Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 133 15.06.2009 4

3399-2009 (041)

Verkställigheten av den av stadsfullmäktige godkända tilläggsbudgeten

Sammandrag:

Stadsfullmäktige beslöt 30.3.2009 godkänna en tilläggsbudget som innebär nedskärningar av anslagen. I anslutning till verkställigheten av tilläggsbudgeten föreslår stadsstyrelsen för stadsfullmäktige bl.a. anslagshöjningar med täckning på basservicenämndens, undervisningsnämndens och ungdomsnämndens konton.

Sfm § 133

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Undervisningsnämndens verksamhetsmässiga mål och mätetal (på finska)

Bilaga 3Omröstningslistor (på finska)

Stadsfullmäktiges ordförande konstaterade att till fullmäktigeledamöterna har utdelats ett beslutsförslag enligt bilaga 1, som är korrigerat enligt stadsstyrelsens beslut.

Stadsfullmäktiges ordförande meddelade att då behandlingen av ärendet inleds reserveras för fullmäktigegrupperna möjlighet att framlägga gruppanföranden. Gruppanförandena begränsas med stöd av 18 § i stadsfullmäktiges arbetsordning till högst 10 minuter och de övriga anförandena till högst 5 minuter.

Fullm. Olavi Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Heikki Talvitie, följande ändring:

”Om verksamheterna vid de regionala hälsostationerna måste minskas eller om hälsostationerna rent av måste stängas, ska det på varje hälsostation likväl åtminstone finnas en jourmottagning med sjukskötare.”

Fullm. Sakari Hihnala föreslog, understödd av fullm. Jarmo Laivoranta, följande ändring:

”Anslaget på kontot 1 25 Basservicenämnden höjs enligt stadsstyrelsens förslag med 3.500.000 euro, dvs. med sammanlagt 5.000.000 euro för att trygga servicenivån. Den planerade stängningen av hälsostationerna inom kommunsammanslagningsområdena och inom vissa andra områden, dvs. i Jyrkkälä, Suikkila, S:t Marie, Patis, Pansio och vid Mullivägen, för fyra månader, 1.9.2009 – 3.1.2010, förkortas. Den ytterligare höjningen på 1.500.000 euro täcks så, att anslaget på kontot 1 04 Stadsstyrelsen minskas.”

Fullm. Johannes Yrttiaho föreslog, understödd av fullm. Mirka Muukkonen, följande ändring:

”Jag föreslår att anslaget på kontot 140 Undervisningsnämnden höjs med 1 824 000 euro (det nya anslaget: 134 282 192 euro).

-         Permitteringarna slopas och förbudet mot visstidsanställningar upphävs.

-         En summa på 200 000 euro anvisas för skolbespisningen så att den nuvarande nivån bibehålls.

och att anslaget på kontot 145 Yrkesundervisningsnämnden höjs med 800 548 euro (det nya anslaget: 47 732 049 euro).

-    Permitteringarna slopas.

Jag föreslår att anslaget på kontot 125 Basservicenämnden höjs med 5.100.000 euro och att permitteringarna annulleras.

Jag föreslår dessutom att de ovan nämnda anslagshöjningarna täcks så, att mera lån upptas, i övrigt enligt stadsstyrelsens förslag.”

Fullm. Virpa Puisto framställde, understödd av fullm. Henry Toivari, följande klämförslag:

”SDP:s fullmäktigegrupp förutsätter att effekterna av permitteringen av stadens personal i samband med genomförandet av tilläggsbudgeten följs upp, och detta gäller i synnerhet i fråga om tryggheten, tillgången till service, genomförandet av vårdgarantin för stadens invånare, och att en utredning görs i ärendet. Dessutom förutsätter vi att stadens ledning omedelbart ingriper i det fall att tillgången till vård minskar och nivån inom vården försämras.”

Då diskussionen avslutats framställde stadsfullmäktiges ordförande följande förslag till omröstningsordning:

Stadsfullmäktige röstar först om de förslag till ändringar som gäller basservicenämnden så, att fullmäktige röstar om fullm. Hihnalas och fullm. Yrttiahos förslag om höjning av anslaget och därefter om det förslag som vann denna omröstning och stadsstyrelsens förslag. Om stadsstyrelsens förslag vinner, röstar stadsfullmäktige till slut om fullm. Mäenpääs förslag om komplettering av texten.

Därefter röstar stadsfullmäktige om fullm. Yrttiahos förslag till den del som det gäller en höjning av anslaget för undervisningsnämnden m.m. och till slut om fullm. Yrttiahos förslag till den del som det gäller en höjning av anslaget för yrkesundervisningsnämnden m.m.

Omröstningsordningen godkändes.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Hihnalas förslag, röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Yrttiahos förslag gällande basservicenämnden röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 3 fullmäktigeledamöter fullm. Hihnalas förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Yrttiahos förslag, 57 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således vann fullm. Yrttiahos förslag denna omröstning.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Yrttiahos förslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Yrttiahos förslag, 3 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Mäenpääs förslag, röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Mäenpääs förslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Yrttiahos förslag gällande undervisningsnämnden röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 61 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Yrttiahos förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Yrttiahos förslag gällande yrkesundervisningsnämnden röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Yrttiahos förslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Efter omröstningen meddelade fullm. Randell att han avsett att rösta ”ja”, men att han av misstag tryckt på fel röstningsknapp.

BeslutStadsfullmäktige beslöt

att anslaget på kontot 1 25 Basservicenämnden höjs med 3.500.000 euro så att servicenivån tryggas,

att anslaget på kontot 1 40 Undervisningsnämnden höjs med 300.000 euro så att gruppstorlekarna kan minskas och kvaliteten inom den grundläggande utbildningen kan tryggas och

att anslaget på kontot 1 54 Ungdomsnämnden höjs med 40.000 euro så att ungdomsgårdarna kan hållas öppna på veckosluten samt

att de ovan nämnda höjningarna täcks på följande sätt:

- anslaget för räntekostnaderna i resultaträkningen sänks med  2.200.000 euro

- de beräknade inkomsterna för de övriga finansiella kostnaderna i resultaträkningen höjs med 1.500.000 euro

- anslaget på kontot 1 04 Stadsstyrelsen minskas med 140.000 euro.

Stadsfullmäktige beslöt dessutom

att de verksamhetsmässiga målen och mätetalen för undervisningsnämnden godkänns enligt bilaga 2 och

att beteckningen Sfm stryks i fråga kulturnämndens nedan angivna mål i budgeten:

Komplettering av borddukarna och kärlen i festlokaliteterna på Åbo slott” samt

Försök med slopade inträdesavgifter under ett halvt år till Wäinö Aaltonens museum, Apoteksmuseet, Biologiska museet, Hantverksmuseet och Kurala bybacke.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Virpa Puistos klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 133
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Opetuslautakunnan toiminnalliset tavoitteet ja mittarit
Bilaga 3:Äänestyslista