Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1318.03.20215

2731-2020 (02 02 02)

Stadsmiljösektorns bokslut 2020

Sammandrag:

För Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd framläggs stadsmiljösektorns bokslut 2020 för godkännande och vidaresändning till Åbo stadsstyrelse. Stadsmiljösektorns resultat översteg budgeten med 3,1 milj. euro. Ekonomiutfallet förbättrades märkbart till följd av de stöd i anslutning till coronan som staten beviljade kollektivtrafiken. Investeringsanslagen som har överförts till stadsstyrelsens egendomsenhet för stadsmiljöns byggverksamhet, byggverksamhet för affärslokaler samt anskaffning av fast egendom uppgick till sammanlagt 26,5 miljoner euro.

Sfan § 13

Stadsmiljösektorn, sektorchef Christina Hovi, Gemensamma tjänster, ekonomitjänster, tf. fastighetsekonomichef Salla Lindström och tillsynsdirektör Leena Salmelainen 10.3.2021:

Stadsfullmäktige har i samband med bestämmelserna om iakttagande av budgeten för 2020 fattat beslut om budgetens bindande verkan. I bokslutet redovisas för hur de mål med bindande verkan gällande verksamheten och ekonomin samt personalen har nåtts 1.1–31.12.2020. I bokslutet redovisas även de resolutioner/klausuler som stadsfullmäktige har fastställt för respektive organ i samband med budgeten. I samband med bokslutet redovisas även för stadsstyrelsen förverkligandet av de mål som har bekräftats i sektorernas strategiska avtal samt för de nyckeltal som ska antecknas.

Anpassningsåtgärder

I samband med godkännandet av budgeten godkände stadsfullmäktige åtgärderna i anpassningsprogrammet, med hjälp av vilka man strävar efter att balansera den ekonomiska ställningen under tiden för ekonomiplanen. Med hjälp av stadsmiljösektor 13 åtgärder försöker man uppnå en anpassning på 6,2 milj. euro under åren 2020-2023. Stadsmiljösektorn har aktivt främjat anpassningsåtgärderna, men man kommer sannolikt inte att uppnå målen i euro för varje åtgärd eller det förekommer osäkerhet vad gäller att uppnå målen. Coronaläget har orsakat anpassningsåtgärder inom tillhandahållandet av kollektivtrafik och betydande förluster vad gäller biljettintäkter. Man har även vad gäller förverkligandet av ändrade hållplatser beaktat coronaläget.

Läget gällande ändringarna har redovisats i tilläggsmaterial 3.

Förverkligandet av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds funktionella mål

Det nuvarande avfallshanteringspolitiska programmet för Sydvästra Finland har uppgjorts för åren 2017–2022 och förverkligandet av detta redovisas årligen för nämnden. Redovisningen för år 2020 blir dock klar först i april 2021 och där läggs ärendet fram för behandling i nämnden.

Besluten gällande slamtransportsystemet och en enhetlig taxa för slamhanteringen har nu i enlighet med våra mål vunnit laga kraft. Däremot är utvecklingen av den digitala ärendehanteringen inom avfallshanteringen ännu i utredningsskedet. Vi fortsätter utveckla den digitala ärendehanteringen under år 2021.

Stadsmiljösektorns driftsekonomi

Verksamhetsbidraget för stadsmiljösektorn uppgick år 2020 till -24,9 miljoner euro (TAM -28,0), vilket betyder att resultatet översteg planeringstalet med 3,1 miljoner euro. Ekonomiutfallet förbättrade tillämpningen av stadens riktlinjer för sparmål (stadsstyrelsen 14.9.2020 § 384), vilket syntes bland annat som besparingar vad gäller köp av tjänster och minskade personalkostnader. Dessutom förbättrades det ekonomiska utfallet märkbart av de stöd till kollektivtrafiken man erhöll från transport- och kommunikationsverket Traficom till följd av coronaläget som för kollektivtrafikens del i Åbo uppgick till 4,56 milj. euro samt av de anpassningsåtgärder man genomförde i anslutning till en gallring av trafiken.

Stadsmiljösektorns verksamhetsintäkter uppgick till 75,9 miljoner euro och detta understeg budgeten med 3,2 miljoner euro (TAM 79,1).

Förberedning för eget bruk uppgick till 1,4 miljoner euro (TAM 1,6 miljoner euro), vilket sänkte verksamhetsbidraget med 0,2 miljoner euro.

Stadsmiljösektorns verksamhetsutgifter uppgick till 102,2 miljoner euro och understeg budgeten med 6,5 miljoner euro (TAM 108,7).

Ekonomiutfallet enligt serviceområde år 2020 var enligt följande:

År 2020 trädde skyldigheten att specificera bokslutet enligt 30 d § i konkurrenslagen i kraft. Med hjälp av regleringen av konkurrensneutralitet strävar man efter att säkerställa konkurrensförutsättningarna mellan den privata och offentliga sektorn. För stadsmiljösektorns del identifierades båtplatsuthyrningen som en verksamhet som ska specificeras. Verksamhetens resultat uppgick till cirka 0,07 milj. euro.

Användningen av arbetskraft inom stadsmiljösektorn uppgick år 2020 till 314,7 årsverken, vilket underskred nivån i budgeten med 10,3 årsverken (TAM 325 årsverken). Utfallet för löner och arvoden uppgick till 13,571 miljoner euro, vilket underskred budgeten (TAM 13,916 miljoner euro) med 0,345 miljoner euro. Den mindre användningen av arbetskraft kan förklaras med längre talkoledigheter, övervägd användning av vikarier, brist på arbetskraft inom byggnadstillsynen samt fördröjd rekrytering.

Utfallet för de nämndspecifika planeringstalen är enligt följande:

Förverkligandet av stadsmiljösektorns ekonomi och verksamhet samt användningen av arbetskraft har redovisats i tilläggsmaterial 1 ”Stadsmiljösektorns uppföljningsrapport över verksamheten och ekonomin 2020” och i tilläggsmaterial 2 ”Uppföljning av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd operativa avtal 31.12.2020”.

Sammanfattning

Stadsmiljösektorn uppnådde det för år 2020 uppställda målet för planeringstal, eftersom utfallet översteg den i budgeten fastställda nivån med 3,1 miljoner euro. Slutresultatet förbättrades märkbart tack vare det stöd som staten riktade till kollektivtrafiken i anslutning till coronan.

Vad gäller försäljningsmål och investeringar (stadsstyrelsens egendomsenhet) uppnåddes inte målen helt. Stadsmiljösektorns egna investeringar understeg budgeten med 1,1 miljoner euro (TAM 2,2 miljoner euro). Utfallet för ersättningar för markanvändningsavtal är 4,5 miljoner högre än budgeterat (TAM 5,0 miljoner euro).

Klimatmålen har framskridit i positiva tecken, med undantag för målet för hållbara färdsätt. Till följd av de begränsningar i folksamlingar, distansarbete och distansundervisning som coronapandemin har orsakat har människorna rört på sig mindre. Trafiksäkerheten har förbättrats.

För närvarande finns överlåtelsedugliga tomter för bostadshus och näringsliv för 3 års behov framöver. Däremot är tomtreserven för små- och radhus knapp och planerserven för dessa tomter kunde inte ökas enligt målsättningarna år 2020.

Spetsprojekten inom stadsmiljösektorns åtgärd framskrider, dock delvis långsammare än förväntat.

Tilläggsmaterial 1Stadsmiljösektorns uppföljningsrapport över verksamheten och ekonomin 2020

Tilläggsmaterial 2Uppföljning av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds operativa avtal 31.12.2020

Tilläggsmaterial 3Uppföljning av åtgärderna inom anpassningsprogrammet TP2020 stadsmiljösektorn        

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar:

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förStadsstyrelsen
åtgKonsernihallinto, talous