Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 219 05.10.2009 10

7721-2009 (641)

Åbo stads bostads- och markanvändningsprogram för åren 2009 - 2013

Sammandrag:

Enligt den av stadsfullmäktige 9.3.2009 godkända programstrukturen för fullmäktigeperioden 2009 - 2012 ska målen och åtgärderna i avtalet mellan fullmäktigegrupperna verkställas genom ett Åboavtal som är uppdelat i tre strategiska teman. Bostads- och markanvändningsprogrammet är ett av de fyra programmen inom ramen för temat gällande dragningskraft och konkurrenskraft. Föreslås att stadsfullmäkti-ge godkänner planläggningsprogrammet för de strategiska planerna för åren 2009 - 2010 som ingår i bostads- och markanvändningsprogrammet samt de markpolitiska principerna som ingår i bostads- och markanvändningsprogrammet. Till övriga delar bör bostads- och markanvändningsprogrammet godkännas så, att det blir riktgivande för förvaltningarna.

Sfm § 219

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Åbo stads bostads- och markanvändningsprogram för åren 2009 – 2013 (på finska)

Fullm. Mika Helva föreslog, understödd av fullm. Maija Perho, en ändring enligt vilken följande stycke fogas till föredragandens beslutsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar

att beredningen av de strategiska planerna i bilaga 2 inte fortsätter, om de inte ingår i delgeneralplanen i samband med godkännandet av de delgeneralplaner som är under beredning.”

Ändringsförslaget godkändes enhälligt.

Fullm. Katri Sarlund framställde, understödd av fullm. Elina Rantanen, följande klämförslag:

”I samband med att stadsfullmäktige fattar beslut i ärendet framställer undertecknad fullmäktigeledamot en hemställningskläm till stadsstyrelsen om att den tillgängliga mark- och detaljplanereserven ska genomgås i samband med att bostads- och markanvändningsprogrammet nästa gång uppdateras.

Målen för detaljplaneringen ska optimeras i förhållande till en realistisk befolkningsökning och den tillgängliga planreserven. I programmet ska medel eftersträvas så, att bebyggandet av redan planlagda och kommunaltekniskt färdigbyggda områden och den interna ordningen för bebyggandet av olika områden kan styras noggrannare och på ett sådant sätt som är meningsfullt med tanke på staden och miljön.”

BeslutStadsfullmäktige beslöt

att planläggningsprogrammet för de strategiska planerna för åren 2009 - 2010 som ingår i bostads- och markanvändningsprogrammet i bilaga 2 godkänns,

att beredningen av de strategiska planerna i bilaga 2 inte fortsätter, om de inte ingår i delgeneralplanen i samband med godkännandet av de delgeneralplaner som är under beredning,

att de markpolitiska principerna som ingår i bostads- och markanvändningsprogrammet i bilaga 2 godkänns och

att bostads- och markanvändningsprogrammet i bilaga 2 till övriga delar antecknas för kännedom och godkänns som riktgivande för förvaltningarna.

Stadsfullmäktige beslöt samtidigt upphäva bostads- och markanvändningsprogrammet för åren 2006 – 2010 som stadsfullmäktige godkände 10.4.2006 under § 66 och principerna för Åbo stads markpolitik 2006 som stadsfullmäktige godkände 22.1.2007 under § 21.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Katri Sarlunds klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 219
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelma vuosille 2009 - 2013