Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4721.11.20194

12367-2019 (11 01 06)

Begäran om insamlingspunkt i Hakkenpää i Taivassalo

Sammandrag: -

Sfan § 47

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 11.11.2019:

Till avfallshanteringsnämnden har inlämnats en begäran om en lokal mottagningsplats för avfall i båthamnen i Hakkenpää i Taivassalo. I andra hand har en begäran om avlägsnande av fastighetens avfallsavgifter framlagts. Begäran finns som tilläggsmaterial.

Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd är kommunens avfallshanteringsmyndighet till vars uppgifter hör uppgifter i anknytning till de praktiska arrangemangen inom avfallshanteringen, till exempel mottagning av avfall, ordnande av insamling och upprätthållande av insamlingssystem. För skötseln av de serviceuppgifter inom avfallshanteringen som i enlighet med avfallslagen är kommunernas ansvar svarar det kommunägda avfallsbolaget Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, till vilket begäran har skickats för kännedom. Taivassalo kommun hör inte till Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s verksamhetsområde och bolaget är inte skyldigt att anordna avfallshantering i Taivassalo kommun.

Den sökande har på sommaren 2019 inlämnat en anmärkning till avfallshanteringsmyndigheten gällande avfallsavgiften för sökandes fritidsbostad. Avfallsserviceombudet har i enlighet med sina befogenheter (Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnds beslut 18.1.2018, § 4) fattat ett beslut gällande anmärkningen 10.6.2019 § 110, i vilket en ändring har kunnat sökas hos Åbo förvaltningsdomstol i enlighet med de bifogade besvärsanvisningarna. Tiden för sökande av ändring har löpt ut. Begäran om en ändring av avfallsavgiften är därmed redan behandlad och i den begäran som nu har lagts fram för nämnden har inte presenterats sådana nya fakta, utgående från vilka det skulle finnas skäl att ompröva beslutet. I enlighet med förslaget till beslut undersöks inte den begäran som har framlagts för nämnden, eftersom begäran om ordnande av en områdesvis insamlingspunkt för avfall inte hör till nämndens befogenheter och eftersom den sekundära begäran om att ändra avfallsavgiften redan har avgjorts med avfallsserviceombudet överklagbara beslut.

I enlighet med 9 § i lagen om verkställighet av skatter och avgifter (706/2007) har den som anser att en offentlig fordran har påförts eller debiterats felaktigt rätt att anföra grundbesvär till Åbo förvaltningsdomstol. Grundbesväret gör det möjligt att söka ändring tills dess den offentliga fordringen har preskriberats. Förvaltningsdomstolen kan debitera den som har anfört ett grundbesvär en behandlingsavgift i enlighet med 2 § i lagen om domstolsavgifter. Storleken på behandlingsavgiften bekräftas genom en av justitieministeriet given förordning. Rättegångskostnaden debiteras inte om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagbara beslutet till den ändringssökandes fördel.

Tilläggsmaterial 1Begäran om områdesvis insamlingspunkt

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att inte undersöka begäran.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkLounais-Suomen Jätehuolto Oy
partVahtera Juha