Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 239 26.10.2009 17

5318-2009 (015, 230)

Åbo stads klimat- och miljöprogram för åren 2009 - 2013

Sammandrag:

Enligt den programstruktur 2009 - 2012 som stadsfullmäktige 9.3.2009 godkände ska de mål och åtgärder som ingår i avtalet mellan fullmäktigegrupperna verkställas i form av Åboavtalet som är uppdelat i tre strategiska teman. Klimat- och miljöprogrammet är ett de fyra program som ingår i temat €dragningskraft och konkur-renskraft€. Föreslås att stadsfullmäktige godkänner klimat- och miljöprogrammet för åren 2009 - 2013.

Sfm § 239

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Åbo stads klimat- och miljöprogram för åren 2009 – 2013 (på finska)

Bilaga 3Omröstningsförteckningarna (på finska)

Fullm. Ulla Achrén föreslog, understödd av fullm. Christel von Frenckell-Ramberg, följande ändring/tillägg:

”Åbo minskar klimat- och miljökonsekvenserna av avfallshanteringen så, att staden snabbt genomför en ny permanent avfallshanteringslösning.”

Fullm. Mika Helva föreslog, understödd av fullm. Mikko Laaksonen, följande ändring:

”Mål: För den årliga minskningen av utsläppen uppställs ett mål (cirka 5 %), vilket fram till år 2020 ger en minskning/invånare på 40 % jämfört med nivån år 1990 och en minskning på minst 30 % av den totala utsläppsmängden.”

Fullm. Maija Perho föreslog, understödd av fullm. Mikko Laaksonen, följande ändring:

”Tillägg: Nytt mål:

Åbo stad genomför sin nybyggnadsverksamhet på ett energieffektivt sätt, i huvudsak i form av lågenergibyggande och förbättrad energieffektivitet vid grundläggande renoveringar

Rådgivningen i fråga om energieffektivt byggande utökas.

Mätetal:

Andelen lågenergihus och passiva hus, förbättrad energieffektivitet.

Resurspåverkan:

Kan öka kostnaderna för planering och genomförande, bestående besparingar av energi, rådgivning.

Tillägg: Nytt mål (Komplettering av målet för cykelvägsnätet):

Utbyggnaden av cykelvägsnätet påskyndas så, att lättare byggnadsalternativ tas i bruk.”

Fullm. Ari Korhonen framställde, understödd av fullm. Piia Elo, följande klämförslag:

”I det skedet då klimat- och miljöprogrammet verkställs ska utredas om det avtalsbaserade avfallstransportsystem som Åbo stad tillämpar överensstämmer med principerna för minskning av klimatkonsekvenserna av avfallshanteringen, om transportlogistiken är ekoeffektiv och om detta är det förmånligaste sättet för invånarna att sköta avfallstransporterna.”

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande förslag till omröstningsordning: stadsfullmäktige röstar om varje ändringsförslag skilt för sig i den ordningen att stadsfullmäktige först röstar om fullm. Ulla Achréns förslag, därefter om fullm. Mika Helvas förslag och till slut om fullm. Maija Perhos förslag. Förslaget till omröstningsordning godkändes.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Ulla Achréns ändringsförslag blivit stadsfullmäktiges beslut. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 44 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 23 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Ulla Achréns förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Mika Helvas ändringsförslag blivit stadsfullmäktiges beslut. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 43 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 24 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Mika Helvas förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Fullm. Maija Perhos ändringsförslag godkändes enhälligt.

 

BeslutStadsfullmäktige beslöt att Åbo stads klimat- och miljöprogram för åren 2009 - 2013 godkänns enligt bilaga 2 med följande ändringar:

-         under rubriken ”Förbättrad energieffektivitet” tillfogas ett nytt mål:

Åbo stad genomför sin nybyggnadsverksamhet på ett energieffektivt sätt, i huvudsak i form av lågenergibyggande och förbättrad energieffektivitet vid grundläggande renoveringar

Rådgivningen i fråga om energieffektivt byggande utökas.

Mätetal:

Andelen lågenergihus och passiva hus, förbättrad energieffektivitet.

Resurspåverkan:

Kan öka kostnaderna för planering och genomförande, bestående besparingar av energi, rådgivning.

- under rubriken ”Främjande av användningen av hållbara rörlighetsformer och utvecklande av kollektivtrafiken” tillfogas ett nytt mål (komplettering av målet för cykelvägsnätet):

Utbyggnaden av cykelvägsnätet påskyndas så, att lättare byggnadsalternativ tas i bruk.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Ari Korhonens klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 239
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma vuosille 2009 - 2013
Bilaga 3:Äänestyslistat