Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 247 16.11.2009 3

9191-2001 (611, 065, 641)

Förslag till delgeneralplan för Satava-Kakskerta (delgeneralplan nr 48/2001)

Sammandrag:

Generalplanekontoret har utarbetat ett förslag till delgeneralplan för Satava-Kakskerta. De huvudsakliga principerna i förslaget har bl.a. varit att styra spridningen av den s.k. glesbebyggelsen så, att de viktiga områdena inom grönnätverket inte minskar, att styra strandbebyggelsen så, att de obebyggda strandavsnitten alltjämt förblir obebyggda, att styra områdesstrukturen så, att den blir tätare på de centralt belägna områdena i närheten av kollektivtrafiken och att styra byggandet så, att det blir bättre möjligheter att ordna vattenförsörjningen och avloppsvattenhanteringen enligt principerna för hållbar utveckling. Föreslås att stadsfullmäktige godkänner delgeneralplanen för Satava-Kakskerta.

Sfm § 247

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Redogörelse (på finska)

Bilaga 3Omröstningslistorna (på finska)

Fullm. Juhani Leppä anmälde jäv i detta ärende och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som ärendet behandlades.

Fullm. Mikaela Sundqvist föreslog, understödd av fullm. Mirka Muukkonen, att ärendet remitteras.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder att behandlingen av ärendet fortsätter röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Mikaela Sundqvists remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 43 fullmäktigeledamöter att behandlingen av ärendet fortsätter, 23 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Mikaela Sundqvists remissförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Fullm.Christel von Frenckell-Ramberg föreslog, understödd av fullm. Pirjo Rinne, att beslutsförslaget förkastas.

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Christel von Frenckell-Rambergs förslag om förkastande blivit stadsfullmäktiges beslut. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 42 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag, 24 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Christel von Frenckell-Rambergs förslag om förkastande, 1 fullmäktigeledamot

fullmäktigeledamot var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Fullm. Kjell Lundahn framställde, understödd av fullm. Ari Korhonen, följande klämförslag:

”På de A-områden i delgeneralplanen på de östra delarna av Satava som i landskapsplanen är anvisade som områden för tätortsfunktioner bör det i samband med detaljplanläggningen utredas vilka möjligheter det finns att utöka exploateringen av området.”

Följande fullmäktigeledamöter anmälde avvikande mening beträffande hela beslutet:

Elina Rantanen, Mikko Laaksonen, Katri Sarlund, Mikaela Sundqvist, Riitta Luoma, Martti Wallasvaara, Ville Niinistö, Mika Helva, Anita Birstolin, Roda Hassan, Mette Karlsson, Annika Lapintie, Pasi Heikkilä, Pirjo Rinne, Mirka Muukkonen, Jukka Kärkkäinen, Heikki Talvitie och Johannes Yrttiaho.

BeslutStadsfullmäktige beslöt godkänna det av generalplanekontoret utarbetade, 22.12.2008 daterade, 13.1.2009, 9.2.2009, 5.5.2009, 1.9.2009 och 5.10.2009 ändrade förslaget till delgeneralplan för Satava-Kakskerta.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Kjell Lundahns klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 247
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Selostus 5.5.2009, muutettu 5.10.2009
Bilaga 3:Äänestyslistat