Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland5623.11.20233

6385-2023 (02 05 00)

Avfallstaxa från och med 1.1.2024 i Sydvästra Finland

Sammandrag:

Avfallstaxan föreslås för godkännande för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd från och med 1.1.2024. För nämnden presenteras de ändringar i utkastet till taxa som gjorts efter föregående möte 2.11.2023 och inkomna utlåtanden.

Sfan § 56

Avfallshanteringsombud Satu Ojala 17.11.2023:

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab utför huvudsakligen de serviceuppgifter inom avfallshanteringen som de blivit tilldelade av kommunerna med medel som samlats in med de avfallsavgifter som avfallshanteringsnämnden fastställt. Grunderna för och avgifterna i euro fastställs i avfallstaxan som godkänts av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.

Bestämmelser om den kommunala avfallstaxans kostnadsmotsvarighet och styrbarhet till minskning av avfallets mängd och skadlighet samt till avfallshantering enligt prioritetsordningen finns i 78 § i avfallslagen. Enligt den ska kommunen debitera avgifter för avfallshanteringen som den ordnar med vilka man täcker kostnaderna som orsakas av hanteringen. Avfallsavgiften ska motsvara den servicenivå som kommunen erbjuder och i den utsträckning som det är möjligt uppmuntra till en minskning av avfallsmängderna och avfallets skadlighet och avfallshantering i enlighet med prioritetsordningen.

Avfallstaxan som presenteras för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd för godkännande från och med 1.1.2024 gäller hela verksamhetsområdet för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. Med taxan uppskattar man att cirka 83 % av tjänsterna inom kommunens primära avfallshanteringsansvar täcks. Resten av kostnaderna täcks med Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s övriga inkomster.

Ändringar i taxautkastet efter 2.11

Innehållet i och grunderna för den föreslagna avfallstaxan har presenterats för avfallshanteringsnämnden vid föregående möte 2.11.2023. Efter förslaget har utkastet ändrats enligt följande:

Motiveringar till ändringarna i taxautkastet efter 2.11

Det föreslås att man till punkten om bestämmande av grundavgift (1 Grundavgift) lägger till ett undantag från avgiften för sådant serviceboende där invånarn de facto inte kan använda tjänsterna.

Avgiften för fördelning av fakturan (punkt 7.1.1 i taxan) gäller endast årsavgifter (grundavgift eller avgift för områdesinsamling), vilket har konstaterats i taxan. För samkärl faktureras under inga omständigheter separata avgifter för fördelning av fakturan, vilket inte behöver konstateras separat. Likaså är det onödigt att i taxan ge anvisningar om hur och av vem fakturorna för samkärl ska fördelas. Nämndens respons i ärendet den 2.11 har beaktats i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och nämnden informeras om sätten på vilka samavgifterna fördelas. Detta har utvecklats med anledning av responsen.

Utlåtanden

Taxautkastet har varit framlagt till påseende under perioden 23.10. - 13.11.2023. Varsinais-Suomen Kiinteistöliitto ry, Salo stads styrelse samt Vakka-Suomen Viemärihuolto Oy och Jätehuolto M. Helistölä Oy gav utlåtanden om utkastet.

Salo stad konstaterade att den inte har något att anmärka på taxan.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi berömde förslaget till sänkning av avgifterna för bio- och förpackningsavfall, men lyfte också fram omständigheter som förbundet ansåg vara problematiska. Dessa var bland annat problem med hur grundavgifterna riktas till bostadsaktiebolagets bostäder på det sätt som avses i taxan, eftersom avfallsavgifterna i bostadsaktiebolag i allmänhet graderas enligt bostädernas areal. I fråga om det problem som framförts kan man konstatera att avfallshanteringsmyndigheten inte har möjlighet att påverka hur avgifterna riktas inom bostadsaktiebolag. Bostadsaktiebolaget fördelar de avgifter som anvisats bostadsaktiebolaget så att de betalas av invånarna på det sätt som överenskommits inom bostadsaktiebolaget. Det är inte ändamålsenligt för avfallshanteringsmyndigheten att påföra grundavgifter direkt för varje bostad eftersom det skulle medföra ett mycket stort behov av uppföljningsarbete inom avfallshanteringsmyndigheten. Detta beror på att man för faktureringen årligen skulle vara tvungen att utreda invånarna eller innehavarna av bostadsrätter i bostäderna i varje verksamhetsområde på faktureringsårets första dag. Det alternativa tillvägagångssättet är därför inte användbart och föreslås inte ens i utlåtandet.

Vakka-Suomen Viemärihuolto Oy och Jätehuolto M. Helistölä tar ställning till mottagningsavgifterna för slam och till sammanslagningen av avgifterna för slam från slamavskiljare och slam från slutna tankar i samma prisklass. Enligt ställningstagandet ska mottagningsavgiften vara specifik för varje reningsverk och det ska fortfarande finnas egna avgiftsklasser för olika slamarter. Avgift som är specifik för varje reningsverk är något som har behandlats tidigare i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. Det senaste avgörandet i ärendet har erhållits från Åbo förvaltningsdomstol 14.12.2022, där förvaltningsdomstolen upphävde Salo stads och Salon yrittäjät ry:s besvär gällande den regionala jämna taxan för mottagning av slam. Utifrån detta har man i beredningen inte längre utrett alternativ för den regionala utjämningen av mottagningsavgifterna.

För slamarterna föreslås en och samma avgiftsklass för att taxans struktur ska förbli tydlig. Motiveringen till ändringen är dessutom att skillnaden mellan slamarterna i praktiken inte kan observeras på mottagningsplatsen, eftersom slamarterna är blandade i lasterna och mottagningsfunktionerna är desamma för lasterna. Tillämpningen av olika stora avgifter för slamarter har grundat sig på den slamkvalitet som slamtransportören meddelat och på en uppskattning av mängden slam. I euro är skillnaden mellan behandlingsavgiften för slamarter i avfallstaxan för närvarande cirka 6,50 euro/kubikmeter, då avgiften för slam från slamavskiljare är 27,24 euro/kubikmeter och för slam från slutna tankar 20,76 euro/kubikmeter. Mottagningsavgiften föreslås förenhetligas vid slamtransport som anordnas av fastighetsinnehavaren till 22,70 euro/kubikmeter. Tömningsavgiften för kommunalt anordnad slamtransport grundar sig på samma behandlingskostnad och i den ingår även transportens andel.

Bilaga 1​Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2024

Tilläggsmaterial 1​Utlåtande av Salo stad​

Tilläggsmaterial 2​Utlåtande av Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi

Tilläggsmaterial 3​Utlåtande av Vakka Suomen Viemärihuolto Oy och Jätehuolto M. Helistölä Oy

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna avfallstaxan i enlighet med bilaga 1. Taxan träder i kraft 1.1.2024 trots eventuellt ändringssökande.

Beslut​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslöt att återremittera ärendet för ny beredning så att

Beslut i ärendet fattades efter två omröstningar.

1:a omröstningen

Vid omröstningen med namnupprop röstade Breilin, Engblom, Hannula, Nieminen, Rautionaho, Silvonen och Vahtera för fortsatt behandling av ärendet.

För Vainios remitteringsförslag, som understöddes av Seikola, röstade även Agge, Hiltunen, Nevavuori, Riikonen och Stenroos.

Ahlbeck röstade blankt.

Rantanen var frånvarande på mötet.

Man beslöt att fortsätta behandlingen av ärendet eftersom ordförandens röst avgjordes med rösterna 7–7, en blank och en frånvarande.

Vainios remitteringsförslag var följande:

Nämnden beslutar att skicka taxan för bioavfallstaxans del till ny beredning. Den nya beredningen beaktar följande: Avgiften för bioavfall höjs så att den täcker 100 procent av kostnaderna som bioavfallet förorsakar. Dessa inkomster används till att sänka de övriga avgifterna.

2:a omröstningen

Vid omröstningen med namnupprop röstade även Agge, Riikonen, Seikola, Stenroos och Vainio för Nevavuoris remitteringsförslag, som understöddes av Hiltunen och som tagits upp till beslut.

För fortsatt behandling av ärendet röstade Breilin, Engblom, Hannula, Nieminen, Silvonen och Vahtera.

Ahlbeck och Rautionaho röstade blankt.

Rantanen var frånvarande på mötet.

Man beslöt att återremittera ärendet för ny beredning med rösterna 7–6, två blanka och en frånvarande.

Ärendet föredrogs av avfallsserviceombudet Satu Ojala som ersättare för tillsynsdirektören.


Bilagor:

Sfan § 56
Bilaga 1:Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2024