Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland3225.08.20223

9257-2022 (02 05 00)

Presentation av avfallstaxans finansieringsstruktur

Sammandrag:

För nämnden presenteras en utredning som utarbetats av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och nämndens tjänsteinnehavare om finansieringen av avfallshanteringstjänsterna inom verksamhetsområdet och behovet av att ändra den. Beslut om den egentliga taxan fattas senare.

Sfan § 32

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 17.8.2022:

Avfallstaxan för Sydvästra Finlands område har i flera år varit ganska likadan till sin struktur och de ändringar som gjorts har varit ringa. De ändringar i skyldigheten att ordna separat insamling av avfall som ska verkställas under de närmaste åren och de allt stramare återvinningsmålen kommer emellertid att ha en betydande inverkan på ordnandet av avfallshanteringen för fastigheter som omfattas av kommunens avfallshanteringsansvar. I samband med detta behöver man även göra en ny bedömning av styrbarheten och strukturen hos de nuvarande avfallsavgifterna och inriktning på olika användare av avfallshanteringstjänster. Samtidigt är det skäl att ompröva behovet av att förenhetliga avfallstransportavgifterna i samarbetsområdet som består av 18 kommuner, i en situation där transporterna konkurrensutsätts och ordnas enhetligt för alla kunder oberoende av kommungränserna.

Under mötet presenteras en utredning för nämnden om finansieringen av kommunens avfallshanteringstjänster och dess förändringsbehov inom Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s område. Utredningen har utarbetats i ett samarbete mellan LSJH:s och avfallshanteringsnämndens tjänsteinnehavare. Den bifogade utredningen fungerar som bakgrundsmaterial vid beredningen av avfallstaxan för år 2023.

Tilläggsmaterial 1Utredning om finansieringen av kommunens avfallshanteringstjänster

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna utredningen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av avfallsombudsmannen Veli-Matti Suhonen som är ersättare för tillsynsdirektören.

Servicedirektör Jaana Turpeinen och servicedirektör Cati Huhta vid Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab deltog i mötet för att redogöra för ärendet. De avlägsnade sig från mötet efter föredragningen.