Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2901.06.20233

1015-2016 (231, 010, 011, 001)

Slutrapport om det avfallshanteringspolitiska programmet 2017-2022

Sammandrag:

År 2016 utarbetades det första gemensamma avfallshanteringspolitiska programmet för samarbetsområdet för Sydvästra Finlands avfallshantering. Programmets programperiod löpte ut i slutet av 2022. Åtgärderna i programmet har följts upp årligen i kommissionen för avfallshantering och en slutrapport om dn årliga uppföljningen har nu sammanställts och presenteras för avfallshanteringsnämnden. Rapporten skickas också för kännedom till delägarkommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.

Sfan § 29

Avfallsombud Satu Ojala 26.05.2023:

Vision för det avfallshanteringspolitiska programmet 2017–2022

Målen i det avfallshanteringspolitiska programmet 2017–2022 siktade på att minska avfallsmängden, öka återvinningen och materialeffektiviteten, stärka kommuninvånarnas och företagens avfallskompetens, stävja klimatförändringen, uppnå en god status på vattnen, förebygga miljö- och hälsoolägenheter samt öka boendetrivseln.

Utveckling av avfallsmängden under programperioden

Den totala årliga mängden avfall som kommunen ansvarar för var i slutet av programperioden 2022 cirka 11 000 ton större än i början av perioden 2017. Med beaktande av befolkningsmängden har mängden brännbart avfall dock minskat med cirka 26 kg per invånare från 2017 till 2022. Mängden bioavfall som samlats in separat har däremot ökat med cirka 4,5 kg per invånare sedan 2017. Avfallsmängderna i insamlingen av förpackningsavfall som kompletterar producenternas insamling vid Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har också ökat under programperioden. Förändringen kan vara ett tecken på effektivare sortering vid uppkomstplatser. Under programperioden lyckades man samla in farligt avfall jämnt cirka 8–11 kg/invånare/år.

Viktiga åtgärder för att uppnå målen under programperioden

Åtgärderna i det avfallshanteringspolitiska programmet som sammanställts i slutrapporten fokuserar på de åtgärder som Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab genomfört, eftersom bolaget ansvarar för de praktiska uppgifter inom avfallshanteringen som hör till kommunerna. Inom Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s avfallsrådgivning har man under programperioden på ett betydande sätt vidtagit olika åtgärder för att öka invånarnas miljömedvetenhet, minska avfallsmängden och främja materialåtervinningen. Nya rådgivningslokaler grundades både i Åbo (Kahmari år 2017) och i Salo (Hehku år 2021). Kampanjer genomfördes och material producerades i synnerhet för att främja sorteringen av bioavfall, plastavfall och textilavfall. Dessutom deltog man i projekt i anslutning till dessa. Nya elektroniska servicefunktioner togs i bruk i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s kundtjänst, mottagningstjänsterna för avfall utvecklades och nya tjänster togs i bruk (t.ex. pop-up sorteringsstationer), även avfalls- och sorteringsstationernas öppettider utvidgades.

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har under programperioden lyckats ordnat hanteringen av avfall som omfattas av kommunens ansvar så att den nästan i sin helhet blivit lokal. Lounavoimas ekokraftverk i Korvenmäki i Salo har tagit emot det brännbara avfallet i området sedan 2021. Även bioavfall hanteras i det nuvarande verksamhetsområdet i Nystad. För hantering av avfallstextiler grundades en pilotanläggning med hjälp av vilken materialåtervinningen av textilavfall förs vidare. Mottagningen och hanteringen av slam från boende har ordnats vid lokala hanteringsanläggningar.

Under programperioden har kommunerna vidtagit omfattande åtgärder för att minska materialsvinn, i synnerhet matsvinn. I flera kommuner har man utarbetat eller förnyat upphandlingsanvisningar, miljö- och klimatprogram samt vidtagit många andra enskilda åtgärder som också har främjat målen i det avfallshanteringspolitiska programmet.

Avfallshanteringsnämnden beslöt år 2018 att överföra slamtransporter från boende från fastighetsinnehavarnas ansvar till en kommunalt anordnad tjänst. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har stegvis börjat genomföra områdesvisa transporter sedan 2021. Ändringen kan anses främja vattenskyddet, eftersom slammet från boende systematiskt samlas in för ändamålsenlig mottagning i enlighet med avfallshanteringsbestämmelserna.

Som bilaga till slutrapporten för det avfallshanteringspolitiska programmet finns en tabell över alla de åtgärder som programmets ansvariga instanser rapporterar om i den årliga uppföljningen.

Tilläggsmaterial 1​Slutrapport om Sydvästra Finlands avfallshanteringspolitiska program 2017–2022

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna det avfallshanteringspolitiska programmet 2017–2022 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.