Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland7115.12.20223

14534-2022 (14 06 06)

Registrering av komposteringsuppgifter i Sydvästra Finland

Sammandrag:

Enligt 43 § i statsrådets förordning om avfall (978/2021) ska avfallsinnehavaren lämna avfallshanteringsmyndigheten vissa uppgifter som räknas upp i förordningen om småskalig behandling av bioavfall på fastigheter. Avfallshanteringsmyndigheten ska föra in uppgifterna i det register som den för med stöd av 143 § i avfallslagen och på begäran rapportera dem till den statliga myndigheten. Syftet med datainsamlingen är bland annat att få med mängden bioavfall som återvinns på egen hand i statistiken för hela Finland om avfallsåtervinningsgraden. I Sydvästra Finland samlas anmälningar in med en elektronisk anmälningsblankett. På mötet presenteras förfarandet för anmälan om kompostering för avfallshanteringsnämnden

Sfan § 71

Avfallsombud Satu Ojala 08.12.2022:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsmyndighet har sedan början av november samlat in information av avfallsinnehavarna om egen behandling av bioavfall med hjälp av en elektronisk anmälningsblankett. Ett pressmeddelande om ärendet publicerades den 17 november 2022. Kommuninvånarna informeras om anmälningsskyldigheten som en komposteringsanmälan, eftersom egen behandling av bioavfall på fastigheten i praktiken endast kan innebära kompostering. Annan egen behandling av bioavfall är inte tillåten enligt avfallshanteringsbestämmelserna. Kompostering kan dock föregås av någon förbehandling av bioavfall, såsom fermentering med bokashi.

Anmälan om kompostering på fastigheten ska i första hand fyllas i elektroniskt via webbplatsen så att man så långt som möjligt kan ta hjälp av automation för att föra in uppgifterna i registret. Till anmälningstjänsten kommer du via avfallshanteringsnämndens startsida (turku.fi/sv/avfallshanteringsnamnd). Inloggning till tjänsten ska göras med hjälp av kundnumret och fakturanumret för Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, så att anmälan riktas till rätt fastighet i registret. De uppgifter som behövs för inloggningen finns på grundavgiftsfakturan eller på en annan faktura för fastighetsvis avfallshantering av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. Fakturanumret behöver inte vara från den senaste fakturan, utan även fakturanummer från tidigare fakturor går att använda. På webbplatsen finns det utan inloggning även en anmälan i pdf-format som man vid behov kan fylla i och returnera per e-post. Det är även möjligt att skriva ut anmälan för att sedan fylla i och returnera anmälan i pappersformat. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s kundtjänst och avfallshanteringsmyndigheten erbjuder hjälp och råd för att fylla i anmälan.

Anmälningsskyldigheten gäller endast livsmedelsavfall. Ingen anmälan görs för kompostering av kratt-, ris- eller annat trädgårdsavfall.

Anmälan om egen behandling av bioavfall på fastigheten ska enligt avfallsförordningen göras minst två månader efter att behandlingsverksamheten inletts och den ska förnyas med fem års mellanrum. Anmälan om att behandlingen avslutas skall göras senast två månader efter avslutandet.

I Sydvästra Finland har fram till den 7 december 2022 gjorts några hundra komposteringsanmälningar. I fortsättningen förväntas ett betydande antal anmälningar inkomma, eftersom kompostering är ganska vanligt på egnahemsfastigheter och fritidsbostäder, av vilka det totala antalet är över 100 000 i området. Kompostering är också vanligare i bostadshus med flera bostäder. Insamlingen av uppgifter till registret förutsätter aktiv förmedling av information om anmälningsskyldigheten.

Det huvudsakliga syftet med insamlingen av komposteringsuppgifter är att få information om bioavfallets verkliga nyttjandegrad på riksnivå, när man även beaktar den fastighetsvisa egna behandlingen. Den fastighetsvisa informationen om kompostering kommer också att vara till hjälp vid ordnandet av transporter som uppfyller de lagstadgade skyldigheterna för separat insamling. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab konkurrensutsätter och ordnar den fastighetsvisa insamlingen som kommunen ordnar. Övergången till kommunalt anordnad fastighetsvis transport av bioavfall sker under perioden 19.7.2023–19.7.2024. Den fastighetsvisa skyldigheten att samla in bioavfall separat gäller vissa fastigheter i tätorter. Fastigheter där bioavfallet komposteras på behörigt sätt behöver dock inte anslutas till den separata insamlingen.

Vid mötet presenteras för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd anmälningsförfarandet och insamlingen av komposteringsuppgifter till det register över avfallstransporter och behandling av bioavfall på fastigheten som avses i 143 § i avfallslagen.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

Förslag​Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.