Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland618.02.20216

1225-2021 (00.03, 00 01 04, 07 01 04)

Redogörelse för den interna kontrollen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2020

Sammandrag:

Redogörelsen för den interna kontrollen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2020 ges till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd för anteckning för kännedom och redogörelsen för intern tillsyn och riskhantering-serviceområde ges till nämnden för godkännande.

Sfan § 6

Förvaltningsdirektör Harri Lehtinen 25.1.2021:

Ett ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen gäller alla organ och den redovisningsskyldiga ledningen i Åbo stad och stadskoncernen. Intern tillsyn utgör en del av stadskoncernens ledningssystem och är ett verktyg för stadens ledning och förvaltning, med hjälp av vilken man kan utvärdera förverkligandet av uppställda mål, verksamhetsprocesser samt resultatet av riskhanteringen. Syftet med tillsynen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och utvärderingen av verksamhetens lönsamhet.

Stadsfullmäktige har 16.6.2014 § 99 godkänt grunderna för Åbo stads och stadskoncernens interna övervakning och riskhantering. Stadsstyrelsen ansvarar för anordnandet av stadens interna övervakning och riskhantering. Koncernförvaltningens interna kontroll koordinerar den interna tillsynen. Riskhanteringschefen koordinerar riskhanteringen och anordnandet av den. Koncernförvaltningens interna kontroll har som uppgift att övervaka god ledarskaps- och förvaltningssed, vederbörligt anordnande av intern övervakning och riskhantering samt resultatet av dessa.

Metoderna för intern övervakning och riskhantering utgör en fast del av stadskoncernens och dess verksamhetsenheters normala planerings-, beslutsfattande-, lednings- och verksamhetsprocesser. Med hjälp av intern övervakning och riskhantering identifieras, utvärderas och hanteras faktorer som utgör en risk för tryggandet av egendom, att förordningar och anvisningar följs samt att de funktionella och ekonomiska målen uppnås. Syftet med tillsynen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och utvärderingen av verksamhetens lönsamhet.

Sektorernas ledande tjänsteinnehavare ska verkställa den interna tillsynen och riskhanteringen inom sina ansvarsområden. Nämnden ska övervaka verkställandet av den interna övervakningen och riskhanteringen inom sitt eget ansvarsområde. Varje nämnd ansvarar för sitt eget ansvarsområdets del för godkännandet av tillräckliga och fungerande verksamhetssätt samt övervakandet och verkställandet av dessa.

Sektorerna och samfund inom koncernen upprättar planer för riskhantering, där de viktigaste riskerna och metoderna för riskhantering fastställs. Nämnderna och samfundens styrelser godkänner för sina egna ansvarsområden en motsvarande redovisning och riskbedömning. Verksamhetsenheternas redovisning och riskbedömning grundar sig på dokumenteras självutvärdering och ska behandlas i organet.

Status för intern övervakning och status för riskhantering samt lönsamhet följs upp under budgetåret och lönsamheten rapporteras i samband med bokslutet.

Vid utvärderingen har utvärderingstabellen COSO-ERM använts.

Stadsmiljönämnden har behandlar saken på sitt möte 9.2.2021.

Tilläggsmaterial 12020 COSO-ÅBO, stadsmiljösektorn (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Tilläggsmaterial 2Redogörelse för riskhantering, stadsmiljösektorn (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Tilläggsmaterial 3Redogörelse för riskhantering, stadsmiljösektorn, lov och tillsyn (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna redogörelsen för stadsmiljösektorns interna kontroll och riskhantering för år 2020 för kännedom och för sin del godkänna redogörelsen för den regionala kollektivtrafikens serviceområde.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKonsernihallinto, sisäinen tarkastus
förkKonsernihallinto, turvallisuus ja riskienhallinta