagiseringen av verksamheterna ska de företag som grundas kvarstå som medlemssamfund i Keva och organisera sig som arbetsgivare via Serviceinrättningarnas arbetsgivarförening rf. De bolag som grundas får inte säljas inom åtta (8) år. Med bolagen ska ingås serviceavtal på en bestämd tid på fem (5) år. Särskilda underhandlingar om personalens avtal ska föras.”

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Pirjo Rinnes ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Pirjo Rinnes förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Härefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja”, om ”nej” vinner, har fullm. Johannes Yrttiahos förslag om förkastande blivit stadsfullmäktiges beslut. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 8 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Johannes Yrttiahos förslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således vann stadsstyrelsens förslag.

BeslutStadsfullmäktige beslöt

att verksamheterna vid affärsverken för fastighetsservicen, husväsendet, grönområdena och kommunaltekniken bolagiseras och

att Åbo Fastighetsservice Ab, Åbo Husväsende Ab och Åbo Kommunalteknik Ab grundas och att handlingarna om grundandet av företagen framläggs för godkännande i fullmäktige.



Bilagor:

Sfm § 17
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Äänestyslistat