Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1607.04.20226

2236-2021 (02 02 02)

Stadsmiljöns servicehelhets bokslut för 2021

Sammandrag:

För Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd föreslås att bokslutet för 2021 för stadsmiljöservicehelheten godkänns och skickas vidare till stadsstyrelsen. Stadsmil-jöns servicehelhets resultat översteg budgeten med 5,2 milj. euro. Investeringsanslagen i stadsstyrelsens egendomsenhet för stadsmiljöns byggverksamhet, byggverksamhet för affärslokaler samt anskaffning av fast egendom uppgick till sammanlagt 23,8 miljoner euro. Ersättningarna för markanvändningsavtal uppgick till 20,6 miljoner euro mer än budgeterat och fastigheternas försäljningsinkomster var 0,8 miljoner euro större än budgeten.

Sfan § 16

Stadsmiljödirektör Christina Hovi, Gemensamma tjänster, ekonomitjänster, tf. ekonomichef Johanna Korpikoski, fastighetsekonomichef Timo Sankari och tillsynsdirektör Leena Salmelainen 3.3.2022:

Stadsfullmäktige har i samband med bestämmelserna om iakttagande av budgeten för 2021 fattat beslut om budgetens bindande verkan. I bokslutet redovisas för hur de mål med bindande verkan gällande verksamheten och ekonomin samt personalen har nåtts 1.1–31.12.2021. I bokslutet redovisas även de resolutioner/klausuler som stadsfullmäktige har fastställt för respektive organ i samband med budgeten. I samband med bokslutet redovisas även för stadsstyrelsen förverkligandet av de mål som har bekräftats i sektorernas strategiska avtal samt för de nyckeltal som ska antecknas.

Enligt förvaltningsstadgan som trädde i kraft 1.6.2021 har Åbo stad inte längre sektorer, utan servicehelheter som sköter de uppgifter som hört till sektorerna. Stadsmiljösektorn är från och med den 1 juni 2021 stadsmiljöns servicehelhet.

Anpassningsåtgärder

I samband med godkännandet av budgeten godkände stadsfullmäktige åtgärderna i anpassningsprogrammet, med hjälp av vilka man strävar efter att balansera den ekonomiska ställningen under tiden för ekonomiplanen. Genom åtgärd 13 i servicehelheten för stadsmiljön eftersträvas en anpassning av 6,2 miljoner euro under åren 2020–2023. Stadsmiljöns servicehelhet har aktivt främjat anpassningsåtgärderna, men man kommer sannolikt inte att uppnå målen i euro för varje åtgärd, eller så förekommer det osäkerhet vad gäller att uppnå målen. Utifrån utredningar som gjorts är möjligheterna att genomföra dem begränsade i fråga om två åtgärder. Coronaläget har orsakat anpassningsåtgärder inom tillhandahållandet av kollektivtrafik och betydande förluster vad gäller biljettintäkter. Man har även vad gäller förverkligandet av ändrade hållplatser beaktat coronaläget.

Läget gällande ändringarna har redovisats i tilläggsmaterial 3.

Uppnående av verksamhetsmålen

Målen för koldioxidsnål mobilitet har inte uppnåtts. Hållbara färdsätt har inte utvecklats i enlighet med målet. Coronapandemin har minskat användningen av kollektivtrafik betydligt, cirka 36 % färre passagerare än 2019. Vid beräkningstidpunkten i maj 2021 hade gång- och cykeltrafiken ökat jämfört med trafiken i maj 2020, men gång- och cykeltrafiken är mindre än före coronapandemin. Biltrafiken har i strid med målen ökat sedan 2020. Däremot har andelen koldioxidsnål trafik i kollektivtrafiken i Åbo ökat till 30 procent.

Det finns överlåtbara tomter för bostadshöghus och näringsliv för 3 års behov, tomtreserven för småhus och radhus räcker till för 2 års behov. Småhusplaner har inte kunnat överlåtas enligt önskad tidtabell, bland annat på grund av fördröjda besvär mot planerna och förhandlingar om markanvändningsavtal. Till koncernbolagen har 30 380 k-m2 byggrätt överlåtits, cirka 22 % mer än målet. Alla överlåtelser fick målet för markförsäljningsinkomsterna att överskridas med 2,5 %.

Planreserven som främjar tillväxten har utökats. Ökningen av våningsytan i bostadshöghus var enligt detaljplanerna 181 072 k-m2, cirka 35 % större än målet. Våningsytan som planlagts för näringslivet var 146 890 k-m2, mer än dubbelt så stor som målet. Den planlagda våningsytan för småhusboende var 20 128 k-m2. 15 % saknades för att uppnå målet. För koncernbolagen planlades 61 754 k-m2 byggrätt, cirka 2,5 gånger så stor som målet.

En del av åtgärderna i stadsmiljön inom spetsprojekten Utvecklingen av centrum och i Åbo Vetenskapspark har fördröjts. Upphandlingen av partnerskapsprojektet Kuppis spets inleddes först i december, vilket också återspeglas i planläggningen av Österås anslutning. Detaljplanen för Barkplanen och den avtalshelhet som den förutsätter framskred först i december till beslutsfattande, vilket har lett till att beredningen av tomtöverlåtelsen i Aningais har fördröjts.

Driftsekonomin

Verksamhetsbidraget för stadsmiljöns servicehelhet uppgick år 2021 till -28,9 miljoner euro (TAM -34,1), vilket betyder att resultatet översteg planeringstalet med 5,2 miljoner euro. Ekonomiutfallet förbättrade tillämpningen av stadens riktlinjer för sparmål (stadsstyrelsen 13.9.2021 § 423), vilket syntes bland annat som besparingar vad gäller köp av tjänster och minskade personalkostnader. Dessutom förbättrades det ekonomiska utfallet märkbart av de stöd till kollektivtrafiken man erhöll från transport- och kommunikationsverket Traficom till följd av coronaläget som för kollektivtrafikens del i Åbo uppgick till 3,63 milj. euro samt av de anpassningsåtgärder man genomförde i anslutning till en gallring av trafiken.

Stadsmiljöns verksamhetsintäkter uppgick till 74,2 miljoner euro och detta översteg budgeten med 1,9 miljoner euro (TAM 72,4).

Förberedning för eget bruk uppgick till 1,2 miljoner euro (TA 1,6 miljoner euro), vilket sänkte verksamhetsbidraget med 0,4 miljoner euro.

Stadsmiljöns verksamhetsutgifter uppgick till 104,3 miljoner euro och understeg budgeten med 3,8 miljoner euro (TAM 108,0).

Ekonomiutfallet enligt serviceområde år 2021 var enligt följande:

År 2020 trädde skyldigheten att specificera bokslutet enligt 30 d § i konkurrenslagen i kraft. Med hjälp av regleringen av konkurrensneutralitet strävar man efter att säkerställa konkurrensförutsättningarna mellan den privata och offentliga sektorn. För stadsmiljöns del identifierades båtplatsuthyrningen som en verksamhet som ska specificeras. Verksamhetens resultat uppgick till cirka -0,04 milj. euro.

Användningen av arbetskraft inom stadsmiljön uppgick år 2021 till 320,3 årsverken, vilket underskred nivån i budgeten med 6,7 årsverken (TAM 327 årsverken). Utfallet för löner och arvoden uppgick till 15,587 miljoner euro, vilket underskred budgeten (TAM 15,870 miljoner euro) med 0,3 miljoner euro. Den mindre användningen av arbetskraft kan förklaras med längre talkoledigheter, övervägd användning av vikarier, brist på arbetskraft inom byggnadstillsynen samt fördröjd rekrytering.

 Utfallet av siffrorna i den nämndspecifika planeringen är följande:

Förverkligandet av stadsmiljöns ekonomi och verksamhet samt användningen av arbetskraft har redovisats i tilläggsmaterial 1 ”Stadsmiljöns servicehelhets uppföljningsrapport över verksamheten och ekonomin 2021” och i tilläggsmaterial 2 ”Uppföljning av stadsmiljönämndens operativa avtal 2021 uppföljning 31.12.2021”.

Investeringar, markanskaffningar, försäljningar och ersättningar för markanvändningsavtal

Utfallet för stadsmiljöns egna investeringar 2021 var sammanlagt 0,7 miljoner euro (TA 1,0), vilket innebär en underskridning på 0,4 miljoner euro jämfört med budgeten. Den viktigaste orsaken till underskridningen var ett mindre utfall än beräknat för en anslagsreservering för andra investeringar, såsom programvaror, på 0,03 miljoner euro (TA 0,5 miljoner euro). Utfallet för kollektivtrafikens investeringar var 0,7 miljoner euro (TA 0,5 miljoner euro).

Investeringsutgifterna som har överförts till stadsstyrelsens egendomsenhet för stadsmiljöns byggverksamhet, byggverksamhet för affärslokaler samt anskaffning av fast egendom uppgick till sammanlagt 88,9 miljoner euro (TAM 112,7 miljoner euro). Utfallet av investeringarna i byggande av stadsmiljö och byggande av lokaler underskred budgeten med sammanlagt 23,8 miljoner euro (TAM 79,7 miljoner euro). Utfallet för förvärv av fast egendom 32,2 miljoner euro realiserades i enlighet med budgeten (TAM 32,2 miljoner euro). I anskaffningsutgiften för fast egendom ingick inlösen av Viking Line-terminalbyggnadens och Rettigs tobaksfabriks fastigheter. Utfallet för investeringsprojekt för byggande av stadsmiljö 42,9 miljoner euro underskred budgeten (TAM 61,1 miljoner euro) med 18,2 miljoner euro. Utfallet för investeringsprojekten för byggande av lokaler 13,9 miljoner euro underskred budgeten (TAM 19,4 miljoner euro) med 5,5 miljoner euro.

Den globala, kraftiga prisökningen på byggnadsmaterial påverkade och påverkar för närvarande fortfarande alla anbudspriser som erhålls och anbudsgivarnas villighet och förmåga att lämna anbud. Särskilt priserna på små entreprenader steg delvis mycket högre än väntat och vissa arbeten genomfördes därför inte 2021. Prisstegringen på byggnadsmaterial kommer också att öka byggnadskostnadsindexet, som vid behov beaktas i kostnadsberäkningen även år 2022 och därigenom i anslagsreserveringarna. Detsamma gäller vid byggande av infrastruktur.

Utfallet för investeringarna och utredningen av avvikelser presenteras i uppföljningsrapporten för verksamheten och ekonomin (tilläggsmaterial 1) och i stadsmiljönämndens rapport om det operativa avtalet (tilläggsmaterial 2).

Inkomsterna från markförsäljning uppgick till 33,5 miljoner euro, vilket överskred budgeten (TAM 32,7 miljoner euro) med 0,8 miljoner euro. Utfallet för ersättningar för markanvändningsavtal 26,6 miljoner euro (TAM 6,0 miljoner euro), dvs. 20,6 miljoner euro över budgeten. Marknadsläget har lett till att områden har byggts upp mycket snabbare än väntat, vilket har lett till att ersättningar för markanvändningsavtal har utlösts i snabbare takt än väntat och att markförsäljningsvinsternas andel har ökat jämfört med föregående år.

Sammanfattning

Stadsmiljöns servicehelhet uppnådde det för år 2021 uppställda målet för planeringstal, eftersom utfallet översteg den i budgeten fastställda nivån med 5,2 miljoner euro. Slutresultatet förbättrades märkbart tack vare det stöd som staten riktade till kollektivtrafiken i anslutning till coronan.

Vad gäller investeringarna (stadsstyrelsens egendomsenhet) uppnåddes inte målen helt. En del av projekten inleddes eller framskred inte enligt den uppskattade tidtabellen.

Utfallet av investeringarna i byggande av stadsmiljö och byggande av lokaler underskred budgeten med sammanlagt 23,7 miljoner euro (TAM 80,5 miljoner euro). Försäljningsmålen uppnåddes och fastigheternas försäljningsinkomster uppgick till 33,5 miljoner euro, vilket överskred budgeten (TAM 32,7 miljoner euro) med 0,8 miljoner euro.

Stadsmiljöns egna investeringar understeg budgeten med 0,4 miljoner euro (TAM 1,0 miljoner euro).

Utfallet för ersättningar för markanvändningsavtal är 20,6 miljoner högre än budgeterat (TAM 6,0 miljoner euro).

Klimatmålen har framskridit i positiva tecken, med undantag för målet för hållbara färdsätt. Trafiksäkerheten har förbättrats.

Det finns tomter för bostadshöghus och näringsliv som kan överlåtas för 3 års behov framöver. Planreserven för flervåningshustomter har utökats ytterligare. Däremot är tomtreserven för små- och radhus knapp och planreserven för dessa tomter kunde inte ökas år 2021. De uppställda målen för den bostadsvåningsyta som planläggs för koncernbolagen och den byggrätt som överlåts uppnåddes.

De åtgärder som fastställts för stadsmiljön i spetsprojekten framskrider, om än till vissa delar långsammare än eftersträvat.

Tilläggsmaterial 1Stadsmiljöns servicehelhets uppföljningsrapport över verksamheten och ekonomin 2021

Tilläggsmaterial 2Rapport om det operativa avtalet 31.12.2021 Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd

Tilläggsmaterial 3Uppföljning av åtgärderna inom anpassningsprogrammet TP2021 stadsmiljöns servicehelhet           

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar:

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förStadsstyrelsen
åtgKonsernihallinto, talousohjaus