Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 87 10.05.2010 9

1650-2010 (010)

Ändring av instruktionen för undervisningsväsendet

Sammandrag:

Stadsfullmäktige har 14.12.2009 under § 280 beslutat att småbarnsfostran 1.8.2010 ska överföras från social- och hälsovårdsväsendet till undervisningsväsendets förvaltning. Överförandet av småbarnsfostran till undervisningsväsendet innebär att vissa delar av instruktionen för undervisningsväsendet bör ändras. Den instruktion som nu upptas till behandling kommer att vara i kraft i fem månader, dvs. 1.8 - 31.12.2010. Som bäst bereds den instruktion som ska träda i kraft i början av 2011 och som behövs då undervisningsväsendet och yrkesutbildningen ska sammanslås till ett ämbetsverk. I detta sammanhang finns det inte behov av att ändra instruktionen för basservicenämnden.

Sfm § 87

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)

Stadsstyrelsens ordförande Aleksi Randell konstaterade att följande tekniska ändringar gjorts i § 36 i instruktionen och att de fått följande ordalydelse i förslaget till beslut:

”De av stadsfullmäktige 10.5.2010 godkända ändringarna i instruktionen träder i kraft 1.8.2010, dock så, att stadsstyrelsen redan innan ändringen av instruktionen träder i kraft kan tillsätta den servicechefstjänst som stadsstyrelsen inrättade 27.4.2010 under § 264.”

Ordföranden konstaterade att de tekniska ändringar som ordförande Randell redogjorde för görs i stadsstyrelsens grundförslag.

Fullm. Johannes Yrttiaho föreslog, understödd av fullm. Pasi Heikkilä, att ärendet remitteras.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder en fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Johannes Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 53 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 14 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Johannes Yrttiahos remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Fullm. Leena Koikkalainen framställde, understödd av fullm. Henry Toivari, följande klämförslag:

”I form av en kläm konstaterar vi att stadsstyrelsen inte tillsätter den servicechefstjänst som stadsstyrelsen inrättade 27.4.2010 under § 264 förrän stadsfullmäktige fattat beslut om instruktionen för det nya ämbetsverket för hela undervisningssektorn.”

Fullm. Johannes Yrttiaho föreslog, understödd av fullm. Pasi Heikkilä, följande ändring:

”6 § 2 momentet Delegering av befogenheter

Ordet servicechef stryks.

36 § (övergångsbestämmelse)

Ändras att lyda enligt följande: De av stadsfullmäktige 10.5.2010 godkända ändringarna i instruktionen träder i kraft 1.8.2010.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Johannes Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag, 13 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Johannes Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag.

BeslutStadsfullmäktige beslöt

att 1 § 1 momentet, 4 § 1 punkten, 6 § 2 momentet, 27 §, 28 § och 36 § i den instruktion för undervisningsväsendet som stadsfullmäktige godkände 23.10.2006 under § 202 ändras enligt följande:

1 § 1 momentet

Undervisningsnämnden sköter organiserandet och utvecklandet av undervisningsväsendet, som innefattar småbarnsfostran, den grundläggande utbildningen och gymnasieutbildningen samt Turun suomenkielinen työväenopisto och Åbo svenska arbetarinstitut. Vid organiserandet av undervisningsväsendet iakttas utöver det som stadgats eller bestämts någon annanstans även bestämmelserna i denna instruktion.

4 § 1 punkten

1. sköter inom sitt verksamhetsområde de uppgifter som enligt dagvårdslagen, lagen om grundläggande utbildning och gymnasielagen och med stöd av dem utfärdade förordningar, lagen och förordningen om fritt bildningsarbete samt övriga stadganden om undervisningsväsendet ankommer på kommunen, om inte befogenheterna i denna instruktion överförts på sektionerna eller direktionerna, med undantag av inrättande och indragning av skolor och gymnasier som meddelar grundläggande utbildning.

6 § 2 momentet

Finska undervisningsdirektören, svenska undervisningsdirektören, cheferna för resultatområdena samt servicechefen kan överföra den beslutanderätt som fastställts för dem till underlydande anställda.

27 §

Resultatområdena inom undervisningsnämnden är skolcentralen, småbarnsfostran, den grundläggande utbildningen, gymnasie- och vuxenutbildningen samt den svenska utbildningen. Uppgifterna som chef för ett resultatområde sköts av den tjänsteinnehavare som nämnden utsett till tjänsten som resultatområdeschef eller av en annan tjänsteinnehavare som nämnden utsett. Undervisningsnämnden fastställer de uppgifter som cheferna för resultatområdena ska sköta.

28 §

Undervisningsnämnden fastställer i verksamhetsstadgan de uppgifter som skolcentralen, enheterna inom småbarnsfostran, de skolor och gymnasier som meddelar grundläggande utbildning samt de underlydande arbetarinstituten ska sköta och den organisation som de ska ha till den del som detta inte bestäms i en instruktion eller har fastställts av stadsstyrelsen.

36 § (övergångsbestämmelse)

De av stadsfullmäktige 10.5.2010 godkända ändringarna av instruktionen träder i kraft 1.8.2010, dock så, att stadsstyrelsen redan innan ändringen av instruktionen träder i kraft kan tillsätta den servicechefstjänst som stadsstyrelsen inrättade 27.4.2010 under § 264.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Leena Koikkalainens klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 87
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Äänestyslistat