Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1830.05.20244

6385-2023 (02 05 00)

Justering av Sydvästra Finlands avfallstaxa 1.8.2024

Sammandrag:

För Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd föreslås en uppdaterad avfallstaxa för godkännande. I förslaget har man beaktat förslaget till ändring av avfallshanteringsföreskrifterna för att i fastighetsvis transport ta i bruk en kärltjänst för 140-660 l avfallskärl som flyttas för hand, varvid tömningsavgiften även inkluderar ett avfallskärl.

Sfan § 18

Avfallshanteringsombud Satu Ojala 23.5.2024:

Om Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna ändringen av avfallshanteringsföreskrifterna och i fastighetsvis avfallstransport övergå till kärltjänst för 140–660 l avfallskärl som flyttas för hand, föreslås att avfallstaxan ändras så att avgifterna för avfallskärlstjänster i tabell 3.3.3 i den nuvarande taxan slopas. Det föreslås att det till tömningsavgifterna för blandat avfall, återvinningsbart avfall och bioavfall fogas ett omnämnande om att tömningsavgifterna för avfallskärl som flyttas för hand på 140–660 l också inkluderar ett kärl. Kärlet levereras avgiftsfritt till fastigheten. Dessutom kan fastighetsinnehavaren byta kärl avgiftsfritt två gånger per år. Om man beställer fler än två byten av kärl per år faktureras en leveransavgift (3.3.5).

Tömningsavgifterna föreslås inte ändras. Kostnaderna för kärltjänsten ska dock i fortsättningen inkluderas i tömningsavgifterna för kärlen i fråga. Enligt preliminära uppskattningar skulle kostnaderna för kärlet i tömningsavgiften uppgå till några tiotal cent (0,25–0,0 euro) per tömning. Kostnaderna föreslås dock inte föras in i tömningsavgiften i år.

Enligt 79 § i avfallslagen är "grunderna för den kommunala avfallsavgiften avfallets typ, beskaffenhet och mängd och antalet avhämtningar. Som grunder kan dessutom beaktas insamlings- och transportförhållandena på fastigheten och uppsamlingsområdet, användningen av kommunens sopkärl och transportsträckan när avfallet transporteras som enskild transport.”

I kärltjänsten är det fråga om användning av kommunens sopkärl och avgiftsgrunden är förenlig med avfallslagen.

I taxan föreslås även andra små preciseringar i punkt 3.5 Fastighetsvis slamtömning och i termerna i bilagan med definitioner. Ändringarna finns i föredragningslistans bilaga i texten om taxan i rött.

Avgiftstabellerna har uppdaterats med nya avgifter för tvätt av avfallskärl (3.3.4) som baserar sig på LSJH:s senaste konkurrensutsättning. Avgifterna för slam från regnvattenbrunnar och slam från avloppsrening försvinner, eftersom mottagningen av dem upphör vid LSJH.

Bilaga 1​Avfallstaxa i Sydvästra Finland fr.o.m. 1.8.2024

Tilläggsmaterial 1​Inkomna utlåtanden och ställningstaganden​

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna avfallstaxan i enlighet med bilaga 1. Taxan träder i kraft 1.8.2024 trots eventuellt ändringssökande. Avgifterna för taxan godkänns utan mervärdesskatt. Den gällande mervärdesskatten läggs till avgiften enligt taxan.

BeslutFörslaget godkändes.

Före beslutsfattandet korrigerade föredraganden bilaga 1 punkt 9 som följer: Denna avfallstaxa träder i kraft den 1.8.2024.​

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
förkKiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry
åtgLiedon kaupunki
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgUudenkaupungin kaupunki
åtgStadsstyrelsen
förkSuomela Sari


Bilagor:

Sfan § 18
Bilaga 1:Avfallstaxa i Sydvästra Finland fr.o.m. 1.8.2024