Liite 1 § 226

 

Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa 14.10.2009:

 

”Olavi Mäenpää on pyytänyt kaupungin keskushallintoa selvittämään Hans Huttusen vaalikelpoisuuden Turun kaupungin luottamustoimiin. Mäenpää katsoo, että Huttunen on menettänyt vaalikelpoisuutensa Turun kaupungin luottamustoimiin, koska hänen todellinen kotikuntansa on Kaarina.

 

Huttunen on kaupunginvaltuuston Yhteislista Suomen Kansan Sinivalkoiset toinen varavaltuutettu, vesiliikelaitoksen johtokunnan jäsenen Jorma Aaltosen henkilökohtainen varajäsen sekä kiinteistötoimitusten uskottu mies.

 

Keskushallinto on pyytänyt Turun seudun maistraatilta selvitystä Huttusen kotikunnasta. Maistraatti on antanut asiasta selvityksensä 28.9.2009. Selvityksen mukaan väestörekisterissä Huttusen kotikunnaksi on merkitty Kaarina 1.9.2009 alkaen.

 

Kuntalain 33 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö, jonka kotikunta kyseinen kunta on. Vaalikelpoisuus valtuustoon ja muihin kunnan luottamustoimiin edellyttää siis kunnan jäsenyyttä.

 

Kuntalain 36 §:n 3. momentissa on poikkeussäännös, jonka mukaan johtokuntaan ja toimikuntaan voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan tai jonka kotikunta kunta ei ole. Vaalikelpoisuus vesiliikelaitoksen johtokuntaan ei siten edellytä kunnan jäsenyyttä.

 

Kiinteistönmuodostamislain 6 §:n mukaan kunnanvaltuuston tulee valita kuntaan uskotuiksi miehiksi vähintään kuusi henkilöä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. Vaalikelpoisuudesta uskotun miehen toimeen on lisäksi voimassa, mitä käräjäoikeuden lautamiehistä säädetään. Muutoin uskotusta miehestä on voimassa, mitä kuntalaissa säädetään kunnan luottamushenkilöstä. Vaalikelpoisuus tehtävään edellyttää siten kunnan jäsenyyttä.

 

Kuntalain 37 §:n mukaan kunnan asiana on päättää vaalikelpoisuuden menettämisestä ja todeta luottamustoimi päättyneeksi. Valtuutetun osalta päätöksen tekee valtuusto. Päätös pannaan täytäntöön heti. Kunta päättää asiasta itsenäisesti eikä se ole sidottu väestörekisteriviranomaisen kirjaamisratkaisuun.

 

Maistraatin antaman selvityksen ja kirjaamispäätöksen perusteella on ilmeistä, että Huttusen kotikunta ei ole enää 1.9.2009 alkaen ollut Turku. Näin ollen Huttunen on menettänyt vaalikelpoisuutensa Turun kaupungin valtuuston varajäsenen tehtävään sekä kiinteistötoimitusten uskotun miehen tehtävään. Sen sijaan vesiliikelaitoksen johtokunnan varajäsenen tehtävään Huttunen on edelleen kelpoinen.

 

Huttuselle on varattu mahdollisuus tulla asiassa kuulluksi. Huttunen ei ole asetetussa määräajassa esittänyt asiasta mielipidettään.

 

Valtuuston tulee siten todeta Huttusen luottamustoimi varavaltuutettuna ja kiinteistötoimitusten uskottuna miehenä päättyneeksi välittömästi.”

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää todeta, että varavaltuutetuksi valitun Hans Huttusen luottamustoimi varavaltuutettuna sekä kiinteistötoimitusten uskottuna miehenä on paikkakunnalta muuton johdosta päättynyt välittömästi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää valita Hans Huttusen tilalle uuden kiinteistötoimitusten uskotun miehen vuoden 2012 lopussa päättyvän toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi.