Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2610.06.20214

6556-2021 (14 06 08)

Slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som transporterats med den avtalsmässiga avfallstransporten och behandling av slam på egen hand år 2019

Sammandrag:

Avfallshanteringsmyndigheten ska följa med avfallsmängderna som transporteras och vart avfallet transporteras under den avtalsmässiga avfallstransporten som hör till kommunens ansvar. På mötet presenteras en sammanfattning av transportuppgifterna och egen behandling av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar år 2019.

Sfan § 26

Planerare Pirjo Rinne, 2.6.2021

Kommunens avfallshanteringsmyndighets uppgift är att följa med att avfallstransportverksamheten som fastighetsinnehavaren ordnat utförs på det sätt som avfallslagen förutsätter. För uppföljning och anteckning i transportregistret ska avfallstransportörerna ge avfallshanteringsmyndigheten uppgifter om fastigheterna från vilka avfall har hämtats och om antalet gånger som avfallskärlen tömts per fastighet och per avfallsslag. Dessutom måste transportörerna förse myndigheten med en sammanfattning av den totala mängden avfall som samlats in från fastigheterna och av leveransplatserna enligt avfallsslag. Avfall som transporteras fastighetsvis ska transporteras till mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice har angett.

Vad gäller slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar transporterades avfall avtalsmässigt under 2019 inom följande område: Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Masko, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sagu och Åbo. Enligt uppgifter som avfallshanteringsmyndigheten har fått transporterade 39 avfallstransportörer slam inom detta område år 2019. Två av dessa har fortfarande brister i den information som ska lämnas till avfallshanteringsmyndigheten om fastighetsvis transport.

I regel har avfallstransportörerna levererat slammet till de mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice angett, men en liten del har transporterats till andra mottagningsplatser. År 2019 har slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar transporterats till de kommunala reningsverken i Pargas, Pöytis och Salo, till Gasums biogasanläggning i Åbo och till nio andra mottagningsplatser.

De mängder av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som transportörerna anmält kan inte jämföras med mängderna som tagits emot på mottagningsplatserna. Det finns ingen information tillgänglig från mottagningsplatserna som specificerar avfall som kommunerna ansvarar för och övrigt avfall.

Egen behandling av slam

Egen behandling av avloppsslam som uppkommer i boende och annat avloppsslam som kommunen ansvarar är möjlig under vissa förutsättningar som anges i avfallshanteringsföreskrifterna. Behandling av slam på egen hand och förändringar i detta ska alltid anmälas skriftligen i förväg till avfallshanteringsmyndigheten som med hjälp av dessa uppgifter kan övervaka tömningen av fastigheternas slambehållare. Avfallshanteringsmyndigheten vidarebefordrar anmälningarna till kommunens miljövårdsmyndighet som övervakar att verksamheten inte orsakar skada eller fara för hälsan eller miljön. Miljövårdsmyndigheten kan vid behov förbjuda behandling av slam på egen hand. Blanketter för anmälan om egen behandling av slam inom jordbruket och kompostering på fastigheter färdigställdes 2019.

År 2019 informerades avfallshanteringsmyndigheten om egen behandling av slam på nio fastigheter. Av dessa fanns två inom det område på Kimitoön där avfallstransport anordnas av kommunen.

Elektroniskt transportdokument

När slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar hämtas från hushåll är avfallstransportören skyldig att upprätta ett transportdokument som innehåller sådan information om transportören och om avfallets slag, kvalitet, mängd, ursprung, leveransplats och leveransdatum som är nödvändig för övervakning och uppföljning. Dessutom ska transportören se till att hen har transportdokumentet med sig under transporten och att dokumentet överlämnas till avfallsmottagaren efter transporten. Transportdokumentet kan lagras elektroniskt om det kan läsas under transporten.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har i samarbete med mottagningsplatserna för slam låtit utföra ett elektroniskt transportdokument som är avsett för användning inom avtalsmässiga avfallstransportområden vid transport av slam från en permanent bostad eller fritidsbostad. Med hjälp av nämndens transportdokument kan avfallstransportörerna uppfylla sin skyldighet att både upprätta ett transportdokument och lämna information om avfallstransporten till avfallshanteringsmyndigheten. Transportdokumentet togs i bruk stegvis under 2018–2019.

Under 2019 använde 21 av de transportörer av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd känner till det transportdokument som nämnden tillhandahåller. Avfallstransportörerna kan också använda andra transportdokument. De som inte har använt det elektroniska transportdokumentet har rapporterat uppgifter om avfallstransporterna i efterhand på samma sätt som för fast avfall.

Ett sammandrag över mängderna av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som transporterats med avtalsmässig transport, leveransplatserna och behandlingen av slam på egen hand för år 2019 presenteras på mötet.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.