Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4621.11.20193

11836-2019 (02 05 00)

Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020

Sammandrag:

För Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd framläggs som förslag till avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020. Avfallstaxan omfattar gällande avfallsavgifter i kommunerna, grunderna för dessa samt avfallsavgifterna i euro. Med avfallsavgifterna enligt taxan täcks de kostnader som avfallshanteringstjänsterna orsakar i samarbetskommunerna.

Sfan § 46

Avfallshanteringsombud Satu Ojala 15.11.2019:

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab genomför huvudsakligen de serviceuppgifter inom avfallshanteringen som de har fått av kommunerna med de medel som erhålls från avfallsavgifter fastställda av avfallshanteringsnämnden. Avfallsavgiften ska motsvara den servicenivå som kommunen erbjuder och i den utsträckning som det är möjligt uppmuntra till en minskning av avfallsmängderna och avfallets skadlighet och avfallshantering i enlighet med prioritetsordningen.

I samband med taxan utarbetas årligen en beskrivning av servicenivån inom avfallshanteringen, där man berättar vilka tjänster och på vilken nivå de erbjuds kommuninvånarna och fastigheterna i Sydvästra Finland. Målet är en nivå där servicen är så bra som möjligt, men kostnaderna förblir skäliga och godtagbara.

Nästa år sker inga märkbara förändringar vad gäller serviceutbudet inom avfallshanteringen. En beskrivning av servicenivån år 2020 finns i bilaga 1.

Ändringar av taxan från och med 1.1.2020

Orsaken till de ändrade avfallsavgifterna är huvudsakligen en ändring av transportkostnader. Mottagnings- och hanteringsavgifterna för avfallet förblir huvudsakligen desamma.

Mottagnings- och hanteringsavgifter för slam från slamavskiljare och slutna tankar som gäller i hela Sydvästra Finland finns inte som förslag i taxan ännu från 1.1.2020. Beredningen av dessa fortsätter och avgifterna läggs fram för godkännande i avfallshanteringsnämnden vid en senare tidpunkt. Mottagnings- och hanteringsavgifterna för sam förblir huvudsakligen desamma på Kimitoön.

Avgifterna för det sekundära avfallshanteringsansvaret har preciserats och finns nu som bilaga till taxan i separata avgiftstabeller, utöver den tidigare använda avgiftsspektret.

Övriga ändringar under beredning berör komplettering av avgiftstabellen som ingår som bilaga till taxan bl.a. vad gäller vissa ovanligare avfall och avfallsobjekt samt avfall som uppstår vid avskaffandet av främmande arter.

De föreslagna ändringarna i avfallstaxan från och med 1.1.2020 har markerats med rött i tilläggsmaterial 1. Ett förslag till beslut om avfallstaxa från och med 1.1.2020 med samma innehåll, utan ändringsmarkeringar, finns som bilaga 2.

Hörande

Möjlighet att i enlighet med 41 § i förvaltningslagen påverka taxan och avfallsavgifterna har reserverats under tiden 4–18.11.2019. Utkastet har varit framlagt till påseende och tidpunkten för detta har angetts i områdets tidningar, på kommunernas och städernas anslagstavlor och webbplatser.

Det offentligt framlagda utkastet omfattade mottagnings- och hanteringsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar i hela området. Dessa har tagits bort från taxan enligt förslaget till beslut (bilaga 2) och för Kimitoön har återinförts en egen avgiftstabell för slamhantering.

Möjlighet att påverka har reserverats fram till 18.11 kl. 15. Ställningstaganden som har inlämnats fram till ovan nämnda datum läggs fram för avfallshanteringsnämnden senast på mötet.

Fram till upprättandet av föredragningslistan har ett ställningstagande inlämnats gällande serviceavgiften för en uppdelning av fakturan och grundavgiften (tilläggsmaterial 2). Serviceavgiften för en uppdelning av fakturan hänför sig till situationer där man vill dela avfallsavgiften för fastigheten eller avfallskärlet på separata fakturor till flera mottagare. Enligt ställningstagandet är avgiften (5,25 €/år/delägare) för denna tjänst alltför hög. Enligt ställningstagandet uppmuntrat detta inte till att använda gemensamma avfallskärl. I ställningstagandet föreslås att man vid fastställandet av avfallsavgifter ska behandla personer som använder ett gemensamt avfallskärl på samma sätt som husbolag med flera bostäder. Avgiften har dock inte till följd av ställningstagandet ändrats i taxan. Personer som använder ett gemensamt avfalls kärl kan även dela upp fakturan på eget initiativ. Serviceavgiften tillämpas såväl på tömningsavgifterna för avfallskärl som på avgiften för områdesinsamling och grundavgiften, som på begäran uppdelas mellan flera fastighetsinnehavare på separata fakturor. De kostnader som uppdelningen medför täcks med serviceavgiften, eftersom avsikten är att denna tilläggstjänst inte ska höja övriga avfallsavgifter. Avfallsavgifter enligt taxan kan från fall till fall jämkas utgående från en ansökan eller betalningspåminnelse. I ställningstagandet lyfts även fram att fritidsboende betalar två grundavgifter om även den fasta bostaden finns i samma område.

Bilaga 1Beskrivning av servicenivån 2020

BilagaAvfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020

Tilläggsmaterial 1Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020, ändringarna markerade med rött

Tilläggsmaterial 2Ställningstagande till Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnds utkast till avfallstaxa år 2020

Tilläggsmaterial 3Åsikt om Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämndens förslag till avfallstaxa för år 2020

Tilläggsmaterial 4Salos stadsstyrelsens beslut 18.11.2019 § 449, utlåtande om Sydvästra Finlands avfallstaxa fr.o.m. 1.1.2020

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna avfallstaxan i enlighet med bilaga 2. Taxan och avfallsavgifterna i enlighet med den träder i kraft 1.1.2020, oberoende av eventuellt sökande av ändring.

BeslutFörslaget antogs så att den avgift som tas ut för litiumbatterier i elcyklar och elsparkcyklar slopades i taxan.

Beslutet fattades till denna del enhälligt med stöd av det förslag som Kallio och Ratilainen hade lagt fram.

Bilaga 3Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020, ändrad 21.11.2019 (Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd § 46)

Beslutsfattande

Före beslutsfattandet röstade man om tilläggsförslaget till beslutsförslaget.

Beslutet i ärendet fattades med rösterna 7–7, varvid ordförandens röst avgjorde.

I omröstningen med namnupprop röstade Jormakka, Kallio, Kälviäinen, Ratilainen, Rautanen, Salminen och Salovius-Laurén för föredragandens beslutsförslag, ökad med den ändring som föreslås i Kallios förslag.

För Havias tilläggsförslag röstade utöver Havia även Kivelä, Seikola, Suominen, Tammi, Tuovinen och Vähä-Rahka.

Ylhäinen deltog inte i mötet.

Havias förslag var följande:

Utöver den taxa som nu godkänns begär nämnden i fråga om beredningen av taxan för slam från slutna slambrunnar ett brådskande utlåtande av Salo stadsstyrelse om dess beredskap att godkänna det omtvistade avtalet (Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab - Liikelaitos Salon Vesi) om mottagning och behandling av slam, om nämnden beslutar om den gällande taxan för dessa avfallskomponenter för viss tid utifrån den s.k. reningsverksspecifika prissättningsgrunden. Nämnden beaktar utlåtandet från Salo stadsstyrelse vid beredningen av taxan i fråga om dessa avfallskomponenter.

Den primära motiveringen till förslaget är att hitta en sådan kompromiss mellan parterna som förhindrar uppkomsten av en sådan situation där slam från slambrunnar och slamavskiljare från fastigheter utanför avloppsnätet som uppkommer i Salo transporteras med landsvägstransporter, t.ex. till Åbo.

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kunta
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgStadsstyrelsen
förkSuomela Sari


Bilagor:

Sfan § 46
Bilaga 1:Beskrivning av servicenivån 2020
Bilaga 2:Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020
Bilaga 3:Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2020, ändrad 21.11.2019 (Sfan § 46)