Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 58 29.03.2010 3

14436-2009 (010)

Ändring av förvaltningsstadgan

Sammandrag:

Stadsfullmäktige beslöt 8.3.2010 bordlägga ärendet. Före bordläggningen utdelades till fullmäktigeledamöterna på bordet ett förslag till ändring av förvaltningsstadgan. Ändringen baserade sig på ett utlåtande av direktionen för Fastighetsaffärsverket och gällde närmast direktionens för Fastighetsaffärsverket befogenheter. Ändringsförslaget behandlades inte av fullmäktige, eftersom ärendet bordlades. Stadsstyrelsen godkände de ovan nämnda ändringarna som gäller paragraferna 30, 31, 32, 33 och 39. Dessutom har skrivningen om principerna för god förvaltning strukits i paragraferna 15, 48 och 64.

Sfm § 58

Stadsfullmäktige beslöt 8.3.2010 under § 46 bordlägga ärendet.

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Förslag till ny förvaltningsstadga (på finska)

Bilaga 3Omröstningsförteckningarna (på finska)

Fullm. Christel von Frenckell-Ramberg föreslog, understödd av fullm. Ulla Achrén, att ärendet remitteras.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder en fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Christel von Frenckell-Rambergs remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 49 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet, 15 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Christel von Frenckell-Rambergs remissförslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Fullm. Sauli Saarinen föreslog, understödd av fullm. Alpo Lähteenmäki, följande ändring:

”I början av 12 § 2 mom. stryks följande ord: eller i stadsstyrelsen ordföranden, samt i slutet av 4 mom. följande mening: I stadsstyrelsen har ordföranden av särskilda skäl rätt att besluta om att föredra ärendet.”

Fullm.Christel von Frenckell-Ramberg föreslog, understödd av fullm. Ulla Achrén, följande tillägg:

”punkten om behörighetsvillkoren för tjänster och befattningar i 47 § kompletteras med följande tillägg: Av tjänsteinnehavare i ledande ställning och av dem, vilkas uppgifter har sådan karaktär att de förutsätter särskilda språkkunskaper, krävs goda muntliga och skriftliga kunskaper i båda inhemska språken.”

Då diskussionen avslutats, föreslog ordföranden att stadsfullmäktige först röstar om fullm. Sauli Saarinens ändringsförslag och framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter, som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Sauli Saarinens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Sauli Saarinens förslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Därefter föreslog ordföranden att stadsfullmäktige röstar om fullm. Christel von Frenckell-Rambergs förslag om ett tillägg i texten och framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter, som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Christel von Frenckell-Rambergs förslag om ett tillägg i texten blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 50 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag, 16 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Christel von Frenckell-Rambergs förslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således vann stadsstyrelsens förslag.

BeslutStadsfullmäktige beslöt

att förvaltningsstadgan godkänns enligt bilaga och att den träder i kraft 1.4.2010 och

att följande stadgor samtidigt upphävs

- förvaltningsstadgan, som godkänts av stadsfullmäktige 4.10.2004 under § 255, jämte senare ändringar,
- språkstadgan, som godkänts av stadsfullmäktige 5.6.1995 under § 136,
- ekonomistadgan, som godkänts av stadsfullmäktige 22.1.2007 under § 22 samt
- principerna för koncernstyrningen, som godkänts av stadsfullmäktige 24.8.1998 under § 137.


Bilagor:

Sfm § 58
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Ehdotus uudeksi hallintosäännöksi
Bilaga 3:Äänestyslistat