Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2204.05.20237

2968-2023 (01 02 02)

Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnds studieresa till Holland 6.-8.9.2023

Sammandrag:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd föreslår för stadsstyrelsen att nämnden ges rätt att göra en studieresa till Rotterdam i Holland 6.€8.9.2023.

Sfan § 22

Tillstånd och tillsyn, tillsynsdirektör Leena Salmelainen 17.4.2023:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds tjänsteinnehavare och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har tillsammans med en konsult förberett nämndens och bolagets styrelses gemensamma studieresa till Rotterdam i Holland den 6–8.9.2023.

Avfallsbranschen både i Finland och i Europa utvecklas kraftigt och syftet med resan är i synnerhet att bekanta sig med återvinning av plast och främjande av cirkulär ekonomi i Rotterdam. Avfallslagstiftningen i Rotterdam ligger i grunden nära Finlands avfallslag och den nederländska avfallshanteringens verksamhetsmiljö ligger även i övrigt nära det finländska avfallshanteringssystemet. Rotterdam satsar också kraftigt på att främja cirkulär ekonomi. Som researrangör och guide fungerar Martin Brandt/FinDera Consulting, som har god erfarenhet av att ordna studieresor inom avfallsbranschen i Europa. Det preliminära reseprogrammet finns som tilläggsmaterial.

Deltagandet i resan sker på basis av en separat anmälan som gäller nämndens medlemmar, kommunernas representanter i nämnden (dock högst cirka 7 personer), Åbo biträdande borgmästare, tjänstemän som deltar i nämndens verksamhet (högst 6 personer) samt medlemmarna i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s styrelse och ledningsgrupp så att deltagarantalet är sammanlagt högst 40 personer. En ersättare kan delta om den ordinarie medlemmen har förhinder. I fråga om kommunernas representanter prioriterar man personer som aktivt deltar i nämndens möten.

I nämndens budget för 2023 har 40 000 euro reserverats för resan. Enligt den preliminära kostnadskalkylen räcker anslaget till för kostnaderna för resan.

Enligt 33 § i förvaltningsstadgan avgör stadsstyrelsen ärenden som gäller organens utlandsresor.​

Tilläggsmaterial 1​Preliminärt reseprogram

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att nämnden ges rätt att genomföra en studieresa till Rotterdam 6–8.9.2023 i den sammansättning som anges ovan i enlighet med det preliminära reseprogrammet som bifogas som tilläggsmaterial. Kostnaderna för resan, sammanlagt cirka 40 000 euro, betalas ur Sydvästra Finlands hanteringsnämnds kostnadsställe.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förStadsstyrelsen