Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4029.09.20223

1730-2022 (02 02 02)

Den andra delårsrapporten om verksamheten och ekonomin i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd samt tillstånd och tillsyn inom serviceområdet 2022

Sammandrag: -

Sfan § 40

Koncernförvaltning, gemensamma tjänster, ekonomisk styrning, Controller Tomi Ekman 01.9.2022:

Till stadsfullmäktige, stadsstyrelsen och revisionsnämnden utges delårsrapporter om verksamhetens och ekonomins utveckling tre gånger om året under räkenskapsperioden. Den fjärde rapporten som utges gällande förverkligandet av verksamheten och resultatet är bokslutet. Stadsfullmäktige har i samband med bestämmelserna som gäller för följandet av 2022 års budget beslutat om rapporteringen av verksamheten och den ekonomiska utvecklingen. Den andra delårsöversikten görs upp för rapporteringsperioden 1.1–30.6.2022. Delårsöversikten innehåller en översikt över verksamheten och ekonomin samt en prognos över hur målen för verksamheten, ekonomin och den mänskliga arbetskraften har uppnåtts.

I samband med den andra delårsöversikten rapporteras till stadsstyrelsen hur de i verksamhetsplanen fastställda verksamhetsmålen som förverkligar stadens strategi och borgmästarprogrammet har uppnåtts samt hur de ekonomiska målen har uppnåtts per kontogrupp. De nyckeltal som ingår i verksamhetsplanerna och som ska delges stadsstyrelsen och stadsfullmäktige rapporteras separat i samband med behandlingen av bokslutet.

Servicehelheterna rapporterar till nämnderna om genomförandet av serviceavtalen i samband med rapporteringen om verksamhetsplanerna två gånger per år i samband med den andra delårsöversikten och bokslutet. I den andra delårsöversikten ingår också uppföljningsuppgifter om de mål som ställts upp för strategiska sammanslutningar.

Ekonomisk prognos

Verksamhetsintäkterna från serviceområdet tillstånd och tillsyn förutspås underskrida  budgeten med 0,3 miljoner euro (budget 11,04 miljoner euro, prognos 10,74 miljoner euro).

Avgifterna från byggnadstillsyn beräknas överstiga budgeten med 0,5 miljoner euro (budget 3,1 miljoner euro, prognos 3,6 miljoner euro).

Intäkterna inom ansvarsområdet för parkeringsövervakning och flyttning av fordon beräknas underskrida budgeten med 0,3 miljoner euro. (budget 6,8 milj. euro, prognos 6,5 milj. euro).

Den kommunala branschens löneförhöjningar från och med 1 juni 2022 och byggnadstillsynens övertidsersättningar höjer serviceområdets lönekostnader för resten av året. Personalkostnaderna i serviceområdet förutspås överskrida budgeten med 0,17 miljoner euro (budget 5,75 milj. euro, prognos 5,92 milj. euro).

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds ekonomi förutses förverkligas i enlighet med budgeten.

Tilläggsmaterial 1Uppföljningsrapport om anslagen för stadsmiljön 6 2022

Tilläggsmaterial 2Stadsmiljöns servicehelhet 6 2022

Tilläggsmaterial 3Uppföljningsrapport om stadsmiljöns serviceplan 6 2022

Tilläggsmaterial 4Uppföljningsrapport om stadsmiljöns verksamhetsplan 6 2022       

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd antecknar den andra delårsöversikten över verksamheten och ekonomin 2022 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.