Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland5305.12.20194

14244-2018 (11 03 02)

Avfallsmängderna som transporterats med den avtalsmässiga avfallstransporten år 2018

Sammandrag:

Avfallshanteringsmyndigheten ska följa med avfallsmängderna som transporteras och vart avfallet transporteras under den avtalsmässiga avfallstransporten som hör till kommunens ansvar. På mötet presenteras en sammanfattning av transportuppgifterna för år 2018.

Sfan § 53

Planerare Pirjo Rinne 29.11.2019

Kommunens avfallshanteringsmyndighets uppgift är att följa med avfallstransportverksamheten som fastighetsinnehavaren ordnat och att kontrollera att den utförs på det sätt som lagen förutsätter. För uppföljning och anteckning i transportregistret ska avfallstransportörerna ge avfallsservicemyndigheten uppgifter om fastigheterna från vilka avfall har hämtats och om antalet gånger som avfallskärlen tömts per fastighet och per avfallsslag. Dessutom måste transportörerna förse myndigheten med en sammanfattning av den totala mängden avfall som samlats in från fastigheterna och av leveransplatserna enligt avfallstyp. Myndigheten kan övervaka om avfallet kommer till de godkända mottagningsplatserna bl.a. genom att jämföra de totala mängderna avfall som transportörerna angett sig transportera med de totala mängder avfall som antecknats som mottagna vid mottagningsplatserna.

Förseningar och brister i att få transportinformationen är en utmaning i kontrollen av transporterna. Avfallsservicemyndigheten måste fortfarande förlita sig regelbundet på tillsynsstödet från NTM-centralen i Egentliga Finland för att få nödvändig information och till exempel har transportinformationen för 2018 fortfarande inte erhållits från alla transportörer.

Betydande brister finns särskilt i transportinformationen från Saloregionen. Andelen brännbart avfall som deklarerats för transport till Korvenmäki avfallsstation i Salo år 2018 är cirka 34 % av det mottagna brännbara avfallet som togs emot på stationen. På motsvarande sätt är andelen bioavfall som deklarerats för transport till stationen cirka 24 % av det mottagna bioavfallet. Å andra sidan är de mängder brännbart avfall och bioavfall som Topinoja station i Åbo tar emot väl i överensstämmelse med den mängd avfall som transportörerna deklarerar för transport.

När det gäller förpackningsavfall, som är producentens ansvar, är övervakningen av mängden avfall som transporteras per fastighettransport komplicerat av det faktum att förpackningsavfallet huvudsakligen transporteras direkt till tillverkarnas terminaler tillsammans med avfallet som samlas in på de regionala mottagningsplatserna. Mottagningsterminalen kanske inte kan urskilja vilka laster som kommer från kommunala avfallstransportområden eller avtalsmässiga avfallstransportområden eller från regionala återvinningspunkter som kompletterar Sydvästra Finlands Avfallsservice Rinki-ekopunkter.

Ett sammandrag över avfallsmängderna som transporterats med avtalsmässig transport samt leveransplatserna som användes år 2018 kommer att presenteras vid mötet.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

FörslagSydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnden beslutar att anteckna ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.