Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland909.03.20233

6538-2022 (11 01 06, 00 04 01, 00 01 01, 00 01 05)

Avfallshanteringsprogram för Sydvästra Finland 2023-2028

Sammandrag:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har i samarbete med kommunerna och städerna i området berett ett avfallshanteringsprogram fram till 2028. Programmet är en gemensam syn mellan kommunerna i samarbetsområdet på hur avfallshanteringen i regionen utvecklas under de kommande åren. För avfallshanteringsnämnden föreslås att programmet godkänns, varvid det kan skickas till varje samarbetskommun och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab för godkännande. Programmet träder i kraft när alla delägarkommuner och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har godkänt det.

Sfan § 9

Avfallsombud Satu Ojala 01.03.2023:

Sydvästra Finlands tidigare avfallshanteringspolitiska programperiod (2017–2022) avslutades vid årsskiftet. Beredningen av utkastet till det nya programmet inleddes hösten 2021 vid ett inledande seminarium till vilket många av delägarkommunernas förtroendevalda och anställda, samt Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s personal kallades. Arbetet fortsatte med enkäter riktade till kommuninvånare och arbetstagare. Med enkäterna kartlades synpunkter på bl.a. utvecklingen av avfallshanteringstjänsterna, minskningen av avfallsmängden och effektiveringen av återvinningen. Enkätresultaten användes som basuppgifter i workshopar, där man tillsammans med experter inom avfallsbranschen kom med förslag på mål och åtgärder för programmet. I workshoparna deltog representanter för kommunala aktörer inom avfallsbranschen och representanter från bl.a. NTM-centralen i Egentliga Finland, LSJH, Valonia, Motiva, Fastighetsförbundet, Finlands Egnahemsförbund, Åbo yrkeshögskola, Rinki Oy samt företag inom avfallsbranschen. De förslag och idéer som uppkom bearbetades till sist ännu i maj 2022 under seminariet Avfallshanteringens framtidsutsikter.

Utgående från de beredningsfaser som presenterades ovan och de uppgifter som samlats in under dem utarbetade avfallshanteringsnämndens tjänsteinnehavare ett utkast till programmets mål och åtgärder med vilka man strävar efter att uppnå den vision om avfallshanteringens målbild som presenteras i programmet. Visionen är följande

"Invånarna, kommunerna och avfallshanteringsaktörerna i området genomför lyckade och hållbara åtgärder för att minska avfallsmängden tillsammans. Mångsidiga kommunala avfallshanteringstjänster har genomförts för att gynna miljön och principerna för cirkulär ekonomi."

Visionen grundar sig på det primära målet i avfallslagens prioritetsordning och identifieras som mycket ambitiös, eftersom den totala mängden kommunalt avfall har ökat i Finland redan i flera år. Att närma sig målbilden förutsätter att alla parter i avfallshanteringen samarbetar och förbinder sig till de gemensamma målen.

Utlåtanden om programutkastet begärdes av kommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. Om förslaget inkom 14 utlåtanden. Utlåtandena beaktades vid finslipningen av programmets innehåll. Programmets layout görs i mars och avsikten är att det skickas till kommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab för godkännande med finslipad layout.

Beredningen av programmet styrdes av en styrgrupp med representanter för kommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab samt Finlands miljöcentral, Valonia, NTM-centralen och Egentliga Finlands förbund. Styrgruppen sammanträdde för att diskutera utlåtandena om programmet 3.3.2023. Styrgruppen gjorde inga väsentliga ändringar i programmets innehåll, men beslöt att korrigera rubriken för det avfallshanteringspolitiska programmet till avfallshanteringsprogrammet samt att ta med i programmet även andra enskilda frågor som framförts. Dessa ändringar görs senast 7.3, varvid föredragningslistans bilaga uppdateras.

För den avslutade avfallshanteringspolitiska programperioden (2017–2022) utarbetas en slutrapport som ges till avfallshanteringsnämnden för kännedom när den är klar.

Bilaga 1​Mot cirkulär ekonomi, avfallshanteringsprogrammet för Sydvästra Finland 2023-2028

Bilaga 2​Bakgrundsrapport om avfallshanteringsprogrammet (2022–2028)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

Förslag​Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland beslutar godkänna avfallshanteringsprogrammet för 2023-2028 och sända programmet vidare till kommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab för godkännande.

Beslut​Förslaget godkändes.

Innan beslut fattades ändrade föredraganden rubriken för bilaga 1 till ”Mot cirkulär ekonomi, avfallshanteringsprogrammet för Sydvästra Finland 2023-2028”

Beslutet fattades enhälligt i enlighet med föredragandens vid sammanträdet framlagda beslutsförslag.

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kaupunki
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgUudenkaupungin kaupunki
åtgStadsstyrelsen
förkXXXXX


Bilagor:

Sfan § 9
Bilaga 1:Mot cirkulär ekonomi, avfallshanteringsprogrammet för Sydvästra Finland 2023-2028
Bilaga 2:Bakgrundsrapport om avfallshanteringsprogrammet (2022-2028)