Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1915.05.20254

2469-2025 (14 06 00, 00 04 01)

System för transport av blandavfall i Nystad

Sammandrag:

Den fastighetsvisa transporten av blandavfall i Nystads område sköts delvis som avtalsbaserad avfallstransport enligt den gamla avfallslagen. Ett beslut ska därmed fattas om det system för transport som ska användas. Enligt förslaget övergår man vid fastighetsvis transport av blandavfall till kommunalt anordnad avfallstransport i hela Nystads område.

Sfan § 19

Statsmiljö, tillstånd och tillsyn, avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 8.5.2025:

Skyldighet att besluta om systemet för transport för fastighetsvis avfallstransport

I enlighet med 149 § 4 mom. i avfallslagen (646/2011) ska en kommun där avfallstransporten ordnas enligt 1993 års avfallslag, som avfallstransport enligt avtal, se över vilka möjligheter det finns att ordna avfallstransport enligt villkoren i 37 § 1 mom. i avfallslagen där avfallstransport ordnas av fastighetsinnehavaren och fatta beslut i ärendet inom ett år från lagens ikraftträdande. Avfallslagen trädde i kraft den 1 maj 2012, så beslutet borde ha fattats senast den 1 maj 2013.

Enligt 37 § 3 mom. i avfallslagen ska kommunen dessutom följa med och övervaka verkställandet av ett beslut om att övergå till avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar, att villkoren för beslutet uppfylls, samt vid behov behandla ärendet som gäller avfallstransport på nytt.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd är inom sitt verksamhetsområde den kommunala avfallshanteringsmyndighet som avses i 23 § i avfallslagen och som enligt 55 § i Åbo stads förvaltningsstadga beslutar om systemet för fastighetsvis avfallstransport (36–38 § i avfallslagen). Nystads stad blev medlem i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd från och med början av 2022, varvid nämnden också fungerar som Nystads avfallshanteringsmyndighet.

Tidigare beslut om system för transport av avfall

Nystads tekniska nämnd har 26.3.2013 (§ 40) beslutat att Nystads stads avfallshantering på detaljplaneområden ordnas som avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren. Beslutet av Nystads tekniska nämnd finns som tilläggsmaterial.

I beslutet av Nystads tekniska nämnd specificeras inte vilka avfallsslag och detaljplaneområden det gäller. Eftersom tekniska nämndens beslut ändå inte gäller områden utanför detaljplaneområden, sköts transporten av blandavfall på områden utanför de detaljplaneområden som avses i beslutet fortfarande som avfallstransport enligt avtal enligt den gamla avfallslagen och ett beslut om transportsystemet ska fattas i enlighet med 149 § 4 mom. i avfallslagen.

Villkor för avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren

Enligt 35​ §​ i avfallslagen (646/2011) ska kommunen se till att transporten av avfall som avses i 32 § ordnas i enlighet med antingen 36 eller 37 § från en mottagningsplats som fastighetsinnehavaren ordnat (fastighetsvis avfallstransport).

Enligt 36​ § i avfallslagen ska kommunen ordna fastighetsvis avfallstransport, om inte något annat följer av 37 eller 41 § (kommunalt anordnad avfallstransport).

Enligt 37​ § i avfallslagen kan kommunen besluta att fastighetsvis transport av blandat kommunalt avfall, dvs. blandavfall, som den enligt 32 § i avfallslagen ansvarar för ordnas i kommunen eller i en del av den så att fastighetsinnehavaren avtalar om transporten med en avfallstransportör (avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren) om:

  1. tjänster för avfallstransport tillhandahålls på ett heltäckande och tillförlitligt sätt samt på skäliga och icke-diskriminerande villkor enligt 35 § 2 mom. i avfallslagen,
  2. transporten främjar avfallshanteringens allmänna funktion, stöder utvecklingen av avfallshanteringen i regionen och medför inte fara eller skada för hälsan eller miljön och
  3. konsekvenserna av beslutet bedöms i sin helhet som positiva med särskilt beaktande av effekterna på privathushållens ställning och på företagens och myndigheternas verksamhet.

Enligt motiveringarna till 37 § i hälsoskyddslagen (RP 199/2010) är begränsningen av kommunens beslutanderätt nödvändig så att kommunen i fråga om det avfall vars hantering den enligt 32 § är skyldig att ordna försäkrar sig om avfallshanteringstjänsternas tillgänglighet, kvalitet och funktion också när fastighetsinnehavaren väljer transportör i enlighet med den föreslagna paragrafen.

I lagen finns inga särskilda förutsättningar för att övergå till kommunalt anordnad avfallstransport.

Motiveringar till beslutsförslaget

Förutsättningarna enligt 37 § i avfallslagen uppfylls inte till alla delar

Som stöd för beslutsfattandet har man gjort en utredning "Fastighetsvis transport av blandavfall i Nystad, Uppskattning av uppfyllandet av villkoren i avfallslagen 2025” (Sekajätteen kiinteistöittäinen kuljetus Uudessakaupungissa, Arvio jätelain ehtojen täyttymisestä 2025). Utredningen finns som tilläggsmaterial. I utredningen har man granskat ordnandet av transporten av blandavfall på basis av förutsättningarna i 37 § 1 mom. i avfallslagen. Enligt förslaget till beslut skulle man vid transporten av slam övergå till kommunalt anordnad transport i hela Nystads område, eftersom man på basis av en utredning som gjorts inte kan säkerställa att förutsättningarna för transport som ordnas av fastighetsinnehavaren uppfylls på något tydligt avgränsat område. ​

Utifrån utredningen har man inte kunnat säkerställa tillgången till transporttjänster för blandavfall på skäliga och icke-diskriminerande villkor eftersom en transportör av blandavfall har vägrat lämna uppgifter till nämnden om de transportpriser som de fakturerat. Eftersom prisuppgifter inte är tillgängliga kan nämnden inte heller sörja för sin skyldighet att följa upp att villkoren för transporttjänster är skäliga och icke-diskriminerande. Enligt motiveringarna till 37 § i avfallslagen har avfallshanteringsmyndigheten rätt att med stöd av 122 § i avfallslagen begära uppgifter av avfallstransportören om bland annat transportpriserna för att bedöma och följa upp huruvida förutsättningarna i lagen uppfylls. Enligt uppgifter från transportörerna finns det dessutom så stora skillnader i priserna på tömning av kärl för blandavfall att priserna på basis av dem kan anses vara oskäliga och diskriminerande för en del av fastighetsinnehavarna.

Avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren försämrar avfallshanteringens funktion, eftersom cirka 24 % av områdets permanenta fastigheter och fritidsfastigheter saknade uppgifter om transporten av blandavfall i nämndens transportregister för granskningsåret 2023. Avsaknaden av transportuppgifter hänvisar till försummelser av skyldigheten att ordna transport enligt avfallslagen, vilket i sin tur ökar risken för nedskräpning orsakad av avfall samt risken för miljö- och hälsoskador.

Avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren försämrar uppföljningen av transporterna eftersom nämnden inte får uppgifter om avfallstransporterna av alla transportörer på det sätt som avfallslagen förutsätter. I många fall har transportuppgifterna kommit in flera månader för sent efter separata uppmaningar. För att erhålla uppgifterna har man delvis också varit tvungen att anlita NTM-centralens tillsynshjälp.

Upprätthållandet av två olika transportsystem för blandavfall inom nämndens verksamhetsområde försvårar den regionala utvecklingen av avfallshanteringen, när konsekvenserna och ramvillkoren för två olika transportsystem ska beaktas i nästan allt beslutsfattande som gäller avfallshanteringen och i ordnandet och övervakningen av tjänsterna. Upprätthållandet av två olika transportsystem minskar också möjligheterna att utveckla och till fullo införa regionalt enhetliga system för avfallsinsamling och avfallstransport samt avfallsavgifter som uppmuntrar till att följa prioritetsordningen. Det är vanligtvis också svårare för kommuner som hör till olika transportsystem att bilda sig en gemensam syn på utvecklingsbehoven för transporttjänsterna inom verksamhetsområdet.

På basis av en logistikutredning som gjorts som ett lärdomsprov vid Åbo yrkeshögskola skulle transporterna av blandavfall i Nystads område kunna effektiviseras väsentligt och de skadliga miljökonsekvenserna av transporten, såsom koldioxidutsläpp som orsakar global uppvärmning, minskas genom att övergå till kommunalt anordnad transport. Enligt utredningen kan insamlingssträckan för blandavfall samt bränsleförbrukningen och de skadliga utsläppen som orsakas av transporten minska med upp till 19–37 % i granskningsområdena till följd av en övergång till kommunalt anordnad transport. Den sammanfattande rapporten om utredningen finns som tilläggsmaterial.

Fördelar med kommunalt anordnad transport

Vid kommunalt anordnad avfallstransport beaktas alla kunder inom kommunens avfallshantering när transporttjänsterna konkurrensutsätts och anordnas och alla fastighetsinnehavare drar lika nytta av den centraliserade konkurrensutsättningen av transporterna oberoende av var fastigheten är belägen på entreprenadområdet.

De avgifter som tas ut för transport är lika stora och jämlika för fastighetsinnehavarna på entreprenadområdet. Avgifterna och grunderna för dem är offentliga och transparenta, och de fastställs av avfallsnämnden i en taxa som var och en kan uttala sig om innan beslut fattas.

Vid kommunalt anordnad transport kan man betydligt bättre säkerställa att fastigheterna hör till den fastighetsvisa transporten och att avfall hamnar på de mottagningsplatser som kommunen fastställt. Detta är fallet eftersom alla uppgifter som behövs för uppföljning och övervakning av transporterna utan dröjsmål fås från Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab utan separat begäran. Samtidigt minimeras miljö- och hälsoriskerna som kan uppkomma till följd av okontrollerad behandling av avfall och för fel placering av det.

Kommunalt anordnad transport av blandavfall även i Nystad skulle göra det möjligt att inom nämndens verksamhetsområde använda regionalt enhetliga system för avfallsinsamling och avfallsavgifter som styr efterlevnaden av prioritetsordningen. När samma transportsystem används inom hela verksamhetsområdet skulle det också vara lättare för kommunerna inom verksamhetsområdet att förhandla och komma överens om transporttjänsternas utvecklingsbehov.

De utredningar som gjorts inom nämndens verksamhetsområde visar att avfallstransporterna med tanke på helheten kan ordnas betydligt effektivare när de optimeras på transportrutter för en transportör på entreprenadområdet. När transporterna blir effektivare minskar de skadliga miljökonsekvenserna som orsakas av den tunga sopbilstrafiken betydligt, såsom koldioxidutsläpp som orsakar klimatuppvärmning och buller. Dessutom förbättrar det trafiksäkerheten i tätbefolkade områden och minskar i synnerhet belastningen på enskilda vägar. Vid kommunalt anordnad transport kan man snabbt och heltäckande ta i bruk energieffektiva fordonsmateriel med låga utsläpp. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab förutsätter att förnybara bränslen används för de transporter som de ordnar när de är tillgängliga i transportområdet.

Tidtabell vid övergång till kommunalt anordnad transport

Enligt 37 § i avfallslagen ska det i ett beslut om övergång till kommunalt anordnad avfallstransport bestämmas när den avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar upphör. Tidpunkten kan infalla tidigast tre år efter det att beslutet fattades.

Kommunen kan dock besluta om en tidigare nedläggningstidpunkt i ett område där avfallstransporttjänster inte erbjuds eller där tillgången till avfallstransporttjänster har försämrats avsevärt och där detta kan leda till nedskräpning eller olägenheter eller risker för hälsan eller miljön.

Ärendets behandling

Avfallshanteringsnämnden har begärt utlåtande i ärendet av kommunerna inom verksamhetsområdet, Nystads miljövårdsmyndighet samt Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.

Genom kungörelse på Åbo stads och Nystads stads internetsidor under kungörelsetiden 26.3-2.5.2023 har det informerats om ärendets anhängiggörande och reserveringen av möjligheterna att påverka beslutsfattandet. Utredningsmaterialet i anslutning till ärendet har under kungörelsetiden varit offentligt framlagda på Åbo stads webbplats. Dessutom har det informerats om att ärendet är anhängigt på avfallshanteringsnämndens egen webbplats och i tidningar som utkommer i Nystad.

Utlåtanden och åsikter som framförts i ärendet

Nio utlåtanden och åsikter har framförts i ärendet och de finns i sin helhet som tilläggsmaterial.

Nystads miljö- och tillståndsnämnd har i sitt utlåtande konstaterat att kommunalt anordnad avfallstransport är motiverad med tanke på skötseln av tillsynsmyndighetens arbete, eftersom uppgifterna om avfallstransporterna upprätthålls av en personuppgiftsansvarig och är bättre tillgängliga. Dessutom når kommunalt anordnad transport varje fastighet säkrare och mer regelbundet, varvid man säkerställer att varje fastighet omfattas av avfallshanteringen. I Nystad finns fastigheter med svåra trafikförbindelser för vilka skyldigheterna i lagen också ska uppfyllas och vid kommunalt anordnad avfallstransport nås även dessa fastigheter.

Miljöskyddsmyndigheterna i Masku, Virmo och Nousis har i sina egna utlåtanden ansett att avfallstransporten i Nystads stad borde skötas som en kommunalt anordnad tjänst. Salo stad har meddelat att den inte har något att uttala sig om i ärendet.

I Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s utlåtande konstateras bland annat att en övergång till kommunalt anordnad avfallstransport skulle förbättra möjligheten till helhetsplanering av avfallshanteringen och regional utveckling bättre än i nuläget. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab kan planera och ordna transporttjänsterna så att alla bostadsfastigheter kan omfattas av avfallshantering som ordnas på ett heltäckande sätt och så att myndigheternas uppgifter i tillsynen av avfallshanteringen underlättas.

I ställningstaganden av Jätehuolto M. Helistölä Oy, Remeo Oy och Vakka-Suomen Viemärihuolto Oy har man förordat en övergång till avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren och konstaterat att kraven på transport som fastighetsinnehavaren ordnar enligt 37 § i avfallslagen uppfylls i Nystad. Enligt ställningstagandena möjliggör avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren företagens kontinuerliga verksamhet, investeringar och sysselsättning i området. Invånarna har fortfarande möjlighet att själva välja tjänsteleverantör och modellen främjar kommunernas livskraft och den lokala ekonomin. Ett centraliserat system skulle i sin tur försämra tjänsternas flexibilitet och avfallshanteringstjänsternas försörjningsberedskap.

Tilläggsmaterial 1​Beslut från Nystads tekniska nämnd 26.3.2013

Tilläggsmaterial 2​Utredning om transport av blandavfall i Nystad

Tilläggsmaterial 3​Logistikutredning, blandavfall, Åbo YH (inte offentlig)

Tilläggsmaterial 4​Utlåtanden och åsikter

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att man i Nystads område övergår till kommunalt anordnad avfallstransport enligt 36 § vid transport av blandavfall från och med den 6 mars 2029.

Avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar och avtalsbaserad avfallstransport enligt den gamla avfallslagen upphör den 5 mars 2029.​

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkAuran kunta
förkJätehuolto M. Helistölä Oy
förkKaarinan kaupunki
förkKemiönsaaren kunta
förkLiedon kaupunki
förkLounais-Suomen Jätehuolto Oy
förkMarttilan kunta
förkMaskun kunta
förkMynämäen kunta
förkNaantalin kaupunki
förkNousiaisten kunta
förkPaimion kaupunki
förkParaisten kaupunki
förkPöytyän kunta
förkRaision kaupunki
förkRemeo Oy
förkRuskon kunta
förkSalon kaupunki
förkSauvon kunta
förkUudenkaupungin kaupunki
förkVakka-Suomen Viemärihuolto - VSV Oy
förkStadsstyrelsen
åtgKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu