Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 172 22.06.2009 4

6681-2009 (041)

Ekonomiprogrammet

Sammandrag:

Med stöd av stadsfullmäktiges beslut 16.6.2008 under § 160 har ansvarsområdet för ekonomi i samarbete med de olika sektorerna utarbetat ett förslag till ekonomiprogram och ägarpolitik. Stadsstyrelsen har 16.6.2009 beslutat föreslå för stadsfullmäktige att linjedragningarna i ekonomiprogrammet godkänns så, att de beaktas vid beredningen av budgeten för år 2010 och ekonomiplanen för åren 2010-2012. I fråga om ägarpolitiken beslöts att ärendet remitteras för ny beredning.

Sfm § 172

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Ekonomiprogrammet (på finska)

Bilaga 3Stadsstyrelsens beslut 8.6.2009 under § 335 om projektet för att öka produktiviteten inom förvaltningen (på finska)

Bilaga 4Stadsstyrelsens beslut 8.6.2009 under § 332 om förenhetligandet av it-servicen

Stadsfullmäktiges ordförande konstaterade att till fullmäktigeledamöterna har utdelats ett beslutsförslag enligt bilaga 1 som är justerat enligt stadsstyrelsens beslut.

Ordföranden avbröt sammanträdet för en förhandlingspaus kl. 18.43. Sammanträdet fortsatte kl. 19.17.

Fullm. Jarmo Rosenlöf föreslog, understödd av fullm. Mikaela Sundqvist, följande ändring:

”Stadsfullmäktige beslutar dessutom att stadsstyrelsen i samband med genomförandet av fullmäktiges beslut ska fatta beslut om tidtabellen och ansvaret för varje enskild punkt och att detta upptas till behandling i stadsfullmäktige i början av höstperioden 2009,

och att arbetet med ekonomiprogrammet fortsätter så, att beslut om de ytterligare åtgärder som behövs kan fattas i samband med utarbetandet av budgeten för år 2010.”

Ändringsförslaget godkändes enhälligt.

BeslutStadsfullmäktige beslöt att ekonomiprogrammet godkänns med följande ändringar och tillägg med undantag av punkten ”Utkast till resultaträkning på helhetsnivå för ekonomiprogrammet”, som antecknas för kännedom:

ändring gällande punkten ”Sammanslagningen av förvaltningen för kultur-, idrotts- och ungdomsväsendet”:
- Idrottsväsendet, ungdomsväsendet och kulturväsendet sammanslås inte till en förvaltning för fritidsväsendet och nämndstrukturen ändras inte. Sådana förvaltnings- och planeringsuppgifter som överlappar varandra inom förvaltningarna sammanslås.
- Samarbetet mellan förvaltningarna ökas i syfte att skapa kundinriktade serviceprocesser och därvid beaktas särskilt den förebyggande verksamheten.
- Arbetet med att förnya förvaltningen inom kulturväsendet fortsätter.

ändring gällande punkten ”Organiseringen av dagvården och förskolepedagogiken”:
- Stadsstyrelsen tillsätter en arbetsgrupp som får i uppdrag att utreda överflyttningen av förskolepedagogiken till undervisningsväsendet. Utredningen ska framläggas inom september 2009.

ändring gällande punkten ”Sammanslagningen av förvaltningen för yrkesutbildningen för ungdomar och gymnasieutbildningen”:
- Tredje stycket på sidan 13 ändras att lyda enligt följande: ”Dessutom föreslås, oberoende av sammanslagningen av förvaltningarna på andra stadiet, en linjedragning för att ordna yrkesutbildningen på svenska.” (Resten av texten stryks.)

ändring gällande punkten ”Sammanslagningen av vuxenutbildningen vid yrkesinstitutet och Vuxenutbildningen i Åbo”:
- Sammanslagningen av vuxenutbildningen vid yrkesinstitutet och Vuxenutbildningscentralen i Åbo bereds under år 2009 och därvid beaktas frågorna om lön och anställningsförhållanden och de ekonomiska verkningarna av sammanslagningen.

ändring gällande punkten ”Det strukturella utvecklandet av yrkeshögskolan”:
- Tillsammans med städerna Loimaa, Nystad och Salo samt Åbo yrkeshögskola inleds en utredning och beredning i fråga om de krav på strukturellt utvecklande som undervisningsministeriet ställt och alternativet att förnya strukturerna för utbildningsprogrammen vid de olika verksamhetsenheterna så, att den regionala effekten av åtgärdsförslagen beaktas.

tillägg gällande punkten ”Åtgärderna för ytterligare koncentration inom rammen för Åbo affärsverk för fastighetsservicen”:
- I samband med beredningen utreds de ekonomiska verkningarna av koncentrationen.

ändring gällande punkten ”Ökad produktivitet inom förvaltningen”:
- Punkten kompletteras med stadsstyrelsens beslut i ärendet 8.6.2009 under § 335 (Bilaga 3)

ändring gällande punkten ”Utvecklandet av it-verksamheten”:
- Punkten ändras så, att stadsstyrelsens beslut i ärendet 8.6.2009 under § 332 noteras (Bilaga 4).

tillägg gällande punkten ”Utvecklandet av upphandlings- och logistikfunktionerna”:
- På basis av de kommunala förhandlingar som förts bereds för stadsstyrelsen ett förslag om att ett regionalt samarbete inom upphandlingen ska inledas under år 2009.

tillägg gällande punkten ”Granskningen av servicenätet”:
- För stadsstyrelsen bereds enligt dess tidigare beslut ett konkret förslag om den fortsatta granskningen av servicenätverket.

Stadsfullmäktige beslöt dessutom

att TVT Asunnot Oy och Kiinteistö Oy Lehtolaakso fusioneras så, att de bildar en helhet och

att syftet är att från denna helhet frigöra de aktier i värme- och servicebolag som bolagen äger, de enstaka fritt finansierade bostäderna, bostäderna med aravabegränsning, bostäderna med räntestöd och övriga bostäder som är fria från begränsningar så, att de blir delar i branschkoncernen.

Stadsfullmäktige beslöt dessutom att stadsstyrelsen i samband med genomförandet av fullmäktiges beslut ska fatta beslut om tidtabellen och ansvaret för varje enskild punkt och att detta upptas till behandling i stadsfullmäktige i början av höstperioden 2009,

och att arbetet med ekonomiprogrammet fortsätter så, att beslut om de ytterligare åtgärder som behövs kan fattas i samband med utarbetandet av budgeten för år 2010.


Bilagor:

Sfm § 172
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Talousohjelma ja talouden mitoitukset vuosille 2010-2012
Bilaga 3:Hallinnon tuottavuuden parantamishanketta koskeva kaupunginhallituksen päätös 8.6.2009 § 335
Bilaga 4:It-palvelujen yhtenäistämistä koskeva kaupunginhallituksen päätös 8.6.2009 § 332