Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 56 16.02.2009 14

4104-2005 (613)

Förslag till ändring av detaljplanen och tomtindelningen för kvarteren 19 (del), 23 och 47 samt vissa rekreations-, gatu- och trafikområden i stadsdelen Raunistula, "Alfa Barker + silorna i Raunistula" (6/2005)

Sammandrag:

Detaljplanekontoret har utarbetat ett förslag till ändring av detaljplanen för stadsdelen Raunistula, där syftet är att i huvudsak ändra det tidigare industriområdet till bostads- och arbetsplatsområden. Ändringen av detaljplanen ger möjligheter att utveckla området så att samfundsstrukturen förtätas inom ramen för den befintliga stadsstrukturen, varvid det bl.a. bildas ett stadsbildsmässigt högklassigt bostads- och arbetsplatsområde i närheten av centrum i enlighet med målen för generalplanen. Målet för planändringen är att med hjälp av de i planen intagna skyddsbestämmelserna värna om de kulturhistoriska och stadsbildsmässiga värdena. Målet är dessutom att öka trafiksäkerheten och förbättra flexibiliteten i trafiken samt stödja hållbara trafikformer. Den sammanlagda byggrätten i kvartersområdena är 87.270 m2-vy, vilket är en ökning med 5.646 m2-vy i jämförelse med den gällande planen.

Sfm § 56

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Redogörelse (på finska)

Bilaga 3Statistikblankett (på finska)

Bilaga 4Omröstningslistorna (på finska)

Fullm. Pauli Kossila föreslog, understödd av fullm. Olavi Mäenpää, att ärendet remitteras.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder att behandlingen av ärendet fortsätter röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Pauli Kossilas remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

Vid omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 53 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 14 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Pauli Kossilas remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Fullm. Raija Eeva föreslog, understödd av fullm. Olavi Mäenpää, att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits konstaterade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt arbetsordningen förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter, då ett ärende är uppe till behandling för första gången, och framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder en fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Raija Eevas förslag om bordläggning röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

Vid omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 52 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet, 15 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Raija Eevas förslag om bordläggning, och därmed konstaterade ordföranden att behandlingen av ärendet fortsätter.

Fullm. Mirka Muukkonen föreslog, understödd av fullm. Jukka Kärkkäinen, följande ändring:

”Stadsfullmäktige beslutar godkänna det av detaljplanekontoret uppgjorda, 22.1.2008 daterade, 3.4.2008 på basis av utlåtanden, 13.5.2008 på basis av miljö- och planläggningsnämndens beslut och 3.10.2008 på basis av underhandlingar med Sydvästra Finlands miljöcentral ändrade förslaget till ändring av detaljplanen för kvarteren 19 (del), 23 och 47 samt vissa rekreations-, gatu- och trafikområden i stadsdelen Raunistula sålunda ändrat att

de planerade flervåningshusen invid Barkers industribyggnader (AK-2) stryks i planen och Barkers byggnader bevaras som en helhet.

I en planbestämmelse intas att Barkers tidigare bostadshus från 1947, det s.k. ”gröna huset”, ska skyddas och att varken byggnaden eller någon del av den får rivas och att det inte får utföras sådana tillbyggnads-, byggnads- eller ändringsarbeten i byggnaden som förstör det arkitektoniska eller kulturhistoriska värdet eller stilen i fasaden eller yttertaket.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt i samband med ändringen av detaljplanen godkänna följande bindande ändringar av tomtindelningarna: (Raunistula) 81-18 tomterna 28 och 29 samt (Raunistula) 81-23 tomterna 21-45.”

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Mirka Muukkonens förslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

Vid omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Mirka Muukkonens förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

Fullm. Mirka Muukkonen framställde, fullm. Pentti Kosonen, följande klämförslag:

”Förlängningen av Raunistulavägen som placeras invid Toijalabanan byggs innan rivnings- och byggnadsarbetena inleds på området.”

Fullm. Pentti Kosonen framställde, understödd av fullm. Jarmo Laivoranta, följande klämförslag:

”Stadsstyrelsen och byggnadsnämnden ska vid övervakningen av genomförandet av planen för ”Alfa Barker + silorna i Raunistula” i byggnadslovsskedet med hjälp av tillgängliga byggnadstekniska medel fästa särskild vikt vid de olika trafikformerna och förebyggandet av de störningar i boendetrivseln som beror på buller och skakningar

och

stadsstyrelsen ska också sörja för tryggheten för de invånare som bor inom planområdet och skyddsplanerna i fråga om de risker som transporterna av farliga ämnen på Toijalabanan innebär för området.”

 

BeslutStadsfullmäktige beslöt godkänna det av detaljplanekontoret uppgjorda, 22.1.2008 daterade, 3.4.2008 på basis av utlåtanden, 13.5.2008 på basis av miljö- och planläggningsnämndens beslut och 3.10.2008 på basis av underhandlingar med Sydvästra Finlands miljöcentral ändrade förslaget till ändring av detaljplanen för kvarteren 19 (del), 23 och 47 samt vissa rekreations-, gatu- och trafikområden i stadsdelen Raunistula.

Stadsfullmäktige beslöt samtidigt i samband med ändringen av detaljplanen godkänna följande bindande ändringar av tomtindelningarna: (Raunistula) 81-19 tomterna 28 och 29 samt (Raunistula) 81-23 tomterna 21-45.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen fullm. Mirka Muukkonens och fullm. Pentti Kosonens klämförslag.


Bilagor:

Sfm § 56
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Selostus
Bilaga 3:Tilastolomake
Bilaga 4:Äänestyslista