Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1507.04.20225

1717-2022 (00.03, 00 01 04, 07 01 04)

Redogörelse för den interna kontrollen och riskhanteringen inom serviceområdet tillstånd och tillsyn för stadsmiljöns servicehelhet 2021

Sammandrag:

För Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd föreslås för kännedom och för egen del att godkänna redogörelsen för den interna kontrollen och riskhanteringen inom serviceområdet tillstånd och tillsyn för stadsmiljöns servicehelhet 2021.

Sfan § 15

Stadsmiljö, förvaltningsdirektör Harri Lehtinen 16.2.2022:

Ett ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen gäller alla organ och den redovisningsskyldiga ledningen i Åbo stad och stadskoncernen. Den interna kontrollen är en del av stadskoncernens ledningssystem och stadsledningens och stadsförvaltningens verktyg med vilket man bedömer hur uppställda mål har uppnåtts, verksamhetsprocesser och resultaten av riskhanteringen. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhantering och verksamhetens resultat.

Stadsfullmäktige har 16.6.2014 § 99 godkänt grunderna för Åbo stads och stadskoncernens interna kontroll och riskhantering. Stadsstyrelsen ansvarar för ordnandet av stadens interna kontroll och riskhantering. Den interna kontrollen koordineras av koncernförvaltningens interna revision. Riskhanteringen och ordnandet av denna koordineras av riskhanteringschefen. Koncernförvaltningens interna revision har som uppgift att övervaka en god lednings- och förvaltningssed, ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen och resultaten av dessa.

Stadsstyrelsen har 7.2.2022 § 56 beslutat föreslå för stadsfullmäktige att ovan nämnda grunder för den interna kontrollen och riskhanteringen uppdateras. Stadsfullmäktige har godkänt stadsstyrelsens förslag vid sitt möte 14.2.2022 § 28.

Dessutom har stadsstyrelsen 7.2.2022 § 57 godkänt anvisningen för riskhantering och intern kontroll.

Förfarandena inom den interna kontrollen och riskhanteringen är en fast del av stadskoncernens och dess verksamhetsenheters sedvanliga processer för planering, beslutsfattande, ledning och verksamheter. Med den interna kontrollen och riskhanteringen identifieras, bedöms och kontrolleras iakttagande av bestämmelser och anvisningar samt hur de operativa och ekonomiska målen har uppnåtts och faktorer som hotar tryggandet av egendom. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhantering och verksamhetens resultat.

 Tjänsteinnehavare som leder servicehelheterna ska verkställa den interna kontrollen och riskhanteringen inom sina ansvarsområden. Nämnden ska övervaka verkställandet av den interna kontrollen och riskhanteringen inom sina egna ansvarsområden. Varje nämnd ansvarar för sitt eget ansvarsområdes del för godkännande av tillräckliga och fungerande rutiner och för övervakningen och säkerställandet av att de verkställs.

Under 2021 har man tagit i bruk ett riskhanteringsprogram (Granite) med hjälp av vilket olika serviceområden har bedömt riskerna inom sitt eget ansvarsområde och metoderna för att hantera dem. I systemet ska en ägare och en ansvarsperson utses för riskerna samt vid behov en tidtabell för hanteringsmetoderna. Riskbedömningen och uppdateringen är kontinuerlig verksamhet och riskerna ska bedömas regelbundet tillsammans med servicehelhetens högsta ledning. Utifrån riskbedömningen har varje serviceområde utarbetat en redogörelse för riskhanteringen från föregående år. De redogörelser för den interna kontrollen som nu utarbetats har gjorts utifrån de anvisningar som den interna revisionen gett och som gällde i fjol.

Nämnderna och sammanslutningarnas styrelser godkänner redogörelsen och riskbedömningen som gäller deras ansvarsområden. Serviceområdenas redogörelse och riskbedömning grundar sig på dokumenterad självutvärdering och ska behandlas inom organet.

 Stadsmiljönämnden har behandlat ärendet för alla serviceområden inom stadsmiljöns servicehelhet på sitt möte 15.2.2022 § 68.

Den interna kontrollens status och riskhanteringens status och resultat följs upp under budgetåret och resultaten rapporteras i samband med bokslutet.

Tilläggsmaterial 1Redogörelse för riskhantering, stadsmiljö, tillstånd och tillsyn (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna för kännedom och för egen del godkänna redogörelserna för den interna kontrollen och riskhanteringen av tillstånd och tillsyn inom serviceområdet för stadsmiljön 2021.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKonsernihallinto, sisäinen tarkastus
förkKonsernihallinto, turvallisuus ja riskienhallinta