Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1930.05.20245

6538-2022 (11 01 06, 00 04 01, 00 01 01, 00 01 05)

Fastställande av servicenivån för avfallshanteringen

Sammandrag:

De synpunkter som samarbetskommunerna för Sydvästra Finlands avfallshantering har om de nuvarande kommunala avfallshanteringstjänsterna och utvecklingen av tjänsterna för framtiden har kartlagts med en enkät som riktades till de instanser i kommunerna som ansvarar för ägarstyrningen av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. Med hjälp av resultaten av utredningen är avsikten att förnya definitionen av servicenivån för avfallshanteringen i området.

Sfan § 19

Avfallshanteringsombud Satu Ojala 14.5.2024:

Det har ansetts nödvändigt att utreda målen för servicenivån för avfallshanteringen i verksamhetsområdets gemensamma avfallshanteringsprogram Mot cirkulär ekonomi (2023–2028), för att säkerställa bl.a. avfallstaxans täckning, jämlikhet och styrbarhet.

Utredningen har inletts av en arbetsgrupp om servicenivån på 10 personer som består av tjänsteinnehavare från olika kommuner som ansvarar för ägarstyrningen av LSJH, en representant för kommittén för avfallshantering, representanter för LSJH samt tjänsteinnehavare vid avfallshanteringsnämnden.

De kommunala avfallshanteringstjänsterna täcks med en avfallstaxa, vars ikraftträdande förutsätter avfallshanteringsnämndens godkännande. Syftet med fastställandet av målen för servicenivån är också att för sin del säkerställa för avfallshanteringsnämnden att de avfallshanteringstjänster som täcks med taxan är förenliga med ägarkommunernas vilja i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.

Kommunerna har ombetts besvara enkäten om servicenivån inom avfallshanteringen senast den 31 maj. Responsen sammanställs till en definition av servicenivån. Definitionen av servicenivån och planen för hur den ska genomföras lämnas till avfallshanteringsnämnden, bolagets styrelse och delägarlagen för godkännande.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna det pågående arbetet med att fastställa servicenivåmålen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.