Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1307.04.20223

12163-2021 (02 05 00)

Avfallstaxan i Sydvästra Finland, Transportavgift för slam

Sammandrag:

Hösten 2022 övergår Masku, Virmo, Nousis, Reso, Rusko och Norrskata i Korpo samt egentliga Pargas till kommunal transport och mottagning av fällning och slam från samlingsbrunnar. För avfallshanteringsnämnden föreslås att den godkänner transportavgifterna för nya transporter och grunderna för dem i avfallstaxan.

Sfan § 13

Tillstånd och tillsyn, avfallsservicesombud Veli-Matti Suhonen, 30.3.2022:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har den 25.10.2018 beslutat att man på dess verksamhetsområde, i fråga om transport och mottagning av fällning och slam från samlingsbrunnar, etappvis ska övergå från den nuvarande avfallstransporten till avfallstransport som anordnas av kommunen innan 2026. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH) är ansvariga för att transporterna ordnas i praktiken.

Kommunalt anordnad slamtransport inleds 5.9.2022 i Masku, Virmo, Nousis, Reso och Rusko samt 31.10.2022 på ön Norrskata i Korpo samt i egentliga Pargas.

Avfallshanteringsnämnden har till uppgift att fastställa transportavgifterna för slam och grunderna för dem i enlighet med 78 och 79 § i avfallslagen i avfallstaxan så att kostnaderna för uppsamling och transport av slam kan täckas i enlighet med avfallslagen.

Transportkostnaderna grundar sig på resultaten av LSJH:s konkurrensutsättning av transporterna samt på de administrativa kostnaderna för ordnandet av transporterna. Förslaget till transportavgifter för slam innehåller transportavgifter för slam och grunderna för avgifterna för nya kommunalt anordnade transporter.

Enligt förslaget ska transportavgifterna för fällning och slam från samlingsbrunnar i Pargas stads område fastställas till samma storlek i hela Pargas stads område i samband med ändringen. Som en följd av ändringen sjunker transportavgifterna för områden som redan tidigare varit föremål för kommunalt anordnad slamtransport (Nagu, Korpo och Houtskärs huvudöar) med cirka 3,5 procent jämfört med tidigare. Utjämningen av avgifterna är nödvändig för att kommuninvånarna ska behandlas jämlikt. Enligt grunderna i 79 § i avfallslagen ska de avfallsavgifter som tas ut av dem som bor i samma kommun inte vara beroende av avståndet till avfallets hanteringsplats.

Transportavgifterna för slam från Masku, Virmo, Nousis, Reso och Rusko fastställs till samma belopp i kommunerna i fråga oberoende av kommungränserna.

På grund av olika transportförhållanden och behov avviker LSJH:s slamtransporttjänster något från varandra i olika områden. Skillnaderna framhävs i skärgårdsområdena i Pargas, där tillgången på mottagningsplatser för slam och det stora antalet fritidsbostäder har en betydande inverkan på ordnandet av transporterna. Skillnaderna i transportbehoven grundar sig bland annat på kundernas önskemål och marknadsdialogerna med transportföretagarna.

I samband med ändringen slopas avgifterna för snabbtömningstjänsten under veckoslut, som visat sig vara onödig i Kimitoöns och Pargas områden.

Att reservera påverkningsmöjligheter

Ett anhängiggörande av taxan som gäller transportavgifterna för slam och möjligheten att påverka har meddelats genom en kungörelse i Åbo stads datanät 3-23.3.2022. Då har även utkastet till taxan och en utredning om ändringsförslag varit framlagda. Information om möjligheten att påverka har även meddelats på avfallshanteringsmyndighetens webbplats. Dessutom har ett meddelande om att ärendet är anhängigt publicerats i tidningar som utkommer i de områden som beslutet gäller.

I ärendet inkom ett utlåtande från Pargas stad. I utlåtandet ansågs utkastet till riktlinje, där taxan är enhetlig i hela Pargas stads område, vara bra. Utlåtandet finns som tilläggsmaterial.

Bilaga 1Sydvästra Finlands avfallstaxa för transportavgifter för slam från och med den 1 maj 2022

Tilläggsmaterial 1Pargas stads utlåtande

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna transportavgiftstaxan för slam i enlighet med bilaga 1. Taxan tillämpas från och med den 1 maj 2022 trots eventuellt ändringssökande.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kunta
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgUudenkaupungin kaupunki
åtgStadsstyrelsen
förkXXXXX


Bilagor:

Sfan § 13
Bilaga 1:Sydvästra Finlands avfallstaxa för transportavgifter för slam från och med den 1 maj 2022