Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland3824.10.20193

11836-2019 (02 05 00)

Ändringar i Sydvästra Finlands avfallstaxa från och med 1.1.2020

Sammandrag:

Kommunen ska för avfallshanteringen som den ordnar debitera avgifter med vilka man täcker kostnaderna som orsakas av hanteringen. Grunderna för avfallsavgifterna fastställs i avfallslagen och kommunens avfallstaxa som avfallshanteringsnämnden godkänner. Under mötet presenteras behovet av att uppdatera taxan för år 2020 för avfallshanteringsnämnden.

Sfan § 38

Avfallsservicesombud Satu Ojala 9.10.2019:

Under mötet presenterar Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s representanter för avfallshanteringsnämnden grunderna för ändringen av taxan som är under förberedelse.

Behovet av att ändra taxan påverkas i huvudsak av kommunens ändrade avfallshanteringsansvar. Avfallslagen ändrades från och med 1.1.2019 på så sätt att kommunens avfallshanteringsansvar i enlighet med avfallslagens 32 § begränsades till att gälla endast avfall från boende och kommunalt avfall från förvaltning och servicefunktioner. Kommunens ansvar omfattar även det avfall som uppstår från affärslokaler som samlas in på fastigheten tillsammans med övrigt avfall som uppstår på fastigheten och som tillhör kommunens avfallshanteringsansvar samt avfall som samlats in genom ett sopsugsystem eller något motsvarande insamlingssystem i anslutning till avfallstransport som anordnas av kommunen.

Kommunansvaret omfattar inte kommunalt avfall från privata social- och hälsovårdstjänster och privat utbildningsverksamhet samt andra offentliga aktörer än kommunernas, såsom kommunalt avfall från statens och församlingarnas förvaltning och servicefunktioner. I fortsättningen ansvarar avfallsinnehavaren själv för ordnandet av avfallshanteringen för detta avfall i enlighet med avfallslagens 28 §.

Kommunen har i den ändrade avfallslagen fortfarande skyldigheten att inom ramen för sin kapacitet ordna avfallshantering i andra hand även för andra funktioner än de som fastställts i avfallslagens 32 § om det uppstår brister i det privata tjänsteutbudet.

Till följd av ändringen i avfallslagen finns det skäl att närmare iaktta kommunens ansvarsskyldiga avfallshantering i andra hand. När det lagstadgade ansvaret blir smalare kan servicebehovet vad gäller skyldighet i andra hand bli mer omfattande. Det är viktigt att kostnaderna för tjänster i andra hand täcks helt med avfallsavgifterna som debiterats för tjänster i andra hand och att avfallsavgifter som debiterats från invånarna inte används för dessa tjänster.

Övriga ändringar under beredning berör komplettering av avgiftstabellen som ingår som bilaga till taxan bl.a. vad gäller vissa ovanligare avfall och avfallsobjekt samt avfall som uppstår vid avskaffandet av främmande arter.

Om ärendets anhängiggörande och reserveringen av möjligheterna att påverka beslutsfattandet meddelas separat innan beslutsfattandet.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna beredningens skede av taxan för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s servicedirektör Jaana Turpeinen och driftchef Jyri Metsänranta presenterade ärendet vid mötet.