Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland7315.12.20225

14436-2022 (00 01 01, 02 06 04)

Delegering av nämndens befogenheter: avfallsavgiftsfordringar

Sammandrag: -

Sfan § 73

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen, den 09 december 2022:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd fungerar i enlighet med 51 § i kommunallagen som en del av Åbo stads organisation som kommunal avfallshanteringsmyndighet enligt avfallslagen. Enligt 23 § 3 mom. i avfallslagen kan den kommunala avfallshanteringsmyndigheten delegera sin befogenhet enligt till en tjänsteinnehavare på det sätt som föreskrivs i kommunallagen. Bestämmelser om särskilda befogenheter för avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland ingår i 51 § i Åbo stads förvaltningsstadga. Enligt 38 § 3 mom. i förvaltningsstadgan har nämnden rätt att delegera befogenheter bland annat till tjänsteinnehavare.

Enligt 193 § i Åbo stadsfullmäktiges beslut av den 28 november 2016 har man i staden övergått till en centrerad indrivningsmodell. Nämnden har enligt 18 § i sitt beslut av den 1 mars 2018 överfört sin befogenhet i fråga om avfallsavgifter så att stadsjurist Petra Einiö har rätt att bevilja lättnad eller befrielse från betalningstidtabellen, dröjsmålsräntan och indrivningskostnaderna samt besluta om överföring av fordran till utsökning och avskrivning av fordringarna från kontona.

Det är ändamålsenligt att uppdatera beslutet om överföring av befogenhet så att Einiö utöver de ovan nämnda har rätt att i fråga om avfallsavgifterna även besluta om sättet för utsökning av fordran samt ge sitt samtycke till försäljning av egendom som utmätts av gäldenären. På så sätt kan alla ärenden som gäller betalningsarrangemang och indrivning av avfallsavgiftsfordringar skötas centraliserat och en del av dem behöver inte lämnas till nämnden för avgörande.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att överföra sin befogenhet för avfallsavgifternas del så att stadsjurist Petra Einiö har rätt att:

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKonsernihallinto, talouspalvelut
partEiniö Petra
förkSuomela Sari