Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland5818.11.20213

12163-2021 (02 05 00)

Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2022

Sammandrag:

Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd har till uppgift att godkänna sitt verksamhetsområdes avfallstaxa. Avfallstaxan omfattar gällande avfallsavgifter i kommunerna, grunderna för dessa samt avfallsavgifterna i euro. Med avfallsavgifterna enligt taxan täcks de kostnader som avfallshanteringstjänsterna orsakar i samarbetskommunerna.

Sfan § 58

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 9.11.2021:

Enligt avfallslagen ska kommunen uppbära en avfallsavgift för sin avfallshantering. Avgiften ska täcka kostnaderna för skötseln av uppgiften. Bestämmelser om grunderna för kommunens avfallsavgifter finns i 79 § i avfallslagen, enligt vilken grunderna för avfallsavgiften bestäms närmare i avfallstaxan som kommunen godkänner.

Allmänt om avfallshanteringens kostnader

Relativt små ändringar föreslås på avfallspriserna för år 2022 fastän de totala kostnaderna för anordnandet av avfallshanteringstjänsterna ökar. Detta möjliggörs av ibruktagandet av Lounavoimas ekologiska kraftverk, som delvis ägs Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, under det gångna året. Behandlingen av brännbart avfall kan delvis köpas av Lounavoimas kraftverk, till ett betydligt billigare pris än tidigare. På vissa sorteringsstationer lyfter utvidgandet av öppettiderna på servicenivån och personalkostnaderna. Kostnaderna ökar också bland annat på grund av planeringen och genomförandet av införandet av de omfattande förändringarna i avfallslagen, samt ibruktagandet av pilot-hanteringsanläggningen för konsumenttextilier i Pemar.

Grunderna för avfallsavgifter

Inga väsentliga förändringar föreslås till grunderna för avfallsavgifterna år 2022. Som en ny avgift föreslås ibruktagande av en bostadsspecifik avgift för kvarterinsamling. Kvarterinsamlingen anordnas vid kvarterinsamlingspunkter, som upprätthålls av Sydvästra Finlands Avfallsservice, där flera avfallsslag samlas in och som innehavarna av fastigheterna som hör till insamlingssystemet använder istället för fastighetsspecifika sopkärl. Kvarterinsamling anordnas för närvarande endast i Nådendalområdet.

Ändringar i avfallsavgifterna

Transportkostnaderna för avfall stiger på grund av transportprisens indexhöjning på 7,3 %. Med transportindex för lastbilstrafiken uppföljs utvecklingen av transportkostnaderna och avgiftsgranskningsmekanismen för entreprenadavtalen som berör kommunens transportentreprenader är bunden till indexet. I taxautkastet om föreslås tömningsavgifterna för sopkärl höjas så att transportkostnaderna som ökar på grund av indexhöjningarna kan täckas. Höjningsbehovet för tömningspriset är dock inte lika stort i transporter där en ny entreprenadkonkurrensutsättning har sänkt på transportkostnader jämfört med tidigare. Som en följd av nya konkurrensutsättningar har transportkostnaderna sjunkit för till exempel transporter av brännbart avfall i Masku, Vahto, Nousis och Virmo.

Kostnaderna för regioninsamlingen av brännbart avfall har dessutom stigit i skärgården på grund av att avfallsmängden som hämtas till insamlingssystemet har ökat. Avfallsmängden har ökat betydligt efter 2019, så förmodligen har användningen av fritidsbostäderna i skärgården ökat, bl.a. som en följd av coronapandemin. Regioninsamlingsavgifterna framställs höjas så att de ökade kostnaderna för regioninsamlingen kan täckas.  

Behandlings- och grundavgifterna hålls oförändrade

På behandlingsavgifterna för brännbart avfall och bioavfall som transporteras fastighetsvis samt fällning och slam från samlingsbrunnar framställs inga höjningar. Även behandlingsavgifterna för avfallssorter som tas emot på sorteringsstationer ska enligt förslaget behållas, bortsett från vissa undantag, likasom grundavgifterna för avfallshanteringen.

Utkastet till avfallstaxan för Sydvästra Finland som träder i kraft 1.1.2022 finns i bilaga 1.

Beskrivning av servicenivån

I den beskrivning av servicenivån som bifogats till taxan beskrivs de kommunala avfallshanteringstjänster vars kostnader för ordnandet täcks med avfallsavgifter enligt taxan. I beskrivningen av servicenivån har de mest väsentliga ändringarna i tjänsterna lagts till, såsom att slamtransporten som ordnas av kommunen utvidgas till nya områden, att kvartersinsamlingssystemet tas i bruk som ett alternativt system för insamling av avfall, att avlagda textilier tas emot samt ärenden som gäller Lounavoima. Dessutom har några mindre preciseringar och förtydliganden gjorts. En beskrivning av servicenivån år 2021 finns i bilaga 2.

Möjligheter att påverka

Ett meddelande om att ett ärende som gäller taxan är anhängigt och om möjligheten att påverka har getts genom en kungörelse för 2–16.11.2021. Då har också utkastet till taxan och en utredning om ändringsförslagen varit framlagda i Åbo stads datanät.

Skriftliga anmärkningar som lämnats in till nämnden inom utsatt tid finns som bifogat material.

Bilaga 1Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2022

Bilaga 2Beskrivning av servicenivån 2022

Tilläggsmaterial 1Åsikt om utkastet till Sydvästra Finlands avfallstaxa fr.o.m. 1.1.2022

Tilläggsmaterial 2Beslutet av stadsstyrelsen i Salo gällande utkastet till Sydvästra Finlands avfallstaxa från och med 1.1.2022

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna avfallstaxan i enlighet med bilaga 1. Taxan tillämpas från och med 1.1.2022 trots eventuellt ändringssökande.

BeslutFörslaget godkändes med ändringen att nämnden, i fråga om slam, beslöt att returnera taxan för ny beredning.

Efter omröstning fattades beslut med rösterna 8-5, två frånvarande.

Vid omröstningen med namnupprop röstade dessutom Agge, Hiltunen, Korimäki, Rantanen, Riikonen och Silander för Breilins förslag, med stöd av Nieminen, om återbäring gällande slamavgift.

Föredragandens förslag röstades igenom av Engblom, Hannula, Makkonen, Seikola och Vainio.

Bilaga 1Avfallstaxan från och med 1.1.2022 för Sydvästra Finland ändrad per 18.11.2021 (Sfan§ 58).

Breilins förslag var följande:

Jag föreslår att avfallstaxan bereds på nytt så att den också i utkastet till avfallstaxan från 2021 kompletteras med den tredje slamfraktionen ”avloppsvatten från slutna tankar” med kubik- och tonspecifika priser. Detta skulle förbättra situationen för de fastigheter som inte har andra alternativ för hantering av avloppsvatten än att i sin helhet styra det till en sluten behållare.

Palomäki och Ahlbeck var frånvarande från mötet

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kunta
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgStadsstyrelsen
förkXXXXX


Bilagor:

Sfan § 58
Bilaga 1:Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2022
Bilaga 2:Beskrivning av servicenivån 2022
Bilaga 3:Avfallstaxan från och med 1.1.2022 för Sydvästra Finland ändrad per 18.11.2021 (Sfan § 58).