Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland318.02.20213

11254-2020 (02 05 00)

Transportavgifter för slam från slamavskiljare och slutna slambrunnar i Nagu, Korpo, och Houtskär huvudöarna i Pargas från och med 1.4

Sammandrag:

Transport av slam från slamavskiljare och slutna slambrunnar i Nagu, Korpo, och Houtskär huvudöarna i Pargas börjar som kommunal anordnad service från och med 1.4.2021. Kommunernas gemensamma avfallshanteringsbolag Sydvästra Finlands Avfallsservice Oy har konkurrensutsatt transporterna på området och gjort en uträkning av transportpriser på basis av konkurrensutsättningarna. Avgifterna framställs för godkännande av avfallshanteringsnämnden för att tilläggas till den kommunala avfallstaxan från och med 1.4.2021. Samtidigt uppdateras avgifterna för transport av slam på Kimitoön.

Sfan § 3

Avfallsserviceombud Satu Ojala 10.2.2021:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har vid sitt möte den 25.10.2018 fattat ett beslut, att man i hela verksamhetsområdet övergår till den kommunalt ordnade avfallstransporten i transport av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar under åren 2021 – 2026. Beslutet överklagades. I besvärsprocessen väntar man nu en lösning från den Högsta förvaltningsdomstolen angående besvärsrättighet.

Eftersom avfallshanteringsnämndens beslut ännu inte är laggill, har Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab inte börjat konkurrensutsätta transporterna, exklusive huvudöarna på Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas stad.

Pargas stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster har behandlat mottagning av slam och påskyndandet av verkställandet av kommunalt ordnade transporterna den 4.12.2019, 12.2.2020, 7.4.2020 och 27.5.2020, eftersom mottagning av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar har varit tvungen att stängas vid Korpos reningsverk den 31.12.2019. Anledningen till att slammottagningen stängdes var att villkoren för reningsverkets miljötillstånd inte var uppfyllda, t.ex. på grund av mottagning av slam. Slammet från öarna transporteras nu till Norrby avloppsreningsverket i Pargas eller alternativt till Toppå till Gasum Oyj:s mottagningspunkt, om kapacitet i Norrby inte räcker. Pargas stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster har i sin beslutsprocess uppmanat Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab att påskynda transporterna till skärgården (7.4.2020) så att transportkedjan mellan fastigheten och mottagningspunkterna fungerar pålitligt, ändamålsenligt och kostnadseffektivt.

På grund av Pargas stads ovanstående begäran, konkurrensutsatte Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab i slutet av året 2020, i en snabb tidtabell, de områden i skärgården, där kundkretsen är i kännedom genom anordning av fastighetsvis avfallshantering. Anordning av transporter krävde dessutom grundande av en mellanlagringstation i Korpo. Konkurrensutsättning av den övriga områden sker inte förrän beslut av avfallshanteringsnämnden gällande transport av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar har laga kraft.

Taxa för slamtransport 

Det föreslås att taxan och avgifter gällande transport av slam läggs till den giltiga avfallstaxan som punkt 2.6. Enligt förslaget läggs avgifterna i euro till i avgiftstabell-bilagan som tabeller 2.6. Förändringarna som föreslås i bilaga 1 för föredragningslistan har tillagts till den gällande taxan med röd färg. Avgifterna grundar sig på priser man fått av företagarna i konkurrensutsättningen. Avgifter innehåller också Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s förvaltningskostnader, som kommer från kundservice, körordning, informering och fakturering.

Transportavgiften enligt taxa i Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas är 177,89 euro (inkl. moms 24 %) och på Kimitoön 76,21 euro (inkl. moms 24 %). Transportavgiften gäller en bostadsfastighet eller fritidsbostadsfastighet eller en fastighet för offentliga tjänster och de övriga byggnader å samma plats som väsentligen tillhör dessa, såsom tömning av slambehållare i anslutning till gårdsbastuns avloppsvattensystem under ett besök.

Volymen på behållarna i transportfordonen sätter en gräns på mängden slam som kan tömmas på en transportavgift. På Kimitoön kan man tömma mindre än 5 kubikmeter slam under ett besök, på Houtskär över 6 kubikmeter och i Korpo och Nagu 13 kubikmeter slam. På Kimitoön faktureras en tilläggsavgift som är 30 % av transportavgiften för slam som överstiger fem kubikmeter. Med avgifterna täcks kostnader som uppkommer från att slam från de andra objekten inte ryms i transporten, vilket leder till att transporterna måste planeras om och att körningen blir längre och tar mera tid.

Om chauffören som kör slambilen måste göra extra arbete för att kunna tömma slambehållarna faktureras tilläggsavgifter enligt taxa beroende på vilken åtgärd som tas. Avgift för onödig avhämtning faktureras om behållaren är tom och tömningsbesöket inte avbokats på förhand. Avgifter för precision- och snabbtömningar faktureras om behållarna ska tömmas avvikande från tömningstidtabellerna vid en specifik tidpunkt eller genast.

Transportavgifterna för Kimitoön avviker från avgifterna för Pargas område på det vis att precision- eller snabbtömningar inte används i Kimitoön. Däremot uppbärs en avgift för beställd tömning för tömningar som görs på beställning inom fyra dagar på Kimitoön. Skillnaderna i taxorna beror på skillnader i entreprenadavtalen.

Förutom transportavgifter och möjliga tilläggsavgifter faktureras en behandlings- och mottagningsavgift på basis av kvaliteten och volymen hos det tömda slammet.

Beredning av möjlighet att påverka

Utkastet för taxor för transporten av slam är framlagd den 27.1–16.2.2021, under denna tid kan man lämna in skriftliga ställningstaganden eller utlåtanden för avfallshanteringsnämnden.

Ställningstaganden som kommit in tills föredragningslistan utarbetats finns som tilläggsmaterial till föredragningslistan. Övriga ställningstaganden som kommit inom tidsramen bifogas till föredragningslistan. När tidsramen för hörande tar slut görs ett sammandrag av ställningstaganden som tilläggsmaterial för föredragningslistan och ställningstagandens inverkan på beslutsförslaget kontrolleras. Föredragningslistan uppdateras enligt behov före mötet.

16.2.2021: Det har ankommit 13 ställningstagande till taxautkastet. Man framför i dessa b.la. följande saker

Dessutom har Pargas stadsstyrelse även visat behov av detaljerade ändringar i taxautkastet. Dessa punkter nämnda i utlåtandet har justerats i förslaget den 16.2.2021. Även grunden för transportavgiften i punkten 2.6.1 har justerats efter utkastet lades till påseende.

Avgifterna för tömningar som är beställda för helgen i Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas (2.6.5 och 2.6.6.) reviderades 18.2.

Bilaga 1Avfallstaxa i sydvästra Finland från och med 1.1.2021

TilläggsmaterialStällningstagande till taxan för transport av slam

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna tilläggen i avfallstaxan enligt bilaga 1 för Nagu, Korpo och Houtskärs huvudöar i Pargas kommun samt Kimitoöns kommun.

Avgifterna träder i kraft 1.4.2021 och de tillämpas oberoende av eventuella ändringssökanden.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kunta
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgStadsstyrelsen
förkXXXXX


Bilagor:

Sfan § 3
Bilaga 1:Avfallstaxa i sydvästra Finland från och med 1.1.2021