Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 54 16.02.2009 12

15426-2008 (613, 632)

Initiativ till folkomröstning om detaljplanen för salutorget i Åbo och den planerade parkeringsanläggningen under salutorget

Sammandrag:

Till stadsfullmäktige i Åbo har i enlighet med 30 § i kommunallagen inlämnats ett initiativ till en rådgivande folkomröstning om detaljplanen för salutorget i Åbo och byggandet av den planerade parkeringsanläggningen under salutorget. Initiativtagarna representerar över fem procent av de röstberättigade kommuninvånarna, och därför ska fullmäktige enligt 31 § i kommunallagen utan dröjsmål avgöra om en folkomröstning enligt initiativet ska ordnas. Stadsstyrelsen föreslår att den folkomröstning som avses i initiativet inte ordnas.

Sfm § 54

Bilaga 1Föredragning och beslutsförslag (på finska)

Bilaga 2Omröstningslistan (på finska)

Då ordföranden öppnat diskussionen, meddelade stadsdirektör Mikko Pukkinen att det finns ett fel i hans föredragningstext, i sista stycket, som börjar ”Vid presentationen av de olika alternativen…”, i punkten ”Kommunens skyldighet att informera”. Han konstaterade att korrigeringen är att de parkeringshus som nämns i stycket inte har godkänts i samband med godkännandet av etapplanen för centrum.

Under diskussionen föreslog fullm. Mirka Muukkonen, understödd av fullm. Olavi Mäenpää, följande ändring:

”Stadsfullmäktige beslutar att den i initiativet avsedda folkomröstningen om detaljplanen för salutorget i Åbo och den planerade parkeringsanläggningen under salutorget ordnas.”

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Mirka Muukkonens förslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

Vid omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 40 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 27 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Mirka Muukkonens förslag, och således vann stadsstyrelsens förslag.

BeslutStadsfullmäktige beslöt att den i initiativet avsedda folkomröstningen om detaljplanen för salutorget i Åbo och parkeringsanläggningen under salutorget inte ordnas.


Bilagor:

Sfm § 54
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Äänestyslista