Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4221.09.20233

6385-2023 (02 05 00)

Avfallstaxans struktur och grunder för år 2024

Sammandrag:

Utgångspunkterna för beredningen av taxan presenteras för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd och avfallstaxans struktur och innehåll diskuteras.

Sfan § 42

Sydvästra Finlands avfallstaxa börjar uppdateras för 2024.Uppdateringsbehovet orsakas bl.a. av att den fastighetsvisa separata insamlingen av nyttoavfall utvidgas i enlighet med avfallsförordningen, av de praktiska ändringsbehoven i grunderna för slamavgifterna som observerats vid transport och mottagning av slam samt av strävan att vid tidpunkten för uträttandet av ärenden täcka avgiftsfria avfallshanteringstjänster med en grundavgift för avfallshantering.

Uppdateringen av avfallstaxan styrs av områdets nya avfallshanteringsprogram Mot en cirkulär ekonomi samt de förutsättningar för kommunala avfallsavgifter som fastställs i avfallslagen. I beredningen fästs särskild uppmärksamhet vid avgifternas täckning och opartiskhet samt avgifternas styrande inverkan på avfallshanteringen enligt prioritetsordningen.

Vid mötet är också representanter för Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab närvarande för att diskutera taxans strukturella innehåll för utarbetandet av förslaget till taxa.

För taxan utarbetas ett utkast som läggs fram offentligt för påseende under hösten. Avsikten är att utkastet till taxa ska presenteras för avfallshanteringsnämnden vid nästa möte i början av november. Förslaget till taxa lämnas till avfallshanteringsnämnden för fastställelse i slutet av november.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd antecknar beredningens skede av taxan för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Vice President Jaana Turpeinen och servicedirektör Cati Huhta vid Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab deltog i mötet för att redogöra för ärendet. De avlägsnade sig från mötet efter föredragningen.​