Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland409.02.20234

11836-2019 (02 05 00)

Åbo förvaltningsdomstols beslut om besvär över mottagningstaxan för slam från och med 1.3.2020

Sammandrag:

Åbo förvaltningsdomstol har genom sitt beslut av den 14.12.2022 förkastat besvären över Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds beslut om avgifter för slam från slamavskiljare och slutna tankar den 5.12.2019 (52 §). I besvären yrkade man på att beslutet skulle upphävas och att ärendet skulle beredas på nytt, eftersom ändringssökandena ansåg att de enhetliga mottagningsavgifter som fastställts för hela verksamhetsområdet skulle höja avgifterna orimligt mycket i Saloområdet.

Sfan § 4

Avfallsombud Satu Ojala 2.2.2023:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutade om avfallstaxan 2020 vid sitt möte 21.11.2019. Nämnden kompletterade avfallstaxan vid sitt följande möte den 5.12.2019 genom att justera mottagningsavgifterna för slam från slamavskiljare och slutna tankar för 2020. De avgifter som nämnden godkände var lika stora för hela verksamhetsområdet och de fastställdes från och med 1.3.2020.

Beslutet om taxa för slam från slamavskiljare och slutna tankar 5.12.2019 överklagades till Åbo förvaltningsdomstol av Salo stad och Salon yrittäjät ry. I besvären lade man fram att lika betalningar för hela Saloområdet skulle orsaka en orimlig kostnadsökning för de invånare som behöver slamhanteringstjänster. Salo stad såg ingen grund för att höja avgifterna i Saloområdet, eftersom mottagningsavgifterna för affärsverket Salon Vesis avloppsreningsverk som tidigare tillämpades vid mottagningen av slam hade täckt kostnaderna för mottagningen. Den förhöjda avgiften uppmuntrar enligt Salo stads besvär inte till avfallshantering enligt prioritetsordningen och medför dessutom en risk för miljön om slammet inte längre förs bort på grund av den höjda avgiften. Både Salo stad och Salon yrittäjät ry framförde i sina klagomål dessutom att den förhöjda mottagningsavgiften för slam försätter de Salobor som bor utanför avloppsnätet i en ojämlik ställning jämfört med de som bor inom avloppsnätet. Saloborna kompenserar också invånarnas slamavgifter i det övriga samarbetsområdet till följd av högre avgifter. Salon yrittäjät ry påpekade i sitt besvär att servicenivån i ärendet inte ändras trots den betydande höjningen av avgiften. I båda besvären ansågs avgifterna vara oskäligt höga.

Åbo förvaltningsdomstol konstaterar i sitt beslut att avfallslagen inte förutsätter avgifter av olika storlek i samarbetsområdets olika delar ens när tjänsten kan ordnas förmånligare i en viss del av området än någon annanstans. Vid övergången till samarbete kan avgifterna enligt förvaltningsdomstolens beslut antingen stiga eller sjunka jämfört med tidigare medan servicenivån förblir oförändrad. Enligt förvaltningsdomstolens beslut ska avgifternas opartiskhet och skälighet bedömas i samarbetsområdet på hela verksamhetsområdets nivå. I ärendet ska man beakta att avfallshanteringsmyndigheten ska följa upp hur avfallsavgifterna samlas in och vid behov göra ändringar i avfallsavgifterna för att avgifterna ska ha en skälig avkastning i enlighet med avfallslagen.

När det gäller jämförelsen av slamavgifterna för fastigheter utanför avloppsnätet och avloppsvattenavgifterna för fastigheter som anslutits till avloppsnätet konstaterar förvaltningsdomstolen att de avgifter som omfattas av tillämpningsområdet för vattentjänstlagen inte påverkar bedömningen av huruvida de avfallsavgifter som påförts med stöd av avfallslagen är jämlika eller lagenliga.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har beslutat om lika stora mottagningsavgifter för slam i hela området även i sina senare taxabeslut. De nyare taxorna upphävde de tidigare taxorna när de trädde i kraft. Enligt uppgifter från Åbo förvaltningsdomstol per telefon har inga besvär inlämnats till Åbo förvaltningsdomstol gällande avfallshanteringsnämndens taxabeslut för 2023 (1.12.2022 § 65). Besvärstiden gick ut 16.1.23.

Tilläggsmaterial 1​Åbo förvaltningsdomstols beslut 14.12.2022

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.