Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland610.02.20226

833-2018 (00 04 01, 11 03 02)

Förenhetligande av avfallshanteringsbestämmelserna och myndighetsuppgifterna till följd av utvidgningen av verksamhetsområdet

Sammandrag: -

Sfan § 6

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen, 3.2.2022:

Från och med den 1 januari 2022 blev Nystad delägare i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och medlem i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. Till följd av förändringen är Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd framöver avfallshanteringsmyndighet i Nystad och sköter dess uppgifter.

Utgångspunkten för den regionala avfallshanteringsmyndighetens verksamhet är att myndighetsuppgifterna inom avfallshanteringen som gäller alla medlemskommuner sköts enhetligt och på samma grunder oberoende av kommunernas administrativa gränser. Till följd av anslutningen av Nystad är det nödvändigt att förenhetliga de bestämmelser som styr avfallshanteringen, såsom kommunala avfallshanteringsbestämmelser och avfallsavgiftstaxor, så att samma bestämmelser tillämpas inom hela verksamhetsområdet. Dessutom är det nödvändigt att förenhetliga avfallshanteringsmyndighetens system och förfaranden för upprätthållandet av avfallstransportregistret och till exempel utreda behovet av att fatta beslut om transportsystemen.

Under mötet presenteras de viktigaste skillnaderna och behoven av att förenhetliga de nuvarande avfallstaxorna och avfallshanteringsbestämmelserna inom Nystads och den övriga nämndens verksamhetsområde samt andra uppgifter som avfallshanteringsmyndighet.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna föredragningen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.