Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland | 18 | 15.05.2025 | 3 |
2469-2025 (14 06 00, 00 04 01)
System för transport av slam från slamavskiljare och slutna behållare i Nystad
Sammandrag:
Den fastighetsvisa transporten av slam från slamavskiljare och slutna behållare i Nystad sområde sköts delvis som avtalsbaserad avfallstransport enligt den gamla avfallslagen. Ett beslut ska därmed fattas om det system för transport som ska användas. Enligt förslaget övergår man vid fastighetsvis transport av slam från slamavskiljare och slutna behållare till kommunalt anordnad avfallstransport i hela Nystads område.
Sfan § 18
Statsmiljö, tillstånd och tillsyn, avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 8.5.2025:
Skyldighet att besluta om systemet för transport för fastighetsvis avfallstransport
I enlighet med 149 § 4 mom. i avfallslagen (646/2011) ska en kommun där avfallstransporten ordnas enligt 1993 års avfallslag, som avfallstransport enligt avtal, se över vilka möjligheter det finns att ordna avfallstransport enligt villkoren i 37 § 1 mom. i avfallslagen där avfallstransport ordnas av fastighetsinnehavaren och fatta beslut i ärendet inom ett år från lagens ikraftträdande. Avfallslagen trädde i kraft den 1 maj 2012, så beslutet borde ha fattats senast den 1 maj 2013.
Enligt 37 § 3 mom. i avfallslagen ska kommunen dessutom följa med och övervaka verkställandet av ett beslut om att övergå till avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar, och att villkoren för beslutet uppfylls, samt vid behov behandla ärendet som gäller avfallstransport på nytt.
Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd är inom sitt verksamhetsområde den kommunala avfallshanteringsmyndighet som avses i 23 § i avfallslagen och som enligt 55 § i Åbo stads förvaltningsstadga beslutar om systemet för fastighetsvis avfallstransport (36–38 § i avfallslagen). Nystads stad blev medlem i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd från och med början av 2022, varvid nämnden också fungerar som Nystads avfallshanteringsmyndighet.
Tidigare beslut om system för transport av avfall
Nystads tekniska nämnd har 26.3.2013 (§ 40) beslutat att Nystads stads avfallshantering på detaljplaneområden ordnas som avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren. Beslutet av Nystads tekniska nämnd finns som tilläggsmaterial.
I beslutet av Nystads tekniska nämnd specificeras inte vilka avfallsslag och detaljplaneområden det gäller. Eftersom tekniska nämndens beslut ändå inte gäller områden utanför detaljplaneområden, sköts transporten av slam åtminstone på områden utanför de detaljplaneområden som avses i beslutet fortfarande som avfallstransport enligt avtal enligt den gamla avfallslagen och ett beslut om transportsystemet ska fattas i enlighet med 149 § 4 mom. i avfallslagen.
Villkor för avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren
Enligt 35 § i avfallslagen (646/2011) ska kommunen se till att transporten av avfall som avses i 32 § ordnas i enlighet med antingen 36 eller 37 § från en mottagningsplats som fastighetsinnehavaren ordnat (fastighetsvis avfallstransport).
Enligt 36 § i avfallslagen ska kommunen ordna fastighetsvis avfallstransport, om inte något annat följer av 37 eller 41 § (kommunalt anordnad avfallstransport).
Enligt 37 § i avfallslagen kan kommunen besluta att fastighetsvis transport av slam som den enligt 32 § i avfallslagen ansvarar för ordnas i kommunen eller i en del av den så att fastighetsinnehavaren avtalar om transporten med en avfallstransportör (avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren) om:
1) avfallstransporttjänster tillhandahålls på ett heltäckande och tillförlitligt sätt samt på skäliga och icke-diskriminerande villkor enligt 35 § 2 mom. i avfallslagen,
2) transporten främjar avfallshanteringens allmänna funktion, stöder utvecklingen av avfallshanteringen i regionen och medför inte fara eller skada för hälsan eller miljön,
3) konsekvenserna av beslutet bedöms i sin helhet som positiva med särskilt beaktande av effekterna på privathushållens ställning och på företagens och myndigheternas verksamhet.
Enligt motiveringarna till 37 § i avfallslagen (RP 199/2010) har kommunens beslutanderätt i ärendet begränsats så att den i fråga om avfall som den ansvarar för i 32 § på förhand försäkrar sig om att avfallstransporttjänsterna är tillgängliga, av god kvalitet och fungerar också när fastighetsinnehavaren väljer transportör.
I lagen finns inga särskilda förutsättningar för att övergå till kommunalt anordnad avfallstransport.
Motiveringar till beslutsförslaget
Förutsättningarna enligt 37 § i avfallslagen uppfylls inte till alla delar
Som stöd för beslutsfattandet har man gjort en utredning "Fastighetsvis transport av slam från slamavskiljare och slutna behållare i Nystad, Uppskattning av uppfyllandet av villkoren i avfallslagen 2025” (Saostus- ja umpisäiliölietteen kiinteistöittäinen kuljetus Uudessakaupungissa, Arvio jätelain ehtojen täyttymisestä 2025). Utredningen finns som tilläggsmaterial. I utredningen har man granskat ordnandet av transporten av slam på basis av förutsättningarna i 37 § 1 mom. i avfallslagen. Enligt förslaget till beslut skulle man vid transporten av slam övergå till kommunalt anordnad transport i hela Nystads område, eftersom man på basis av en utredning som gjorts inte kan säkerställa att förutsättningarna för transport som ordnas av fastighetsinnehavaren uppfylls på något tydligt avgränsat område.
Den omfattande och tillförlitliga tillgången till tjänster för transport av slam har försämrats betydligt i skärgårdsområden utan fast vägförbindelse enligt bilaga 1, eftersom en annan transportör som ordnat transporttjänster i områdena i mars 2025 meddelade att transportverksamheten upphör. Försämrad tillgång till tjänster kan orsaka fara eller skada för hälsan eller skärgårdsmiljön. Dessutom försvinner möjligheten att konkurrensutsätta tjänsterna, eftersom tjänsterna i områdena i fråga eventuellt ordnas av endast en transportör.
Enligt uppgifter från transportörerna finns det så stora skillnader i priserna på transport av slam att priserna på basis av dem kan anses vara oskäliga och diskriminerande för en del av fastighetsinnehavarna.
Efter den 1 juli 2023 har slam som tömts från cirka 30–40 slambehållare och i strid med avfallslagen och avfallshanteringsföreskrifterna transporterats från fastigheterna för behandling någon annanstans än till den mottagningsplats som fastställts för dem i avfallslagen och i de kommunala avfallshanteringsföreskrifterna. Dessutom har en transportör som är verksam i Nystad enligt ett beslut av Egentliga Finlands tingsrätt under 2018–2020 okontrollerat släppt ut slam från slamavskiljare och slutna behållare i miljön. Slam som levereras någon annanstans än till den mottagningsplats som kommunen bestämt försämrar avfallshanteringens funktion och hindrar kommunen från att fullgöra sina lagstadgade skyldigheter att ordna avfallshantering. Okontrollerat utsläpp av slam i miljön har i enlighet med tingsrättens beslut orsakat förorening av miljön.
Upprätthållandet av två olika transportsystem inom nämndens verksamhetsområde försvårar bildandet av en gemensam syn i kommunerna på den regionala utvecklingen av avfallshanteringen. Dessutom försvårar det verksamheten för både nämnden och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, som ordnar avfallshanteringstjänster, eftersom konsekvenserna och ramvillkoren för två olika transportsystem ska beaktas i all planering av avfallshanteringen av slam, beslutsfattande, ordnande av tjänster samt i anvisningar och rådgivning för fastighetsinnehavare.
Enligt en logistikutredning som gjordes som ett lärdomsprov vid Åbo yrkeshögskola är transport som fastighetsinnehavaren ordnar klart mindre effektiv och har skadligare miljökonsekvenser än kommunalt anordnad transport. Enligt modelleringarna som gjorts under de fyra granskningsmånaderna kan den körsträcka som behövs för transport av slam förkortas med sammanlagt 44 % jämfört med den körsträcka som använts vid transport som fastighetsinnehavaren ordnat 2023, huruvida transporterna skulle anordnas inom kommunalt anordnad transport på rutter som optimerats för en transportör. Samtidigt skulle bränsleförbrukningen minska med 43 %. Den sammanfattande rapporten om utredningen finns som tilläggsmaterial.
Fördelar med kommunalt anordnad transport
Vid kommunalt anordnad avfallstransport beaktas alla fastighetsinnehavare när transporttjänsterna konkurrensutsätts och anordnas och alla drar också lika nytta av konkurrensutsättningen av transporterna oberoende av var fastigheten är belägen på entreprenadområdet. Tillgången till transporttjänster kan säkerställas bättre även för fastighetsinnehavare i skärgården.
De avgifter som tas ut för transport är lika stora och jämlika för fastighetsinnehavarna på entreprenadområdet. Avfallsavgifterna och grunderna för dem är offentliga och transparenta, och de fastställs i en taxa som var och en kan uttala sig om innan beslut fattas.
Vid kommunalt anordnad transport kan man betydligt bättre säkerställa att fastigheterna hör till fastighetsvis transport och att slam hamnar på de mottagningsplatser som kommunen fastställer. Så är det eftersom kommunen ansvarar för anordnandet av transporterna som helhet och alla uppgifter som behövs för uppföljningen och övervakningen av transporterna är i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s besittning och lättillgängliga för myndigheterna. Samtidigt minimeras miljö- och hälsoriskerna som kan uppkomma till följd av okontrollerad behandling av slam och för fel placering av det.
De utredningar som gjorts inom nämndens verksamhetsområde visar att avfallstransporterna med tanke på helheten kan ordnas betydligt effektivare när de optimeras inom kommunalt anordnad transport på möjligast effektiva transportrutter för en transportör. När transporterna blir effektivare minskar de skadliga miljökonsekvenserna som orsakas av den tunga sopbilstrafiken, såsom koldioxidutsläpp som orsakar klimatuppvärmning och buller. Dessutom minskar till exempel belastningen på enskilda vägar.
Vid kommunalt anordnad transport kan man snabbt och heltäckande ta i bruk energieffektiv fordonsmateriel med låga utsläpp. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab förutsätter att förnybara bränslen används för de transporter som de anordnar alltid när de är tillgängliga i transportområdet. I Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s transporter kan man dessutom ta i bruk en ekologisk metod för tömning av slambehållare som redan används inom det övriga verksamhetsområdet, med vilken man kan minska mängden vatten som ska avlägsnas från slamavskiljaren och på så sätt ytterligare effektivisera transporten av slam.
Tidtabell för övergång till kommunalt anordnad transport
Enligt 37 § i avfallslagen ska det i ett beslut om övergång till kommunalt anordnad avfallstransport bestämmas när den avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar upphör. Tidpunkten kan infalla tidigast tre år efter det att beslutet fattades. Kommunen kan dock besluta om en tidigare nedläggningstidpunkt i ett område där avfallstransporttjänster inte erbjuds eller där tillgången till avfallstransporttjänster har försämrats avsevärt och där detta kan leda till nedskräpning eller olägenheter eller risker för hälsan eller miljön.
Enligt utredningarna har tillgången till tjänster för transport av slam försämrats i skärgårdsområden utan vägförbindelse enligt bilaga 1 så att det kan medföra olägenheter eller risker för hälsan eller skärgårdsmiljön. Därför föreslås att man i dessa områden övergår till kommunalt anordnad transport enligt en påskyndad tidtabell.
Ärendets behandling
Avfallshanteringsnämnden har begärt utlåtande i ärendet av kommunerna inom verksamhetsområdet, Nystads miljövårdsmyndighet samt Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.
Genom kungörelse på Åbo stads och Nystads stads internetsidor under kungörelsetiden 26.3-2.5.2023 har det informerats om ärendets anhängiggörande och reserveringen av möjligheterna att påverka beslutsfattandet. Utredningsmaterialet i anslutning till ärendet har under kungörelsetiden varit offentligt framlagda på Åbo stads webbplats. Dessutom har det informerats om att ärendet är anhängigt på avfallshanteringsnämndens egen webbplats och i tidningar som utkommer i Nystad.
Utlåtanden och åsikter som framförts i ärendet
Nio utlåtanden och åsikter har framförts i ärendet och de finns i sin helhet som tilläggsmaterial.
Nystads miljö- och tillståndsnämnd har i sitt utlåtande konstaterat att kommunalt anordnad avfallstransport är motiverad med tanke på skötseln av tillsynsmyndighetens arbete, eftersom uppgifterna om avfallstransporterna upprätthålls av en personuppgiftsansvarig och är bättre tillgängliga. Dessutom når kommunalt anordnad transport varje fastighet säkrare och mer regelbundet, varvid man säkerställer att varje fastighet omfattas av avfallshanteringen. I Nystad finns fastigheter med svåra trafikförbindelser för vilka skyldigheterna i lagen också ska uppfyllas och vid kommunalt anordnad avfallstransport nås även dessa fastigheter.
Miljöskyddsmyndigheterna i Masku, Virmo och Nousis har i sina egna utlåtanden ansett att avfallstransporten i Nystads stad borde skötas som en kommunalt anordnad tjänst. Salo stad har meddelat att den inte har något att uttala sig om i ärendet.
I Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s utlåtande konstateras bland annat att en övergång till kommunalt anordnad avfallstransport skulle förbättra möjligheten till helhetsplanering av avfallshanteringen och regional utveckling bättre än i nuläget. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab kan planera och ordna transporttjänsterna så att alla bostadsfastigheter kan omfattas av avfallshantering som ordnas på ett heltäckande sätt och så att myndigheternas uppgifter i tillsynen av avfallshanteringen underlättas.
I ställningstaganden av Jätehuolto M. Helistölä Oy, Remeo Oy och Vakka-Suomen Viemärihuolto Oy har man förordat en övergång till avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren och konstaterat att kraven på transport som fastighetsinnehavaren ordnar enligt 37 § i avfallslagen uppfylls i Nystad. Enligt ställningstagandena möjliggör avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren företagens kontinuerliga verksamhet, investeringar och sysselsättning i området. Invånarna har fortfarande möjlighet att själva välja tjänsteleverantör och modellen främjar kommunernas livskraft och den lokala ekonomin. Ett centraliserat system skulle i sin tur försämra tjänsternas flexibilitet och avfallshanteringstjänsternas försörjningsberedskap.
Bilaga 1Skärgårdsområden i Nystad utan fast vägförbindelse
Tilläggsmaterial 1 Beslut från tekniska nämnden i Nystad 26.3.2013
Tilläggsmaterial 2Utredning om transport av slam från slamavskiljare och slutna behållare i Nystad
Tilläggsmaterial 3Optimering av transport av slam i Nystad, Åbo yrkeshögskola
Tilläggsmaterial 4Utlåtanden och åsikter
Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:
FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att man i Nystads område övergår till kommunalt anordnad avfallstransport enligt 36 § vid transport av slam från slamavskiljare och slutna behållare.
Man övergår till kommunalt anordnad avfallstransport i skärgårdsområden utan vägförbindelse enligt bilaga 1 den 1 januari 2028 och i andra områden den 1 mars 2029.
Avtalsbaserad avfallstransport enligt den gamla avfallslagen och avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar upphör i skärgårdsområden utan vägförbindelse enligt bilaga 1 den 31 december 2027 och i andra områden den 28 februari 2029.
BeslutFörslaget godkändes.
Sändlista
förkAuran kunta
förkJätehuolto M. Helistölä Oy
förkKaarinan kaupunki
förkKemiönsaaren kunta
förkLiedon kaupunki
förkLounais-Suomen Jätehuolto Oy
förkMarttilan kunta
förkMaskun kunta
förkMynämäen kunta
förkNaantalin kaupunki
förkNousiaisten kunta
förkPaimion kaupunki
förkParaisten kaupunki
förkPöytyän kunta
förkRaision kaupunki
förkRemeo Oy
förkRuskon kunta
förkSalon kaupunki
förkSauvon kunta
förkUudenkaupungin kaupunki
förkVakka-Suomen Viemärihuolto - VSV Oy
förkStadsstyrelsen
åtgKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
Bilagor:
Sfan § 18
Bilaga 1:Skärgårdsområden i Nystad utan fast vägförbindelse