Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland410.02.20224

5779-2021 (14 06 00)

Utredning om tömningsavgifterna för bioavfallskärl vid transport som ordnas av fastighetsinnehavaren

Sammandrag: -

Sfan § 4

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 28.1.2022:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslöt genom sitt beslut gällande taxan 2020 att sänka avgiften för hanteringen av bioavfall med cirka 36 procent från början av 2021. Syftet med avgiftsändringen var att överföra en del av de kostnadsbesparingar som fåtts till följd av ibruktagandet av Lounavoimas Ekokraftverk till de boendes avfallsavgifter och göra det genom att uppmuntra till sortering och separat insamling av återvinningsbart bioavfall. Det finns fortfarande mycket att göra för att effektivera den separata insamlingen av bioavfall, eftersom en betydande del av bioavfallet hamnar bland det brännbara avfallet även i Sydvästra Finland. År 2019 var bioavfallets andel av det brännbara avfallet i Sydvästra Finland cirka 34 procent. Ändringen av den hanteringsavgift som kommunen uppbär genom nämndens taxabeslut överfördes som sådan direkt till alla tömningsavgifter för bioavfallskärl som tas ut av fastighetsinnehavarna i de områden där kommunen ordnar transport av bioavfall (Kimitoön, Masku, Nådendal, Nousis, Pargas skärgård, Reso, Rusko Vahto). 

Vid transport av bioavfall som ordnas av fastighetsinnehavaren (Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Pemar, Pargas centrum, Pöytis, Rusko centrum, Salo, Sagu och Åbo) kan nämnden inte bestämma om tömningsavgifter som tas ut direkt av fastighetsinnehavarna och således inte säkerställa att ändringen av hanteringsavgiften överförs direkt till fastighetsinnehavarna. Detta system innebär att en nedsatt hanteringsavgift tas ut av de företag som transporterar bioavfall när de överlåter bioavfall som de samlat in från fastigheter till en mottagningsplats som upprätthålls av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. Transportföretagarna fakturerar för sin del sina kunder, det vill säga fastighetsinnehavarna, för hanteringsavgiften som en del av tömningsavgiften för bioavfallskärlet, så ändringen av avgiften överförs till fastighetsinnehavarna via transportföretagen.  Transportföretaget ska specificera behandlingens respektive transportens andel i sina anbud och fakturor till fastighetsinnehavaren.

Avfallshanteringsnämnden har utrett hur sänkningen av hanteringsavgiften för bioavfall påverkar de avgifter som fastighetsinnehavarna betalar för transport som fastighetsinnehavaren ordnar. Samtidigt utreddes också nivån på och skillnaderna mellan avgifterna för tömning av bioavfallskärl i olika områden och kundgrupper. Utredningen gjordes genom att be de avfallstransportföretag som transporterar bioavfall om uppgifter om de avgifter som fastighetsinnehavarna fakturerat. Begäran om utredning finns som tilläggsmaterial. En del av transportföretagen har inte lämnat in de begärda uppgifterna till myndigheten, så utredningen är inte heltäckande när det handlar om prisuppgifterna i alla områden.

Enligt utredningen har sänkningen av den hanteringsavgift för bioavfall som kommunen tar ut av avfallstransportörerna påverkat fastighetsinnehavarnas avgifter på mycket varierande sätt. Utifrån utredningen kan bland annat följande konstateras som allmänna observationer:

På basis av resultaten av utredningen har sänkningen av den hanteringsavgift för bioavfall som kommunen tar ut av transportörerna inte överförts på ett heltäckande och jämlikt sätt och inte heller i samma förhållande till de avgifter som transportföretagarna tar ut av fastighetsinnehavarna. En betydande del av de fastigheter som samlar in bioavfall separat har inte alls haft nytta av en sänkning av kommunens hanteringsavgift eller så har nyttan varit klart mindre än vad som eftersträvats. På basis av resultaten är det uppenbart att sänkningen av kommunens hanteringsavgifter inte heller har fungerat som motivation för sortering och återvinning av bioavfall.

En preliminär sammanfattning av utredningens resultat presenteras för nämnden på mötet. En mer detaljerad rapport om resultaten utarbetas senare och skickas till nämnden för kännedom.

Tilläggsmaterial 1Begäran om förtydligande gällande tömningsavgifter för bioavfallskärl

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagAvfallshanteringsnämnden beslutar att anteckna sammanfattningen av utredningen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.