Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1912.05.20213

5683-2021 (14 06 00)

Avfallsmängderna som transporterats med den avtalsmässiga avfallstransporten år 2019

Sammandrag:

Avfallshanteringsmyndigheten ska övervaka avfallsmängderna som transporteras och vart avfallet transporteras under den avtalsmässiga avfallstransporten som hör till kommunens ansvar. På mötet presenteras en sammanfattning av transportuppgifterna för år 2019.

Sfan § 19

Planerare Pirjo Rinne 5.5.2021:

Kommunens avfallshanteringsmyndighets uppgift är att övervaka att avfallstransporten som fastighetsinnehavaren ordnat utförs på det sätt som avfallslagen förutsätter. För uppföljning och anteckning i transportregistret ska avfallstransportörerna ge avfallshanteringsmyndigheten uppgifter om de fastigheter från vilka avfall har hämtats och om antalet gånger som avfallskärlen tömts per fastighet och per avfallstyp. Dessutom måste transportörerna förse myndigheten med en sammanfattning av den totala mängden avfall som samlats in från fastigheterna och av leveransplatserna enligt avfallstyp. Avfallet som transporteras fastighetsvis ska transporteras till mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice har anvisat. Avfallshanteringsmyndigheten får information från Sydvästra Finlands Avfallsservice om avfallsmängden som bolaget årligen tar emot.

Förseningar och brister i att få transportinformationen är en utmaning i kontrollen. Avfallshanteringsmyndigheten måste regelbundet förlita sig på tillsynsstödet från NTM-centralen i Egentliga Finland för att få nödvändig information från avfallstransportörerna. För 2019 fattas det fortfarande transportinformation från två transportföretag som transporterat fast avfall och två slamtransportörer. Avfallshanteringsmyndigheten känner till sammanlagt 59 avfallstransportörer som agerade inom avtalsmässig avfallstransport under 2019. Av dessa har 29 transporterat fast avfall och 38 har transporterat slam.

Avfallstransportörerna har i regel transporterat avfall till de mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har anvisat, men det har även förekommit så kallad förbitransport av avfall till andra mottagningsplatser. År 2019 har brännbart avfall transporterats, utöver Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s avfallscentraler i Korvenmäki och Topinoja, till två andra mottagningsplatser och småmetall och metallförpackningar till två andra mottagningsplatser.

Informationen som transportörerna gett om mängderna brännbart avfall och bioavfall som transporterats till mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice har anvisat är något mindre än avfallsmängderna som Sydvästra Finlands Avfallsservice har mottagit. Vad gäller brännbart avfall uppgår mängden som transportörerna anmält till 97 procent av den mängd som Sydvästra Finlands Avfallsservice har mottagit. Vad gäller bioavfall uppgår mängden som transportörerna anmält till 95 procent av den mängd som Sydvästra Finlands Avfallsservice har mottagit.

Det har skett små förändringar under de senaste åren i avfallsmängderna som Sydvästra Finlands Avfallsservice har mottagit inom den avtalsmässiga avfallstransporten. År 2019 var mängden brännbart avfall tre procent mindre än år 2016 medan mängden bioavfall hade stigit med 29 procent. Bakom ändringarna ligger åtminstone delvis avfallshanteringsföreskrifternas strängare skyldigheter att separat insamla återvinningsbart avfall som trädde i kraft den 1 juni 2018.

Det är svårt att övervaka mängderna förpackningsavfall som transporteras inom den avtalsmässiga avfallstransporten och som omfattas av producentansvaret. Transportörerna anmäler nog avfallsmängderna som de transporterar och vart avfallet transporteras, men mottagningsplatserna kan nödvändigtvis inte särskilja avfall som transporterats inom avtalsmässig avfallstransport från annat avfall. Detta betyder att det inte är möjligt att jämföra de transporterade avfallsmängderna med de mottagna mängderna. Förpackningsavfall transporteras huvudsakligen direkt från fastigheterna till producenternas terminaler, men på samma lass kan det också finnas avfall som insamlats på regionala mottagningsplatser. Mottagningsterminalen har nödvändigtvis inte information om vilket avfall som kommer från kommunala avfallstransportområden, avtalsmässiga avfallstransportområden eller Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s regionala återvinningspunkter som kompletterar Rinki-ekopunkterna.

En sammanställning över avfallsmängderna som transporterats med avtalsmässig transport och leveransplatserna som användes år 2019 kommer att presenteras vid mötet.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.