Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland510.02.20225

218-2022 (00 01 01)

Delegering av avfallshanteringsnämndens befogenheter till tjänsteinnehavare

Sammandrag: -

Sfan § 5

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen, 04.2.2022:

Enligt 23 § 3 mom. i avfallslagen kan den kommunala avfallshanteringsmyndigheten delegera sin befogenhet enligt avfallslagen till en tjänsteinnehavare på det sätt som föreskrivs i kommunallagen. Bestämmelser om särskilda befogenheter för avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland ingår i 51 § i Åbo stads förvaltningsstadga. Enligt 38 § 3 mom. i förvaltningsstadgan har nämnden rätt att delegera befogenheter bland annat till tjänsteinnehavare. Det har tidigare stadgats om delegeringen av befogenheter genom nämndens beslut 18.1.2018 § 4, som finns som tilläggsmaterial.

Nystad har sedan början av 2022 varit delägare i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och medlem i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. Det behövs ett nytt beslut om delegering av befogenheter till tjänsteinnehavare för att tjänsteinnehavarna ska ha samma befogenheter inom hela verksamhetsområdet och för att ärenden som gäller Nystadsområdet inte ska behöva lämnas till nämnden för avgörande. Det föreslås inte att förteckningen över uppgifter i bilaga 1 som överförs till tjänsteinnehavare ändras.

Bilaga 1Delegering av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds befogenheter till tjänsteinnehavare

Tilläggsmaterial 1Delegering av nämndens befogenhet till tjänsteinnehavare 18.1.2018 § 4

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att delegera befogenheter som hör till nämnden till tjänsteinnehavare inom stadsmiljö serviceområde för tillstånd och tillsyn enligt bilaga 1. 

Nämnden beslutar dessutom att tillsynsdirektören eller en person utsedd av denne företräder Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd i domstol, ämbetsverk och hos andra myndigheter och inrättningar i frågor som ingår i nämndens befogenheter.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgXXXXX


Bilagor:

Sfan § 5
Bilaga 1:Delegering av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds befogenheter till tjänsteinnehavare