Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4623.09.202112

2236-2021 (02 02 02)

Den andra delårsrapporten om verksamheten och ekonomin i Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd samt tillstånd och tillsyn inom serviceområdet 2021

Sammandrag:

Nämnden antecknar den andra delårsrapporten för verksamheten och ekonomin år 2021 för kännedom.

Sfan § 46

Koncernförvaltning, gemensamma tjänster, ekonomisk styrning, Controller Tomi Ekman 30.8.2021:

Stadsfullmäktige har i samband med bestämmelserna som gäller för följandet av 2021 års budget beslutat om rapporteringen av verksamheten och den ekonomiska utvecklingen. Den andra delårsrapporten utarbetas undantagsvis för rapporteringsperioden 1.1-31.5.2021 i enlighet med stadsfullmäktiges beslut 17.5.2021 § 101. Delårsöversikten innehåller en översikt över verksamheten och ekonomin samt en prognos över hur målen för verksamheten, ekonomin och den mänskliga arbetskraften har uppnåtts.

I samband med den andra delårsöversikten rapporteras till stadsstyrelsen hur de strategiska och operativa målen som fastställts i de strategiska avtalen har uppnåtts samt hur de ekonomiska målen har uppnåtts per kontogrupp. De nyckeltal som ingår i de strategiska avtalen och som ska delges stadsstyrelsen och stadsfullmäktige rapporteras separat i samband med behandlingen av bokslutet (uppföljningsrapport för strategiska avtal). Stadens gemensamma mål för personalens välbefinnande och arbetslivets kvalitet rapporteras separat i samband med uppföljningen av programmet Personalen som resurs.

Anpassningsåtgärder

I samband med godkännandet av budgeten godkände stadsfullmäktige åtgärderna i anpassningsprogrammet, med hjälp av vilka man strävar efter att balansera den ekonomiska ställningen under tiden för ekonomiplanen. Genom åtgärd 13 i servicehelheten för stadsmiljön eftersträvas en anpassning av 6,2 miljoner euro under åren 2020-2023. Serviceområdet för stadsmiljön har aktivt främjat anpassningsåtgärderna och genomförandet framskrider i huvudsak planenligt. Coronasituationen har beaktats i genomförandet av ändringarna i parkeringen.

Situationen för åtgärderna rapporteras i samband med den andra delårsrapporten som nu behandlas (bifogat material 3) och i samband med bokslutet.

Ekonomisk prognos

Serviceområdets verksamhetsintäkter förutspås underskrida budgeten med 0,5 miljoner euro. (budget 10,69 milj. euro, prognos 10,19 milj. euro). Minskningen av serviceområdets inkomster påverkas i synnerhet av att parkeringsavgiftsintäkterna minskar:

Inkomsterna från parkeringsavgifterna förutspås avvika från budgeten så att inkomsterna blir 0,4 miljoner euro mindre än beräknat i budgeten (budgeten 4,4 miljoner euro, prognosen 4,0 miljoner euro).

Felparkeringsavgifter beräknas inflyta 0,2 miljoner euro mindre än beräknat i budgeten (budget 2,2 miljoner euro, prognos 2,0 miljoner euro).

Felparkeringsavgifter beräknas inflyta 0,1 miljoner euro mindre än beräknat i budgeten (budget 0,4 miljoner euro, prognos 0,3 miljoner euro).

Intäkterna från byggnadstillsyn beräknas överstiga budgeten med 0,3 miljoner euro (budget 2,75 miljoner euro, prognos 3,05 miljoner euro).

Serviceområdets personalkostnader förutspås inflyta i bokslutet enligt budgeten.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds ekonomi förutses utfalla planmässigt.

Coronapandemin påverkar särskilt sänkningen av parkeringsavgifterna

jämfört med såväl budgeten som motsvarande tidpunkt föregående år.

När coronapandemin lättar och människors rörlighet ökar

kan det uppstå en betydande höjning av avgiftsinkomsterna under resten av året.

Tilläggsmaterial 1Uppföljning av stadsmiljösektorns funktionella och ekonomiska mål, delårsöversikt 2 2021

Tilläggsmaterial 2Rapport om det operativa avtalet Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd 05 2021

Tilläggsmaterial 3Uppföljning av åtgärderna inom anpassningsprogrammet 05 2021

Tilläggsmaterial 4Ekonomisk prognos, tillstånd och tillsyn, ovk2 2021

Tilläggsmaterial 5Ekonomisk prognos, Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd, delårsöversikt 2 2021

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna uppföljningsrapporten över verksamheten och ekonomin 2021 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.