Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2710.06.20215

3714-2020 (11 03 02, 00 04 01)

Utlåtande till Åbo förvaltningsdomstol / Beslut om transportsystemet för avfall från Sydvästra Finlands fastigheter

Sammandrag:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har beslutat att man inom områden som för närvarande tillämpar ett avtalsbaserat avfallstransportsystem i enlighet med den gamla avfallslagen ska övergå till avfallstransporter som anordnas av fastighetsinnehavaren för det s.k. fasta avfallets del. Beslutet har överklagats till Åbo förvaltningsdomstol som har begärt nämndens utlåtande om besvären.

Sfan § 27

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har 18.3.2021 § 11 beslutat för det s.k. fasta avfallets del att den fastighetsvisa avfallstransport vars organisering kommunen ansvarar för ordnas av fastighetsinnehavaren inom de kommuner som hör till nämndens verksamhetsområde och som för närvarande tillämpar ett avtalsbaserat avfallstransportsystem i enlighet med den gamla avfallslagen. Tre besvär har anförts över beslutet hos Åbo förvaltningsdomstol, och förvaltningsdomstolen har begärt att nämnden ger ett utlåtande om ärendet senast den 30 juli 2021. Begäran om utlåtande och besvären har bifogats som tilläggsmaterial.

Förslag till utlåtande 

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd lämnar in de handlingar som samlats in i samband med behandlingen av ärendet eller som anknyter till ärendet och anmäler respektfullt följande som sitt utlåtande:

Flera utredningar som utförts av tjänsteinnehavare och tredje parter som agerar under nämnden har använts i beredningen av ärendet och i beslutsfattandet. I enlighet med avfallslagen har kommuninvånare och andra aktörer getts möjlighet att uttala sin åsikt om utredningarna och påverka behandlingen av ärendet. Enligt nämnden har utredningarna varit tillräckliga för att lösa ärendet.

Ytterligare information ges vid behov av avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen, tfn 040-1807657, e-post veli-matti.suhonen@turku.fi, adress PB 355, 20101 Åbo.

Tilläggsmaterial 1               Åbo förvaltningsdomstols begäran om utlåtande

Tilläggsmaterial 2               Besvär 1

Tilläggsmaterial 3               Besvär 2

Tilläggsmaterial 4               Besvär 3

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att lämna ett utlåtande i ärendet i enlighet med ovan nämnda förslag till Åbo förvaltningsdomstol.

BeslutBeslutet godkändes. Beslutet i ärendet fattades med rösterna 8-6, 1 frånvarande.

Beslutsfattande

Beslutet i ärendet fattades efter två omröstningar.

1:a omröstningen

Den första omröstningen gällde Rautanens ändringsförslag med understöd av Suominen, och Havias ändringsförslag med understöd av Kivelä.

I den genomförda omröstningen genom namnupprop understöddes Rautanens ändringsförslag, som understöddes av Salminen, förutom av dessa även av Jormakka, Ratilainen, Salminen och Tuovinen.

För Havias ändringsförslag, med understöd av Kivelä, röstade förutom dessa även Kallio, Kälviäinen, Seikola, Tammi, Vähä-Rahka och Ylhäinen.

Havias ändringsförslag vann med rösterna 8–6.

Salovius-Laurén deltog inte i mötet.

2:a omröstningen

Den andra omröstningen gällde föredragandes beslutsförslag och Havias ändringsförslag med understöd av Kivelä.

I omröstningen med namnupprop röstade Jormakka, Kallio, Kälviäinen, Ratilainen, Rautanen, Salminen, Suominen och Tuovinen för föredragandes beslutsförslag, som upptogs som beslut.

För Havias ändringsförslag, med understöd av Kivelä, röstade förutom dessa även Seikola, Tammi, Vähä-Rahka och Ylhäinen.

Föredragandes beslutsförslag vann med rösterna 8–6.

Salovius-Laurén deltog inte i mötet.

Ändringsförslag:

Rautanens ändringsförslag var följande:

”Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd lämnar in de handlingar som samlats in i samband med behandlingen av ärendet eller som anknyter till ärendet och anmäler respektfullt följande som sitt utlåtande:

Flera utredningar som utförts av tjänsteinnehavare och tredje parter som agerar under nämnden har använts i beredningen av ärendet och i beslutsfattandet. I enlighet med avfallslagen har kommuninvånare och andra aktörer getts möjlighet att uttala sin åsikt om utredningarna och påverka behandlingen av ärendet. Enligt nämnden har utredningarna varit tillräckliga för att lösa ärendet.

Avfallshanteringsnämnden fattade ett liknande beslut 2017. Då motiverades beslutet enligt följande:

”Under rådande omständigheter är avfallshanteringsmyndigheten inte i stånd att fullgöra de övervakningsskyldigheter som åläggs den genom lag, eftersom den inte får all information som är nödvändig för dess verksamhet, såsom prisinformation och transportinformation från transportörerna."

Av utredningarna av år 2017 och de nuvarande utredningarna framgår det att lagens krav inte uppfylls i fastighetsinnehavarens avfallstransporter. Ett fullkomligt klart bevis på detta är att uppgifterna om avfallstransporter saknas i avfallshanteringsmyndigheten avfallstransportregister för ett stort antal fastigheter.

Separat konstateras att det blir väsentligt svårare att genomföra hierarkikraven i enlighet med avfallsdirektivet på det sätt som meddelas i den riksomfattande avfallshanteringsplanen i anslutning till avfallstransport som fastighetens innehavare anordnar.

Den cirkulära ekonomin förutsätter nya förfaranden för hantering av avfallsströmmarna, vilka den avfallstransport som kommunen ordnar möjliggör i fråga om det avfall som enligt 32 § är på kommunens ansvar och i fråga om det separat insamlade förpackningsavfallet som uppkommer i samma verksamhet.

Vi hänvisar också till de avgifter som möjliggörs i 78 § och 85 § i avfallslagen, och vilkas jämlikhet och hantering är svår att säkerställa vid avfallshantering som fastighetens innehavare beställer. De klagomål som anförts i fråga om beslutet är befogade och avfallshanteringsnämndens beslut uppfyller därigenom inte avfallslagens krav.”

Havias ändringsförslag var följande:

”Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att lämna ett utlåtande i ärendet i enlighet med ovan nämnda förslag till Åbo förvaltningsdomstol.

Nämnden anser att det i klagomålen inte framförs sådana omständigheter som skulle föranleda en omprövning av beslutet. Klagomålen bör avvisas.”

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s servicedirektör Jaana Turpeinen presenterade ärendet på mötet. Hon lämnade mötet innan beslutet fattades.

Sändlista

utlTurun hallinto-oikeus